INTERVIU COMA: despre "Icar", procesul de creație și alte experiențe muzicale

Creativitate / by Grolsch RO

Coma este, fără îndoială, una dintre trupele cele mai îndrăgite din scena de alternative de la noi. De-a lungul timpului, Coma a venit cu piese care au reușit să ajungă să fie fredonate atât de fanii lor, cât și de oameni care poate nu ascultaseră până atunci ce cântă. Formația tocmai a lansat un nou single, intitulat "Icar", dar mai multe despre toate astea ne povestesc chiar ei.

Source: Marmo Photography

Grolsch.RO: De curând am aflat că urmează să lansați noul vostru single, “Icar”, și cred că toată lumea e deja curioasă să-l asculte. Care e povestea din spatele single-ului? Urmează să scoateți și un noul album?

MATEI: Single-ul a început de la o formă total opusă celei în care poate fi auzită piesa acum, și anume de la chitara lui Dan, singurul element (în afară de linia melodică) care a fost menținut din forma inițială a cântecului. Era să băgăm piesa la sertar, când s-a încercat această variantă mai shoegazey/heavy a ei. Eu zic că a funcționat. Iar album, da, va ieși.

RĂZVAN: Ca și “Bine”, “Icar” face parte din parcursul pe care l-am început în 2017 și care va conduce către un nou album. În parallel cu show-urile, avem mereu câte o idee în lucru, iar când o idee e adoptată de mai mulți dintre noi, se concretizează într-un cântec nou. Ca și cazul lui Orizont, am ales să creem pe o perioadă mai îndelungată cântece, iar când vom avea un număr destul de cântece finalizate, le vom aduna într-un album.  

Deși nu este un parcurs “clasic” pentru a crea un album, ne bucură să adunăm imagini sub formă de cântece din diferite momente ale vieții noastre, pe care apoi le adunăm într-o colecție; deși se prezintă ca instantanee ale vieții noastre, faptul că toate sunt tratate prin aceleași 6 obiective le conferă un corp comun, care poate nu este sesizabil la o privire superficială. 


Source: Marmo Photography

Grolsch.RO: Cum ați descrie sound-ul trupei unei persoane care nu a ascultat niciodată Coma?

MATEI: I-aș arăta logo-ul.

RĂZVAN: Depinde ce altceva a ascultat; cred că ai nevoie de referințe la care persoana să rezoneze.


Grolsch.RO: Cât de important este pentru un muzician să se abată de la reguli și să experimenteze în afara acestora?

MATEI: Nu trebuie să o faca pentru a fi încadrat într-un stereotip “artistic". Arta ne ajută să ne exprimăm personalitățile, nu să aparținem unui cerc elitist, dacă nu asta urmărim. Abaterea de la reguli și experimentarea în afara acestora este pe cât de importanta dorește artistul să lase să fie. Uneori, inspirația vine de unde nu te aștepți, fără să încerci să aplici metode de a te abate de la reguli, fără să o faci intenționat. Alteori, trebuie să fugărești muza, într-adevăr. Dar această pondere este, în sine, un experiment, pentru că mereu dă rezultate diferite.

RĂZVAN: Cu siguranță, pentru fiecare e diferit. Pentru mine, și cred că pentru Coma într-o oarecare măsură, este un joc continuu în care regulile se schimbă periodic, iar la fiecare schimbare de reguli urmează o perioadă în care ne aliniem noilor reguli, urmată de o perioadă în care încercăm să ieșim din aceste reguli; ceea ce generează un nou set de reguli, și tot așa.


Source: Marmo Photography

Grolsch.RO: Ați avut o vară plină de activitate. Povestiți-ne un concert care v-a rămas în minte.

COMA: Cel de la Rockstadt, care a dat startul primelor concerte din august, căci a fost primul din acea serie în care toboșarul nostru, Răzvan, nu a putut fi alături de noi, deci a trebuit să fim mai cu urechile ciulite, cum s-ar zice, vreo 7 concerte în care a trebuit să fim cu garda sus și să ne adaptăm, ne-am scos puțin din elementul natural, iar la Rockstadt m-am simțit ca la festivalurile din afara țării pe care le frecventăm, cu trupe de metal atât în boxe, cât și în backstage. De asemenea, la Rocanotherworld la Iași, la Craft Beer Fest și la Green Sounds Festival, trei festivaluri unde am cântat și cu Coma, și cu The Details, iar la ultimul mi-am atins visul de a împărți scena cu The Hives…și nu doar cu o trupă, ci cu două!


Grolsch.RO: Și dacă tot am ajung la capitolul acesta, cum sună povestea primului concert Coma?

MATEI: Povestea primului concert Coma VAZUT de mine se petrece in 2003 la Arenele Romane, in deschiderea brazilienilor de la Sepultura. A fost primul concert mare la care am asistat (aveam 14 ani), si primul concert heavy metal la xare am fost insotit de bunica mea! Intre timp a mai vazut si Napalm Death deci este greu de impresionat la capitolul concerte extreme. Iar primul meu concert ALATURI de Coma a fost pe 17 Octombrie, 2014, in clubul Red Alert din Ploiesti. Nu am avut emotii, doar am sperat sa nu gresesc mult. Cred ca mai ciudat a fost pentru baieti ca nu stiau ce prestatie scenica voi avea, care va fi reactia publicului la aceasta schimbare, etc.

RĂZVAN: Ta da, daaaaa, ta dam, da dam, ta da dam, ta da dam….


Source: Marmo Photography

Grolsch.RO: Cum decurge procesul de creație la voi? / Cum e o zi cu trupa Coma în studio?

MATEI: Precum filmul “Mulholland Drive" al lui David Lynch: începe normal, sună din ce în ce mai bine, se leagă din ce în ce mai multe…iar spre sfârșit se crează un haos de nepriceput. Dintr-o cauză sau alta, mereu ne împotmolim spre sfârșit, când lucrurile ar trebui să devină mai clare…dar acesta e un rezultat firesc al democrației într-o trupă, regim care vine și cu bune, și cu rele.

RĂZVAN: E de cele mai multe ori o treabă colaborativă, trasă înainte de o anume idee – care poate fi reprezentată de o voce, o bucățică de chitară, niște versuri etc. Mai concret, cineva vine cu o idee, fiecare o interiorizează și contribuie cu bucata/interpretarea lui. Apoi toate aceste interpretări se luptă, se amestecă și se transformă până ajung într-o formă care spune ceva pentru fiecare dintre noi – nu neapărat același lucru, dar ceva care îl reprezintă pe fiecare și pe care îl poate susține și prezenta publicului. Dacă nu ajunge să înseamne ceva pentru fiecare dintre noi, de obicei nu se concretizează și rămâne la stadiul de încercare.


Grolsch.RO: Dacă ați putea colabora cu orice artist [dead or alive], care ar fi alegerea voastră?

MATEI: În ceea ce privește stilul muzical Coma, dead ar fi Chester Bennington (Linkin Park), alive ar fi Chino Moreno (Deftones).


Grolsch.RO: După atâția ani de concerte, care e feeling-ul vostru înainte de a urca pe scenă?

MATEI: “Am corzi și baterii noi, deci dacă e vreo defecțiune tehnică în timpul concertului, nu-i vina mea!”


Source: Marmo Photography

Grolsch.RO: Povestiți-ne despre un concert foarte bun la care ați fost în public…

MATEI: Tot legat de Coma, când am împărțit scena la Electric Castle (în ani diferiți) cu Architects și Bring Me The Horizon. La BMTH a fost mai mult încărcătură emoțională externă (circumstanțe personale de atunci), iar la Architects a fost singura ploaie tipică EC din tot festivalul fix când au cântat ei și era agitație metalică, și parcă ploaia a contribuit la starea pe care voiau să o emane prin muzică…în afară de faptul că sunt din UK. De asemenea, foarte recent am cântat cu o trupă de rap/jazz noir din Chile, numită Como Asesinar A Felipes (sub egida casei de discuri Koolarrow Records, a basistului Faith No More) și era hazliu să ne uităm cum publicul era derutat de măsurile ciudate ale muzicii, ei vrând foarte mult să poată da din cap, că era rap, dar se chinuiau să țină măsurile cu sincope și numere impare…ne uitam mai mult la cum reacționează publicul, decât pe scenă.

RĂZVAN: Pentru mine. foarte bun înseamnă fie să îmi transmită o emoție, fie să fie impresionant dpdv tehnic – deși pe termen lung, tind să le rețin doar pe cele ce au generat emoții.

Și din categoria asta îmi amintesc foarte bine – RATM la Novarock în 2008 - unde, deși mă așteptam să fie militant, energic, euforic și marcant, nu mă așteptam să îl simt atât de puternic și de intim cu aproape 100.000 de oameni împrejur.


Grolsch.RO: Un mesaj pentru comunitatea Grolsch.RO?

COMA: Mulțumim că citiți și vă interesează acest conținut, mulțumim că vă inspirați voința de a experimenta bazată și pe curiozitatea unor oameni ca noi, care la rândul lor vor să experimenteze și caută surse, activ sau pasiv, în orie, alcătuind așadar un cerc vicios, dar constructiv. Oricine poate distruge, dar nu oricine poate crea și lăsa ceva în urmă, de care să fie mândru. Așadar, creați! Încercați, încercați, încercați!


https://www.facebook.com/comaband/
Back Published 26 Oct 2018 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose