On Creativity [Awake Fest Edition]: Morcheeba

Creativitate / by Grolsch RO

Awake a fost un festival care ne-a oferit momente perfecte pentru a ne trezi creativitatea și a ne decontecta de la cotidian: muzică live, teatru, film și artă. După 3 zile de festival, revenim cu multe povești despre creativitate și despre cum văd oamenii acest lucru. Continuăm seria On Creativity, ediția de festival, cu Ross Godfrey de la Morcheeba.

Ross Godfrey: Creativitatea, pentru mine, înseamnă că poți gândi într-un mod abstract care nu are neapărat un scop definit. Unul dintre motivele pentru care am ales să devin muzician este faptul că nu există un motiv real pentru care să o fac. Când mergeam la școală, am aflat că orice ne învățau ca fiind foarte important era de fapt stupid și plictisitor. Și era mult mai interesant să mă gândesc la lucruri într-un mod creativ și psihedelic, suprarealist într-un fel. Așa că pentru mine creativitatea înseamnă doar că nu există limite și cutii în care să pui lucruri.

Cred că toți oamenii sunt creativi și că au propriul fel de a o exprima, fie că e printr-un mod artistic sau că își trăiesc viața și au relații cu alți oameni într-un mod creativ. Cred că toți oamenii au evoluat să fie creativi, chiar dacă nu e absolut necesar în viața de zi cu zi, și asta ne ajută să fim inovativi și să gândim în afara cutiei, și practic să ne dezvoltăm ca specie, să ne dezvoltăm cultura.

Cred că toți putem fi creativi, dar nu cred că încercând să aplici această gândire pentru a rezolva probleme este neapărat cel mai bun mod de a fi creativ. Cel mai bun mod de a fi creativ este să fii doar de dragul de a fi. Și apoi alte lucruri se întâmplă datorită acestui lucru. Pentru unele dintre cele mai bune inovații, oamenii nu încercau să rezolve o problema. Pur și simplu încercau să gândească diferit și s-a întâmplat să rezolve problema aceea. Așadar, în general, creativitatea este propriul ei animal, și ca orice animal, trebuie doar să îl lași să trăiască în sălbăticie.

Muzica Morcheeba este liniștită, psihedelică și are influențe de deep și dub, iar atunci când cântăm live surprindem oamenii cu un entuziasm și o energie care nu se regăsesc pe înregistrări.

Muzica noastră reprezintă cum ne simțim noi în orice moment și este expresia acestui lucru. În general, noi suntem oameni destul de liniștiți, de aceea în majoritatea timpului și muzica e astfel. Și combinăm diverse influențe din blues-ul și jazz-ul anilor ’50, rock-ul psihedelic din anii ’60, dub și reggae din ’70, pop din anii “80, hip-hop-ul anilor ’90 și muzica electronică din anii 2000 cu beat-uri și linii de voce moderne. Așadar, cred că ceea ce încercăm să facem este să luam ceea ce ne place din genurile noastre preferate din istorie și să le combinăm într-un vas mare în care amestecăm. Scriem piese care reflectă cum ne simțim și muzica urmează natural tot acest parcurs.

Din punctul de vedere al prestației live, aș spune că unul dintre cântecele noastre preferate, atât pentru mine, cât și pentru Skye, este The Sea. Îmi place pentru că are linii de chitară cu efecte de la pedală, și asta e una dintre activitățile mele preferate, pentru că implică două mâini și un picior. Mai ai nevoie de un picior pe care să stai. De asemenea, îmi place să cânt o parte din noile piese, precum It’s Summertime, care este noul nostru single de pe albumul Blaze Away. E distractiv, pentru că publicul dansează, iar momentan se aude și la radio foarte des. Oamenii care nu sunt familiari cu Morcheeba se pare că știu această piesă, ceea ce e grozav.

Cred că poți fi creativ cel mai bine atunci când ești mai relaxat. Nu prea poți fi creativ atunci când ești stresat. Dar nu cred că există ceva special ce trebuie să faci. Uneori mă lovește în timp ce merg pe stradă sau când sunt în autobuz și îmi vine o melodie în minte, sau se întâmplă ceva, sau îmi vin niște cuvinte în minte, și atunci trebuie să notez repede în telefon. Sau atunci când sunt acasă și mă uit la un film la TV, s-ar putea să cânt la chitară și să îmi vină o idee, deci practic se întâmplă în viața de zi cu zi. Nu mă așez niciodată la birou, zicând “Acum o să creez ceva”. Asta nu se întâmplă niciodată.

Festivalul Awake este un loc foarte special. Cred că această clădire în care ne aflăm, Castelul Teleki, e grozavă. Și atmosfera e grozavă. Și muzica e grozavă. Vorbeam aseară cu persoanele care lucrează aici și se ocupă de festival  și cred că are un mesaj foarte bun pentru oamenii din România,  și anume să fie conștienți de ceea ce se întâmplă în țara lor în materie de corupție și presiunea care trebuie pusă pe politicieni să îi reprezinte corect și să le ofere oamenilor ceea ce au nevoie, și de a înceta să arunce banii pe chestiuni care nu le sunt necesare. Cred că cel mai important lucru pentru România este dezvoltarea societății pentru beneficiul populației. Aș spune că mesajul meu este “Power to the people!”.  

Back Published 12 Sep 2018 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose