ON CREATIVITY [AWAKE FEST EDITION]: FINK

Creativitate / by Grolsch RO

Awake a fost un festival care ne-a oferit momente perfecte pentru a ne trezi creativitatea și a ne decontecta de la cotidian: muzică live, teatru, film și artă. După 3 zile de festival, revenim cu multe povești despre creativitate și despre cum văd oamenii acest lucru. Continuăm seria On Creativity, ediția de festival, cu nimeni altul decât Fink.

FINK: Creativitatea înseamnă foarte multe lucruri pentru mine pentru că îmi petrec toată viața fiind creativ. Înseamnă totul, în orice direcție, tot timpul, în fiecare zi și în fiecare seară. Și fac foarte multe lucruri, muzica fiind principalul lucru pentru care mă știu oamenii, și asta e foarte bine. Este un lucru foarte creativ pe care îl poți face. Dar am și foarte multe afaceri, case de discuri, publicații și altele, care de asemenea necesită gândire creativă mereu. Și locuiesc într-un oraș foarte creativ. Berlin este centrul creativității în Europa în momentul de față. Toți regizorii, muzicienii, artiștii, oamenii din fashion, avangardiștii, toată lumea se mută acolo. Așadar orașul prinde viață prin creativitate. În special în domeniul modei. Ieși pe ușa din față, te uiti la oameni și la ce poartă și îți dai seama că este un loc creativ, cu o energie creativă și tinerească. Iubesc asta. Și îmi place să fiu înconjurat de oameni creativi.

Unii oameni văd abilitatea de a fi creativ foarte naturală, iar alții o văd ca fiind acel lucru pe care doar ceilalți oameni îl pot face. Că ei nu sunt “genul”, știi? Oamenii care nu pot fi creativi doar nu au învățat să gândească corect despre asta încă. Pentru că doar decizându-te ce să servești la cină este o decizie creativă. Și poți să alegi doar să comanzi ceva, ceea ce nu este foarte creativ, sau te poți decide să faci ceva de mâncare, ceea ce este creativ. Așadar, viața este doar o serie de alegeri și orice alegere este o oportunitate de a fi creativ. Cred că te poți învăța singur cum să fii creativ. Poți să mergi la magazin și să cumperi o pânză de pictat și vopsea, iar apoi poți fi creativ. E aprope ca și cum ai face lucruri care nu sunt creative care duc la momentul în care într-o zi o să vrei să pictezi un tablou. Iar pânza și vopseaua sunt acolo.

O viața în domeniul muzical e așa: e creativă, toată lumea mea este creativă, pentru ca atunci când simt starea de a fi creativ, să o pot face.

Unii oameni găsesc asta ca fiind dificil, să faci saltul acela. Mulți oameni cred despre creativitate că este aproape ca o slăbiciune. Nu știu... Că oamenii creativi nu se descurcă foarte bine să rezolve lucruri ca o mașină stricată sau să repare sistemul de încălzire. Pentru că noi ne petrecem tot timpul acela gândindu-ne la lucruri creative. Dar cred că poți învăța aproape orice. Poți să înveți să cânți. Eu am învățat singur să cânt, să scriu, să prestez live, să fac albume. Totul. Am învățat singur să fac totul. Dacă îmi place pictura, mă pot învăța singur să pictez. Asta nu înseamnă că o să fii bun la asta, dar un artist adevărat nu prea se gândește la asta. Daca faci ceva, ești creativ și ești conștient de ceea ce se întâmplă după, distruge arta. Orice ar fi. Trebuie doar să o faci, fără să te gândești la asta.

Când am început să fiu creativ, mă cufundam într-o vale adâncă de stări, pentru a scrie piese despre sentimente adevărate, și apoi îmi era foarte greu să ies din acest loc adânc. Însă acum cred că să găsesc timp și locul în care vreau să fac ceea ce îmi propun este dificil în prezent. Dar orice este posibil. Toată lumea are nevoie de puțină pace, liniște și stări relaxate pentru a putea gândi limpede.

Mulți artiști au idei foarte multe când sunt în mișcare, știi? David Bowie nu putea să scrie un cântec dacă nu se plimba dintr-o parte în alta. Așa că a construit în casa lui un labirint, ca să se poată merge prin casă în timp ce scria. Și înțeleg perfect lucrul acesta.

Cred că pentru adevăratele lucruri creative cu substanță ai nevoie puțin zen. Dar ca să închei procesul ai nevoie doar de niște timp și energie.
Back Published 10 Oct 2018 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose