On Creativity: Zvâc [Dume de Mestecat]

Creativitate / by Grolsch RO

Ce înseamnă creativitatea? Greu de răspuns. Însă cert este că nu doar cei talentați se bucură de ea. Creativitatea se poate cultiva de oricine este destul de curios să o găsească. Pentru că este în fiecare dintre noi, indiferent de cine suntem sau în ce domeniu lucrăm. Seria de interviuri On Creativity continuă cu noi unghiuri despre ce înseamnă creativitatea.

Salut. Sunt Zvâc, mă ocup de Social Media pe timpul zilei și seara sunt co-fondator la proiectul Dume de Mestecat.

Dume de Mestecat a apărut dintr-un impuls natural de a împărtăși ceea ce găseam noi ca fiind mici bucățele de inspirație pe timpul zilei, pe care voiam la rândul nostru să le arătăm oamenilor. Și la câteva zile distanță după ce l-am lansat, am observat că impusul ăsta de a împărtăși cu oameni lucruri de genul e întâlnit și la foarte mulți dintre oamenii care ne urmăreau pe noi pe pagină, drept pentru care am început să primim o tonă de mesaje de la oameni cu tot felul de alte dume și lucrurile au continuat natural tocmai din cauza asta, pentru că era un sharing din ambele părți.

Creativitatea, pentru mine, e un proces prin care iei două lucruri care sunt aparent aleatoare, care nu au nicio treabă unul cu altul, și le pui împreună, încercând să dai o însemnătate unui lucru nou. Și asta definește cumva ceea ce facem și pe Dume, evident, pentru că sunt niște jocuri de cuvinte și implică niște alăturări de cuvinte neobișnuite care dau naștere unor alte lucruri. Dar cred că implică foarte mult și ceea ce facem noi, creativii de zi cu zi, în viața noastră.

Nu știu...vrei să gătești ceva și te-ai gândit să o felie de caisă pe o felie de pizza și ți s-a părut că a fost o născocire atât de minunată încât s-a transformat în guilty pleasure-ul tău, weekend de weekend.

Acum cred că e o abilitate pe care o au toți oamenii, însă înainte să încep să lucrez în publicitate mi se părea creativitatea un atribuit al celor aleși. O priveam cu respect, dar o priveam de la distanță. Nu mi se părea că eu o să reușesc să intru în gașca oamenilor care reușesc să devină creativi. Dar pentru că niște oameni au crezut totuși în mine și m-au împins în direcția asta, am început să lucrez în publicitate și conectându-mă mai mult la mediul social, și văzând anumite pattern-uri de comportament în rândul oamenilor din jurul meu, mi-am dat seama că de fapt cu toții suntem creativi, pentru că noi ca oameni putem să facem aceste asocieri neobișnuite de lucruri care să ne facă pe noi mai bucuroși la finalul zilei.

Cred că cea mai drăguță amintire a fost fix momentul în care Florin de la NODmakerspace ne-a chemat la o întâlnire. Nu ne cunoșteam. Ne-a chemat pe mine și pe partenera mea din Dume, Laura. Noi am mers acolo cu gândul că o să cerem o sponsorizare pentru niște stickere. Noi asta ne doream: să transformăm dumele în niște stickere și să le lipim prin oraș sau să le dăm prietenilor noștri. Ni se părea un lucru rezonabil. Și când am ajuns acolo, Florin s-a uitat la noi și ne-a zis: “Dar eu vreau să vă sponsorizez tricouri”. Și ăla a fost un moment, apropo de ce ziceam, de “Evrika!” pentru noi, că ne-am gândit “Da, chiar ar putea să meargă lucrurile astea pe tricouri. De ce nu ne-am gândit până acum?”

Uitându-mă așa puțin în spate, îmi dau seama că mi-am făcut un deserviciu foarte mare gândindu-mă că poate creativitatea este un atribut doar al domeniului artistic sau al domeniilor tangențiale, precum publicitatea, pentru că îmi dau seama că ne limităm foarte mult de la a ne bucura de momentele cu adevărat creative. Nu cred că există oameni care nu sunt creativi, cred că sunt oameni care nu sunt conștienți că sunt creativi și în momentul în care au un mic spark, nu ajung să se bucure de chestia asta. Și cred că ne facem un defavor foarte mare. 

https://www.facebook.com/dumedemestecat/
Back Published 24 Aug 2018 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose