MUSIC BASICS: FLESH RODEO

Creativitate / by Grolsch RO

Uneori, o piesă sau un album merg mai departe decât să fie simple liste dintr-un playlist. O piesă bună te poate infecta: o asculți non-stop, o asociezi cu un eveniment sau ții minte pentru totdeauna când ai ascultat-o pentru prima dată. Dar lucrurile devin cu adevărat interesante atunci când piesele preferate devin parte din soundtrack-ul vieții tale.
Rând pe rând, luăm la descusut arstiștii și playlisturile lor, încercând să aflăm melodiile care le influențează într-un fel sau altul viața de zi cu zi.

Grolsch.RO: E dimineață, trebuie să pleci de acasă spre job. La ce dai “play” și pe ce?

ALEX: Nu obișnuiesc să ascult muzică dimineața sau în timp ce desfășor orice activități. Consider că muzica trebuie să beneficieze de toată atenția individului și nu este menită să reprezinte un simplu fundal sonor. Dacă aș asculta muzică dimineața, Queen - "The Show Must Go On" mi se pare un mod potrivit de a-mi începe ziua. "On and on, does anybody know what we are living for?"

RADU: Marillion - The Invisible Man (asta când mergeam la job, acum mă trezesc dimineața la job)

BOGDAN: Mai nou dau play la un audiobook, dar de regulă când sunt prin oraș ascult podcast-uri în japoneză (nu, nu înțeleg nimic din ce spun ei acolo...încă...)

ANDREI: Alex a conturat deja foarte bine mai sus o opinie căreia mă raliez. Dă-i muzicii ce-i al muzicii! Pe drum, liniște și contemplat mediul înconjurător.


Grolsch.RO: Când muncești și vrei să te concentrezi, asculți…

ALEX: Pentru mine, concentrarea și efortul intelectual implică liniște deplină. Din păcate, la birou trebuie să mă supun voinței majorității și să mă lupt cu dictatura unui radio care îți invadează orice ungher al minții. Acasă, liniștea este stăpână. Dacă aș fi nevoit să lucrez cu muzică în fundal, nocturnele lui Chopin cred că ar fi varianta cea mai bună la care m-aș putea gândi.

RADU: Nine Inch Nails - Ghosts (sau un concert)

BOGDAN: Pentru concentrare, 8 hours Alpha waves, sau white noise (depinde de mood). Dar pentru spor la treabă merge niște Linkin Park sau Chevelle.

ANDREI: 8 hours pickhammer sounds for studying


Source: Miluță Flueraș

Grolsch.RO: Melodia care te face mereu să vrei să dansezi?

ALEX: Nu cred că pot spune că am dansat propriu-zis vreodată, dar există anumite formații și piese care impun activitate fizică. Convulsiile emoționale din piesele primelor albume Korn, de pildă, se transcriu obligatoriu și în anumite mișcări fizice. Dansul îl las în seama celor din comunitățile tribale sau a tinerilor naivi care cred că există lucruri frumoase în viață (vorbim mai târziu!).

RADU: Jain - Makeba, e în playlisturile copiilor și ajung să dansez cu ei inevitabil.

BOGDAN: Depinde de context. În public foarte rar, poate un Meneaito la o nuntă. Dar pe interior ”dansez” pe orice are ritm (go figure, bateristului îi place ritmul). De la Michael Jackson (tentativă de moonwalk e dans, nu?) la ce se mai aude interesant la radio (de exemplu Kaleida - Think, din filmul John Wick)

ANDREI: Dansul Pinguinului. Fun fact: Dacă ar fi să faci ocolul Pământului în Dansul Pinguinului, urmând linia ecuatorului, ți-ar lua aproximativ 5 ani și 5 luni. Cu plăcere!


Grolsch.RO: Care este piesa pe care crezi că ai ascultat-o cel mai mult de-a lungul vieții și de ce?

ANDREI: Für Elise - este soneria de la interfon.

BOGDAN: La categoria asta Last.fm-ul meu este la egalitate între A Perfect Circle - 3 Libras (am avut obsesia la un moment dat să învăț fiecare instrument din piesa asta, inclusiv și mai ales vocea) și Limp Bizkit - Bring it Back (pe care dacă o uiți pe repeat devine fundalul muncii la momentul respectiv, pierzi noțiunea timpului, spațiului, sensului vieții, și nu știi când s-a întunecat că parcă mai devreme era 3...). Dar având în vedere că în liceu ascultam de dimineața până seara Metallica, aș zice că cel mai probabil o piesă de la ei este cea mai ascultată piesă din viața mea...poate Fuel (mergeam la școală cu ea în căști)

ALEX: Preferințele mele muzicale au evoluat foarte mult de-a lungul vieții iar piesele pe care le ascult obsesiv în ultimii ani și care mă reprezintă în această etapă a existenței nu sunt neapărat cele pe care le-am ascultat efectiv de cele mai multe ori. În liceu petreceam aproape tot timpul liber ascultând muzică și cântând, pe când ponderea acestor activități în programul meu actual a scăzut drastic. Cred că dacă aș fi stat să număr, Nirvana - "Smells Like Teen Spirit" încă ar conduce clasamentul - era un prieten de nădejde în haosul mizerabil al tinereții mizerabile.


Source: Limowreck

Grolsch.RO: Primul CD/vinil pe care l-ai cumpărat vreodată?

RADU: Primul CD, Marillion - Brave. Prima caseta, Queen- Greatest Hits. Primul LP, Huey Lewis and the News - Fore! (cine a văzut American Psycho știe)

ALEX: Primul vinil cumpărat a fost Tep Zepi - "Retrofetish". Primul album de orice fel cumpărat a fost pe casetă, pe când eram în școala generală: Britney Spears - "...Baby One More Time"... După marea transformare a gusturilor muzicale care s-a produs în liceu, primele casete cumpărate au fost Nirvana - "best of"-ul auto-intitulat din 2002 și "MTV Unplugged in New York".

BOGDAN: Primul CD pe care intenționam să-l cumpăr atunci când urma să apară, în 2006, a fost Tool - 10.000 Days, dar au aflat colegii de școală și mi l-au făcut cadou. Asta ca să nu menționez caseta Genius din generală…

ANDREI: Primul CD - Piratat cu de toate din piața Obor. Primul vinil - am avut marea baftă să găsesc un vinil cu George Gershwin - Rhapsody in blue, noaptea, pe o bancă de pe malul Dâmboviței. Dacă proprietarul de drept vede acest anunț, mulțumesc!


Grolsch.RO: Albumul all-time favorite?

ANDREI: Godspeed You! Black Emperor - Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven

RADU: Marillion - Marbles

BOGDAN: Tool - Lateralus. Această capodoperă muzicală care transcende simțurile umane spre dimensiuni astrale va fi pentru totdeauna albumul de pe primul loc în topul meu.

ALEX: Puscifer - "Conditions Of My Parole". I-am acordat această distincție imediat după primele ascultări, în 2011, și a rămas în aceeași poziție în clasamentul preferințelor personale și opt ani mai târziu. Mă întreb dacă va fi detronat vreodată. Puțin probabil.


Source: Miluță Flueraș

Grolsch.RO: Care este piesa pe care o asculți în ultima perioadă pe repeat?

ALEX: Carina Round - "For Everything A Reason". Tristețea nu a fost nicicând mai frumoasă.

RADU: Timber Timbre - Run from me

BOGDAN: Coma - Document. A devenit piesa cu care se deschide pc-ul de la muncă.

ANDREI: Sonar - Tromsø. Dar nu pe repeat, pentru a nu toci plăcerea audiției.


Grolsch.RO: Melodie de fredonat în duș?

RADU: Soundgarden - Burden in my hands

BOGDAN: În duș mai fredonez, sau fluier, alternând între ”Cântă cucu-n Bucovina” (de răsună toată baia. nah, sucevean...) și ”După pui de lăpușan” (originalul, care apare în filmul Pintea, cântată de Nicolae Pițis, preluată mai nou de Maria Casandra Hauși).

ALEX: Nu recunosc că fredonez în duș! Dacă fredonez cumva, deși nu recunosc că fredonez, probabil că Metallica - "Frantic" sau "Unforgiven III" sunt alegeri potrivite.

ANDREI: Variază, în mod normal, în funcție de dispoziția din ziua respectivă, oriunde între “Încă ne rugăm pentru sufletele adormiților noștri” și “Deșteaptă-te, române!”.


Source: Miluță Flueraș

Grolsch.RO: 10 albume fără de care viața ta nu ar fi fost la fel de mișto.

ALEX: Îmi plac listele și aveam deja pregătit un Top 10! Mi-aș dori ca fiecare interviu să conțină, obligatoriu, această întrebare!

1. Puscifer - "Conditions Of My Parole"

2. Mayhem - "Chimera"

3. Carina Round - "The Disconnection"

4. Carina Round - "Tigermending"

5. Celtic Frost - "Monotheist"

6. Tool - "10000 Days"

7. Puscifer - "Money Shot"

8. Goldfrapp - "Felt Mountain"

9. Pink Floyd - "Animals"

10. Portishead - "Portishead".

RADU:

 1. Marillion - Fuck everyone and run

2. Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet

3. Pink Floyd - the Dark side of the moon

4. Fish - Sunsets on Empire

5. Faith no More - King for a day, fool for a lifetime

6. Nine Inch Nails - The Fragile

7. David Bowie - ..hours

8. Chroma Key - Dead air for radios

9. Radiohead - Ok Computer

10. Tiamat - Wildhoney

BOGDAN:

1. Tool - Lateralus

2. Tool - 10.000 days

3. Metallica - St. Anger

4. Metallica - Black Album

5. Tesseract - Altered State

6. A Perfect Circle - Thirteenth Step

7. Karnivool - Themata

8. Rishloo - Eidolon

9. Phoenix - Cantafabule

10. Jethro Tull - Thick as a brick


ANDREI: În ordine aleatorie:

1. Nirvana - In Utero

2. Alice in Chains - Dirt

3. Mad Season - Above

4. Pink Floyd - Wish You Were Here

5. We Lost the Sea - Departure Songs

6. Alternativ Quartet - Liniștea Astupă Goluri

7. Tigran Hamasyan - Mockroot

8. Godspeed You! Black Emperor - Asunder, Sweet and Other Distress

9. Joy Division - Unknown Pleasures

10. Cult of Luna - Vertikal


Source: Limowreck

Grolsch.RO: Cel mai underrated album/artist .

ANDREI: De pe la noi - Alternativ Quartet. Toată discografia.

ALEX: Toată discografia Carina Round, fără îndoială. Carina are cea mai frumoasă voce pe care am auzit-o vreodată iar muzica ei vine de foarte departe, din tărâmuri sentimentale magice care nu credeam că există. Este dureros, pentru mine, că muzica ei nu este mai populară și îmi pare foarte rău că nu am descoperit-o decât recent, acum 4-5 ani.

RADU: Amenra.

BOGDAN: Cea mai underrated trupă din istorie cred că este Camel. Spre rușinea mea și eu am fost unul din cei care nu auziseră de trupa asta până acum câțiva ani.


Grolsch.RO: Filmul cu cel mai bun soundtrack?

ALEX: Soundtrack-ul oficial al primelor două sezoane din Twin Peaks, Angelo Badalamenti - "Soundtrack from Twin Peaks", redă în plan sonor neliniștea abstractă, absurdă și supranaturală a capodoperei lui Lynch.

BOGDAN: Only lovers left alive. Poate singurul film de la care ascult soundtrack-ul și separat.

ANDREI: Mi-a atras recent atenția coloana sonoră a filmului Dunkirk. Este compusă folosind o tehnică numită “Shepard tone”, având ca rezultat iluzia auditivă a unei tonalități ce crește în înălțime la nesfârșit, deși, în realitate, acesta se învârte constant în același cadru bine definit. Nu este cel mai bun soundtrack, dar este cel mai bun soundtrack al filmului pentru care a fost produs, susținând senzația de tensiune perpetuă caracteristică scenariului.

RADU: Reservoir Dogs.


Source: Miluță Flueraș

Grolsch.RO: O recomandare pentru comunitatea grolsch.ro …

BOGDAN: Don't drink and drive! Play some good music instead.

ALEX: Acordați respectul cuvenit muzicii. Muzica nu trebuie să ne distreze, ci să ne înalțe către Nimic.

RADU: Ascultă muzica la maxim cu luminile stinse.

ANDREI: Când mergeți în drumeții, luați tot timpul la voi o lanternă.


https://www.facebook.com/fleshrodeo/
Back Published 22 Feb 2019 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose