MUSIC BASICS: DAY DAY

Creativitate / by Grolsch RO

Uneori, o piesă sau un album merg mai departe decât să fie simple liste dintr-un playlist. O piesă bună te poate infecta: o asculți non-stop, o asociezi cu un eveniment sau ții minte pentru totdeauna când ai ascultat-o pentru prima dată. Dar lucrurile devin cu adevărat interesante atunci când piesele preferate devin parte din soundtrack-ul vieții tale.
Rând pe rând, luăm la descusut arstiștii și playlisturile lor, încercând să aflăm melodiile care le influențează într-un fel sau altul viața de zi cu zi.

Source: Irina Szellelki

Grolsch.RO: E dimineață, trebuie să pleci de acasă spre job. La ce dai “play” și pe ce?

Ioana: Muzică de gagici la mic dejun, prânz și cină. Iar de început, intră Shoop de la Salt-N-Pepa, pe Spotify. Două Shoop și ajung la metrou, un Shoop dacă aștept taxiul. Totul stă în matematică.

Andrei: Lucrez de acasă, așa că îmi trebuie ceva pentru diminețile alea în care n-ai face nimic, dar inboxul e plin.Leacul e Belle and Sebastian - The Blues Are Still Blue de pe Apple Music. Fac un ceai, mai pun o pătură, mă lupt puțin cu lumina rece de-afară și-s gata.

Grolsch.RO: Când muncești și vrei să te concentrezi, asculți…

Ruka: Jazz. Mai puțin turbat și preferabil instrumental, ca să nu-mi fugă atenția la versuri. Fukui, Desmond, Getz și Baker sunt băieții mei preferați.

George: Am mai mult job decât am zi la dispoziție și mi-am dat seama că mă încrunt cam mult. Nu mă plâng, nicidecum. Dar în ultima vreme, așa de bine pică zilnic niște Prince - Lovesexy. Nu pentru concentrare. Fix opusul.

Ioana: Dacă e nevoie de o desfășurare de forțe, nu pot asculta să ascult și muzică. Că n-aș asculta-o, mai mult aș auzi-o. Și e păcat de ea. Dar, pentru un combo de vineri cu inbox gol, jumătate din zi avem Feist, jumătate Fiona Apple. Mă ține alertă.

Source: Alexandra Nistoroiu

Grolsch.RO: Melodia care te face mereu să vrei să dansezi?

Ioana: N-om dansa noi des. Și nici coregrafie n-avem pe scenă, de teamă să nu călcăm pe cabluri. Dar, când dansăm, se dezlănțuie niște forțe nebănuite. Uneori, funcționează în avantajul nostru. Alteori, cum ar fi cazul unei seri cu discotecă dansantă dintr-un oraș îndepărtat, mișcările noastre din brațe provoacă un scratch disk pe bune și colaj din privire siderate ale localnicilor.

George: Da, păcat că n-au băgat Diana Ross — The Boss (Dimitri From Paris Remix).

Ruka: Friiiiidaaaay I’m in looooove! Cu mâinile în aer de fiecare dată când aud în piesă “Friday I’m in love”: dreapta e dusă dramatic la inimă în așteptarea strigătului pe “break my heart”. Urmează 3 bătăi din palme înainte de strofa a doua.

Șerban: Sau Adrian Simionescu — Tutti Frutti.

Ioana: Măcar s-a lăsat cu R&Bul nouăzecilor.

Grolsch.RO: Care este piesa pe care crezi că ai ascultat-o cel mai mult de-a lungul vieții și de ce?

Ioana: Simplu — Tiny Dance a lui Elton John. Orașul despre care zice cu așa patos e încâlcit, și la fel e și pianul. Nu mă mai satur.

Andrei: Greu de spus, dar se pare că an de an, mă tot întorc la o melodie de la Death Cab For Cutie. Îi zice Why You’d Want To Live Here și e unguent pentru suflete.

Șerban: The Cure - Fascination Street. Pentru ca nu mă mai satur de linia de bass.

Grolsch.RO: Primul CD/vinil pe care l-ai cumpărat vreodată?

Andrei: Albumul Enema of the State al formatiei Blink 182. Cred ca l-am primit, nu cumparat, dar se pune nu? Oricum s-au scurs multe ore ascultandu-l alaturi de Vladimir Proca de la Robin and the Backstabbers, cred ca asa am si devenit prieteni.

Șerban: Vinil: Radiohead - The King of Limbs 

Ioana: Cumpăratul de muzică n-a fost o chestie care să mi se întâmple multă vreme. Și asta datorită giganticei colecții a lui taică-meu, pe care încă n-am reușit s-o explorez în totalitate. Dar altfel, deși târzie, prima achiziție a constat în două casete: una Alphaville - Forever Young, la momentul ăla, doar pentru Big in Japan și una Genius. Nu mai știu albumul, cine știe să numească un album de la Genius fără să trișeze?

Source: Andrei Mușat

Grolsch.RO: Albumul all-time favorite?

Andrei: Radiohead - The Bends. Multa lume zice Kid A, sau OK Computer sau In Rainbows, perfect de acord, dar ma atrage ceva la the bends. Poate e senzatia aia adolescentina, mai bruta, pe care o are albumul.

Șerban: Jeff Buckley - Grace

Ruka: Somn de la Coma. Am ascultat CD-ul ăla până s-a tocit, dar tot îl păstrez în cutia cu amintiri. Când îi mai dau câte un play pe Youtube sunt înapoi la dial-up și pauzele în care stăteam pe jos pe coridor, cu CD Player-ul galben în brațe, cu o cască în urechea stângă și cealaltă cască în urechea dreaptă a colegei de bancă. Maria de la cor, merci că mi-ai făcut cadou CD-ul ăsta într-a VII-a!

Grolsch.RO: Care este piesa pe care o asculți în ultima perioadă pe repeat?

Ioana: The Chain - Fleetwood Mac. Nu mai pot cu bass-ul ăla.

Andrei: Kins - Absblurd

George: ZMEI3 - Rică din Obor

Șerban: Iggy Pop - China Girl

Ruka: Maria Arnal i Marcel Bagés - Tú Que Vienes a Rondarme

Grolsch.RO: Melodie de fredonat în duș?

Ioana: Nu i-aș zice fredonat, cât i-aș zice cântat 100%. Îmi place cum se întâlnește I Say A Little Prayer cu faianța care-i până-n tavan. Dacă e în ora de liniște, ajunge Dream A Little Dream of Me

Andrei: I-auzi ploaia-n jaluzele - Taraful din Varbilau

Șerban: Led Zeppelin - Trampled Underfoot

Ruka: I Will Always Love You. Varianta lui Whitney, pentru că are și solo de saxofon.

Source: Miluță Flueraș

Grolsch.RO: 10 albume fără de care viața ta nu ar fi fost la fel de mișto.

Ioana: În primul rând, dificilă întrebare, că se pare că nu prea ascult albume. Dar aș zice că astea ar fi mare sursă de inspirație din ultima vreme. Întreabă-mă din nou peste un an.

1. Fiona Apple - Tidal

2. Phil Collins - Face Value

3. Paolo Nutini - These Streets

4. Outkast - Speakerboxxx/ The Love Below

5. EL VY - Return to The Moon

6. Feist - Monarch

7. Jack Johnson - In Between Dreams

8. Ryan Adams - 1989 (Ryan, nu Bryan, care a făcut un cover după albumul cu același nume al lui Taylor Swift. Ștefan de la Greetings Sugar mi l-a adus în playlist și bine a făcut.

9. Jenny Lewis - Acid Tongue

10. Alexandru Andrieș - Azi.

Andrei:

1. Radiohead - The Bends

2. Beck - Sea change

3. Radiohead - In Rainbows

4. NIN - Pretty Hate Machine 

5. Arcade Fire - Reflektor  

6. Tame Impala - Lonerism

7. Arab Strap - The Last Romance

8. At The Drive In - Relationship of Command

9. Neutral Milk Hotel - In The Airplane Over the Sea

10. Bright Eyes - Digital Ash In a Digital Urn

Source: Friends

Grolsch.RO: Cel mai underrated album/artist

Ioana: Nu știu dacă sunt în măsură să zic, dar mie îmi plac She & Him de nu mai pot. Deschanel și M. Ward sunt în cel mai armonios mariaj. Muzica e încântătoare, starry-eyed și doar puțin sinistră, cât să nu fie siropoasă. A, și M. Ward e prietenul cu chitară pe care nu l-am avut în liceu și care, de fapt, e ceea ce m-a atras către Andrei, chitara lui și DayDay.

Grolsch.RO: Filmul cu cel mai bun soundtrack?

Ioana: Hidden Figures. Femei, mate, egalite — e simpatic. Dar muzica e din altă lume. Ce-a ieșit din mâinile lui Pharell, cot la cot cu Benjamin Wallfisch și Hans Zimmer, e un intrumental ăsta nebun, ușor funk, ușor pop și gospel cât trebuie.

Ruka: Nu știu care-i cel mai bun, dar cel mai mișto de dansat pe e OST-ul de la Death Proof al domnului Tarantino. Daca n-ai timp să-l asculți pe tot, dă-le play ăstora 3: Smith - Baby It's You, The Coasters - Down in Mexico și April March - Chick Habit.

Source: Friends

Grolsch.RO: O recomandare pentru comunitatea grolsch.ro …

Nu lăsa să treacă o zi fără să creezi ceva. E păcat...

Facebook: https://www.facebook.com/daydayband/
Back Published 19 Dec 2018 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose