MUSIC BASICS: ALEX GAVRIL a.k.a OAIE [FIRMA]

Creativitate / by Grolsch RO

Uneori, o piesă sau un album merg mai departe decât să fie simple liste dintr-un playlist. O piesă bună te poate infecta: o asculți non-stop, o asociezi cu un eveniment sau ții minte pentru totdeauna când ai ascultat-o pentru prima dată. Dar lucrurile devin cu adevărat interesante atunci când piesele preferate devin parte din soundtrack-ul vieții tale.
Rând pe rând, luăm la descusut arstiștii și playlisturile lor, încercând să aflăm melodiile care le influențează într-un fel sau altul viața de zi cu zi.

Source: Roxana Corciova

Grolsch.RO: E dimineață, trebuie să pleci de acasă spre job. La ce dai “play” și pe ce?

ALEX: Haha, din fericire, am noroc că singurul meu job e să cânt la chitară frumos, deci nu trebuie să plec dimineața nicaieri :)). Uite, să zicem că plecam dimineața la filmari la Vocea României sau am nevoie de forță înainte de vreun gig sau când mai fac sport prin casă, trebuie să fie ceva cu mult “gigi” ( sunet distorsionat de chitară :)))) ).

Pantera - “Walk” merge, Rammstein – “Mein Herz Brent”, Avenged Sevenfold – “This means War”. 


Grolsch.RO: Când muncești și vrei să te concentrezi, asculți…

ALEX: Piesa pe care mă “muncesc” să o invăț la momentul respectiv. Nu prea mă pot concentra cu muzică pe fundal, îmi fuge mintea și sunt atent la note, armonii, producție etc. Din păcate, după ce studiezi muzică, fie că e instrument, producție sau compoziție, ajungi să nu te mai bucuri de ea la fel de mult ca cineva care nu a făcut asta.

Acum, de exemplu, când scriu acest interviu și nu e nevoie să cânt, ascult un album de la Gabor Cszabo – Dreams.

Ulterior am ascultat ști un live experimental de la Klaus Schulze, unul dintre pionierii muzicii electronice  


Source: Dan Stanila

Grolsch.RO: Melodia care te face mereu să vrei să dansezi?

ALEX: 1. Chris Cab – Liar Liar :))). Are un groove basul la piesa asta, s-a terminat. 

2. Stevie Wonder – Master Blaster

3. Shakira – Objection. Deci cum aud riff-ul ăla de chitară, am sărit ca ars.


Grolsch.RO: Care este piesa pe care crezi că ai ascultat-o cel mai mult de-a lungul vieții și de ce?

ALEX: 1. Cred că Deep Purple – Child in Time. Ritchie Blackmore este chitaristul care m-a făcut să vreau să cânt la chitară, piesa are unul din cele mai frumoase și lungi solo-uri, iar live îl face tot timpul diferit, are o parte slow, apoi o ia la goană, iar se liniștește, apoi iar haos. 

2. Cred că Bohemian Rhapsody, pe lângă faptul că e mega difuzată, nu am văzut pe nimeni niciodată să schimbe postul de radio când e piesa asta, plus că știi că dacă ești cu cineva care nu cântă împreună cu piesa, sigur e ceva în neregulă undeva. :))))


Grolsch.RO: Primul CD/vinil pe care l-ai cumpărat vreodată?

ALEX: Am primit in 90’ 3 CD-uri cadou de la tata după ce s-a întors din Polonia.

1. Judas Priest – Ram it Down ( țipătul lui Rob Halford de la prima piesă a fost prima chestie pe care am ascultat-o vreodată pe calitate CD, a fost mind blowing.

2. Genesis – Nursery Crime ( Old Prog cu Phil Collins la tobe și Peter Gabriel în mare formă. Iar dacă vreți să ascultați o melodie de mare complexitate armonică și foarte frumoasă în același timp, Musical Box, e chiar prima piesa de pe album).

3. Rick Wakeman – Journey to the Center of the Earth (un organist/pianist foarte bun, a cântat o perioadă și cu legendara trupă Yes.

Apoi eu când am crescut mai mare și când am putut eu singur să-mi scot alocația, am adunat vreo 3 și mi-am luat în original Blind Guardian – Nightfall in Middle Earth. Am dat vreo 40 lei pe atunci, eram mare erou.


Source: Dan Stanila

Grolsch.RO: Albumul all-time favorite?

ALEX: Pff, greu de zis aici. Dacă am voie să pun și live-uri aici, atunci probabil ca Deep Purple – Made in Japan (Live 1972) sau Iron Maiden – Live after Death.

Dacă e studio album, sunt prea multe ca să mă decid. Probabil Metallica – The Black Album, e un album de rock cu un sound f bun, nu mi se pare că are piese de umplutură, are “Sad But True”, ziduri de chitări, tot ce trebe.


Grolsch.RO: Care este piesa pe care o asculți în ultima perioadă pe repeat?

ALEX: Hihi, another funny question. Nu pot să ascult o piesa de 2 ori la rând decât dacă trebuie să o învăț la chitară. Trebe mereu să fie ceva între, să fie timp să se “așeze”. Dar ca să fiu în temă cu întrebarea, o să îți zic 2 din ultimele piese care au fost foarte des ascultate în ultima vreme.

1. Kongos – “Repeat After Me” ( și așa era vorba cu ceva pus pe repeat :) ) 

2. Polyphia – “Goat” (deci n-ai cum să cânți așa, period).


Source: Vladimir Pogonariu

Grolsch.RO: 10 albume fără de care viața ta nu ar fi fost la fel de mișto.

ALEX: Mamă, ăsta e cel mai greu că tre să mă gândesc la de toate. Și am să reformulez un pic întrebarea ca să sune așa mai romantico-dramatic: „10 albume pe care le-aș lua cu mine pe o insulă pustie”. Hai să vedem ce găsim. ( nu o să pun niciunul din ce am scris mai sus ca să nu fiu redundant , iar pentru asta am să vă scriu 11 albume, că 11 e nr. meu norocos :) )

1. Queen – A Night at the Opera 

2. Alice Cooper – Welcome to My Nightmare – pentru că de când am ascultat prima oară pe casetă „Steven” și „Black Widow” nu mi-a venit să cred.

3. Pink Floyd – Am să aleg The Wall în detrimentul Dark Side sau Wish sau Animals pentru că e dublu și are mai multe piese și că după ce l-am înțeles mi-a schimbat viața și mi l-am și tatuat pe mână.

4. Led Zeppelin – Cred că Zeppelin I sau Houses of the Holy, primul e mai raw, celălalt e mai experimental, piesa No Quarter e una din my all time favourite.

5. Colosseum Live din 1994 – e o trupă destul de unknown și underrated, dar care sună și cântă într-un mare fel. Un fel de Blues rock progresiv.

6. Michael Jackson – Bad – pentru că poate mai am chef să dansez și eu la un moment dat.

7. Stevie Ray Vaughan (SRV) – Live at Montreux 1985 - pentru că fără blues, viața e pustiu, pentru că e unul din cei mai tari chitariști de Fender Stratocaster care a trăit vreodată, pentru că începe show-ul cu „Scuttle Buttin”, o piesă de mare virtuozitate și eleganta chitaristică. 

8. Ritchie Blackmore’s Rainbow – Stranger in Us All. E un album foarte underrated, dar care mie îmi place foarte mult, pentru că are un sound mult mai heavy decât ce făcuse până atunci la Deep Purple sau la Rainbow.

9. Trans Siberian Orchestra – Beethoven’s Last Night. Pentru că îmbină muzica clasică cu rock-ul într-o manieră perfectă și pentru că nu mi l-am găsit niciodată să mi-l cumpăr în original :))).

10. Muse – The 2nd Law. Pentru că tre să țin minte cum eram mic și hater și metalist și nu-mi plăceau o mulțime de trupe, Muse fiind una dintre ele, iar ulterior a ajuns aproape trupa mea preferată. 

11. Ayeron – Theory of Everything . Acest individ, Arjen Lucassen, e un geniu în lumea prog rock-ului modern și pe fiecare album are o poveste foarte complexă în care invită diverși artiști cunoscuți. Acest album îi este dedicat lui Stephen Hawking și e vorba despre viața lui. 


Source: Roxana Corciova

Grolsch.RO: Cel mai underrated album/artist

ALEX: Cred că Extreme – Pornografitty. Cred că toata lumea a ascultat cel puțin o dată “More Than Words”. Dar dacă asculți albumul îți dai seama că e vorba despre cu totul și cu totul altceva, iar Nuno Bettencourt e cam out of this world.


Grolsch.RO: Filmul cu cel mai bun soundtrack?

ALEX: Clar o să zic The Wall, dar cumva nu e corect că acolo s-a făcut filmul după muzică. Mi-a plăcut mult coloana sonoră de la Star Wars, deja încep să fredonez Marșul Imperial prin casă și să sperii pisicile.


Source: Alexandru Boghian

Grolsch.RO: O recomandare pentru comunitatea grolsch.ro …

ALEX: Să fie open minded, mai ales când vine vorba de muzică. Mie toată chestia asta cu genurile muzicale mi se pare o chestie făcută să separe oamenii în grupuri care dau hate la alte grupuri. Există frumos și emoție peste tot, de la country la rap la jazz la funk la soul la heavy metal, trebuie doar să ai timp și dorința să explorezi.

Fiecare gen muzical e ca o limbă străină, iar artiștii cumva transmit emoții asemănătoare, doar că sunt spuse cu alte cuvinte. E frumos și ce e vechi, și ce e nou, și ce e de la noi, și ce e de la ei, și cu gâj și fără gâj, și electronic, și cu orchestra, atâta vreme cât e cântat și transmis din suflet.


https://www.facebook.com/TrupaFirma/
Back Published 15 Jan 2019 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose