EXPOZITIE RETROSPECTIVA * EAMES BY VITRA

/ by Grolsch RO

Aseara am inlocuit cina cu o portie zdravana de design revolutionar. Ne-am dus cu mic, cu mare la vernisajul Eames by Vitra & Intro, gazduit la The Ark. Am observat din prima exponatele, dar ne-am infrant impulsul de a ramane la parter pentru a le admira pe indelete. Ne-am coborat in subsol si in viata sotilor Eames.

© Marian Ciungu
Deschiderea expoziției a fost prezidata de Demetrios Eames, urmas al gintei. Periplul prin cele patru decenii de design traite de sotii Eames a avut rolul de aclimatizare a publicului cu expozitia in sine – nu poti intelege pe deplin obiectele, decat daca parcurgi povestea din spatele lor. Practic, toate obiectele semnate de cei doi inseamna cu mult mai mult decat obiectul finit, iar discutia din deschidere a evidentiat tocmai acest lucru. Produsul finit conteaza in aceeasi masura in care conteaza si procesul de productie. Cei doi nu perfectionau doar forma obiectelor, ci imaginau o intreaga linie de productie.

Pe langa insighturile in ceea ce priveste maniera de lucru a diadei Eams, speechul a revelat audientei si o parte din intimitatea cuplului. Am aflat mai multe despre spiritul tehnic al lui Charles si despre aportul artistic al lui Ray, i-am surprins pasionati de vreun detaliu sau meșterind împreuna la ceva ce urma sa devina mai tarziu un trademark. La final, ne-am dat seama ca totul se invartea in jurul unui cuvant pe care si noi punem mare pret: pasiune.

© Marian Ciungu
Despre expozitie per se, va spunem ca ne-a facut sa fim oameni cu scaun la cap. Am vazut obiecte din toate perioadele Eames: de la aluminiu la lemn si plastic. Aranjate la fel de bine precum arata: simplu, minimal, insotite de povesti fascinante. Dovezi ca vesnica este doar schimbarea si ca un design bun are capacitatea de a se transforma intr-un exemplu al clasicului. Cam atat momentan, fiindca noi nu distrugem corola de minuni a designului. Mergeti si convingeti-va singuri. Pe curand,
experimentalistii
Back Published 22 Oct 2012
0 comments
Choose a cover
Choose