MUSIC BASICS: Laura [GRAY MATTERS]

Creativitate / by Grolsch RO

Uneori, o piesă sau un album merg mai departe decât să fie simple liste dintr-un playlist. O piesă bună te poate infecta: o asculți non-stop, o asociezi cu un eveniment sau ții minte pentru totdeauna când ai ascultat-o pentru prima dată. Dar lucrurile devin cu adevărat interesante atunci când piesele preferate devin parte din soundtrack-ul vieții tale.
Rând pe rând, luăm la descusut artiștii și playlisturile lor, încercând să aflăm melodiile care le influențează într-un fel sau altul viața de zi cu zi.

Source: Octavian Teodorescu / Metalforce

Grolsch.RO: E dimineață, trebuie să pleci de acasă spre job. La ce dai “play” și pe ce?

LAURA: Avem trei situații in general:

Când merg cu bicicleta, de obicei, ascult “Right in Two” (cover) – Beard Of Harmony ft. Yann Phayphet. Desigur, restul playlist-ului este la latitudinea Youtube-ului. Originalul mi-a părut întotdeauna o piesă genială, apreciez imens versurile, și deși direcția lor e una mai mult critică la adresa umanității și are o nota mai întunecată, interpretarea din live-ul indienilor îi da o tentă atât de luminoasă și de caldă încât mă bine dispune și mă ajuta la pedalat. Daca prind soare afară când plec, e cu atât mai plăcut soundtrack-ul .

Din cauza faptului că am o plăcere și un mic snobism în a asculta numai cd-uri originale în mașină, aici se schimbă muzica și artistul periodic. În momentul de față am primul album al celor de la Vola, luat după concertul lor din Fabrica de acum o luna. Piesa de pornit motorul este “A Stare Without Eyes”.

Situația numărul 3 implică metroul, în care nu prea merge rețeaua, deci rămân doar cu cititul.


Grolsch.RO: Când muncești și vrei să te concentrezi, asculți…

LAURA: Am mai multe trupe care mă ajută cu munca, în funcție de stare , tipul de muncă și, uneori, și de cât de urgentă și în urma este predarea.

Când trebuie gândite și despicate anumite teme, Agnes Obel-full concert live @ Philharmonie de Paris.

Tot ce face tipa asta îmi da o stare de pace și frumos, împodobit cu ghirlande de flori și fluturași zburând printre birouri, frumos.

Când am nevoie de ceva mai balansat și cu un ritm mai definit pentru a mă concentra, pun play-list de stoner, plecând cel mai des de la Smallman și 1000Mods.

Varianta numarul 3: Tool si Leprous - I don’t know man, it just works!


Source: Gabriel Isac / Midnight Photo

Grolsch.RO: Melodia care te face mereu să vrei să dansezi?

LAURA: Văd că 3 e numărul meu magic, așa că iată 3 piese magice:

1. Depeche Mode - Everything Counts , rezultatul îndoctrinării de acasă. Mama este depeșistă convinsă și trupa britanică a fost dintotdeauna , nu împotriva voinței mele, sountrack al multor perioade și momente din viața mea.

2. Shakira – La Tortura , uneori se mai întamplă și scurtcircuite în rețelele neuronale

3. The Carters - Apeshit , I see a patern here….!


Grolsch.RO: Care este piesa pe care crezi că ai ascultat-o cel mai mult de-a lungul vieții și de ce?

LAURA: Never let me down again - Depeche Mode – am trecut prin multe perioade diferite din punct de vedere muzical dar, cumva, trupa asta și piesa asta au rămas cu mine de mică și pâna acum.


Grolsch.RO: Primul CD/vinil pe care l-ai cumpărat vreodată?

LAURA: Primul CD achiziționat de mine a fost cadou pentru mama, D.M.- Exciter.

Pentru mine, prima formă de muzică plătită a fost o caseta cu Genius, în școala generală (de menționat că aveam suficiente casete piratate cu tot ce era hard rock, power sau glam rock de la ai mei, căutam ceva diversitate).


Source: Ciprian Vlăduț

Grolsch.RO: Albumul all-time favorite?

LAURA: Titlul acesta revine celor de la Alice in Chains cu albumul Dirt (iubesc tot de la ei, dar în mod deosebit acesta).


Grolsch.RO: Care este piesa pe care o asculți în ultima perioadă pe repeat?

LAURA: Riverside – “Lament”

Am reușit să dezvolt o obsesie în ultimele săptămâni pentru această piesă. Te plimbă într-o manieră atât de frumoasă prin toate etapele poveștii spuse cu o voce perfectă pentru tema asta, plus că trece prin folk, prin alternativ, ceva semi medieval, înapoi la alternative, te mai aduce câteva sute de ani înapoi în timp și tot așa, multe epoci , multe armonii frumoase și o poveste care poate fi considerată atemporală.


Source: Enedina Enache

Grolsch.RO: Melodie de fredonat în duș?

LAURA: Ce- am ascultat cu o seara înainte, sau ce piesă am studiat în ultima vreme mai intens. Nu am o piesă specifică, mai ales ca dimineața începe cu panică de tipul “câte am de făcut azi și câte pot în mod real să fac” , mai degrabă decât cu o piesă.


Grolsch.RO: 10 albume fără de care viața ta nu ar fi fost la fel de mișto.

LAURA: 1 Guns&Roses, Use your Ilussion 1 /2.

Cântând piesele de pe albumele astea 2 am determinat adulții din jurul meu să mă dea la pian, pe cei din școala de muzică să mă primească și totul ca să-mi consum energia și nevoie de a cânta, aparent eram obositoare și nu mă puteau opri din fredonat.

2 Metallica, Black Album

Momentul în care am aflat de acest album și de ei, am aflat că se poate și altfel de rock/metal în afară de glam, hard și power.

3. Depeche Mode, SOFAD

Este un album mare, rotund, complex, lumină și întuneric, multă emoție, foarte multă emoție turnată în el și o simți cu fiecare piesă.

4. Guano Apes, Proud like a God

„ -Oppaaaa!! Stai că ăsta nu e metalul de până acum și au o tipă la voce, care face tot felul de tonuri și interpretări diferite și interesante și nici nu se iau prea în serios!!! Ce fain!! „

5. Alice in Chains-Dirt

Am străbătut multe țări și am descoperit multe locuri faine cu muzica lor în urechi și de fiecare dată când revin asupra pieselor, ele vin la pachet cu imaginile cărora le-au oferit și mai mult sens.

6. Stolen Babies - There Be Squabbles Ahead

Încă un moment de „uite câtă diversitate muzicală, de ce îi găsesc abia acum, de ce nu mi-a zis nimeni mai devreme despre ei?” .

Trupa asta este un reper, cu atât mai important cu cât a reprezentat momentul în care am decis că vreau să caut mai mult în tonurile cu care mă exprim.

7. Deftones, White Pony

De la un moment încoace, dacă unchiul meu considera că trupa respectivă e o porcărie, era un semn pentru mine că o să-mi placă și o sa îmi arate o altă față a muzicii; așa a fost și cu Deftones.

8. Tool, Aenima

Enough said!

9. Leprous , Coal

10.The Gathering „How to measure a planet”


Source: Ciprian Vlăduț

Grolsch.RO: Cel mai underrated album/artist

LAURA: Kidney Thieves - trupă americană de alternativ, care și-a pus bazele la sfârșitul anilor ’90, combinau deja destul de mult electronica, beaturile de drum and bass și samples, cu o tipă minionă dar cu o prezență foarte mișto la voce. Erau diferiți, dar nu au reușit mai mult decât să apară cu “hit-ul” lor pe coloana sonoră de la “Queen of the Damned”.


Grolsch.RO: Filmul cu cel mai bun soundtrack?

LAURA: Disney- Fantasia - este unul dintre cele mai geniale si trippy desene pe care le-am văzut, unul din primele lung metraje animate realizate de studiourile Disney. Coloana sonoră și scheletul în jurul căruia sunt construite scenetele este formată din fragmente cunoscute de opere clasice ale muzicii simfonice.

Batman Forever - pur si simplu sunt faine piesele, enough said!


Source: Adrian Chiliban

Grolsch.RO: O recomandare pentru comunitatea grolsch.ro …

LAURA: Mother’s Cake din Austria, foarte faină trupă de ceva funk, psihedelic, cu putin prog, ceva, nu știu exact ce , dar foarte faini.


https://www.facebook.com/graymattersband/
Back Published 28 Nov 2018 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose