On Creativity: Dj Undoo

Creativitate / by Grolsch RO

Ce înseamnă creativitatea? Greu de răspuns. Însă cert este că nu doar cei talentați se bucură de ea. Creativitatea se poate cultiva de oricine este destul de curios să o găsească. Pentru că este în fiecare dintre noi, indiferent de cine suntem sau în ce domeniu lucrăm. Seria de interviuri On Creativity continuă cu noi unghiuri despre ce înseamnă creativitatea.

Dj Undoo: Creativitatea, dacă ar fi să parafrazez, ca să zic așa, definiția pe care am mai auzit-o că creativitatea este un proces în care îți folosești imaginația, îți folosești intuiția, inspirația, abilitățile, cunoștințele, ca să generezi ceva nou, ceva valoros, ceva util într-un fel sau altul.

Mă consider o persoană creativă pentru că am făcut în muzică multe materiale, și ca să faci muzică trebuie să fii creativ. Dar nu cred că creativitatea se limitează doar la muzică sau doar la arte. Cred că poți să fii creativ și în alte domenii.

Daca te uiți la copii, până să ajungă în sistemul de învățământ, sunt foarte creativi așa de fel. Dacă te iei după chestia asta, poți să zici că e o chestie naturală. Și are nevoie să fie cultivată dup-aia, și dezvoltată, dar cred că toata lumea are o parte creativă care ori n-a fost dezvoltată, ori n-a fost accesată cumva, dar cred că există. Și clar se poate dezvolta în orice domeniu.

 De multe ori, la stilul meu de producție, eu folosind mult sampling, e o chestie de explorare. Și pur și simplu îmi caut niște sunete și de acolo... e ceva care îmi atrage atenția și poate mă duc într-o direcție.

Se întâmplă… Sunt și momente în care am ceva în cap, am un sunet sau am o idee, o temă sau o stare pe care vreau să o transmit, și atunci caut genul ăla de chestie. Dar de cele mai multe ori e ceva de explorare. Adică pur și simplu nu știu ce se întâmplă, ce găsesc acolo în sample-urile respective. Cum se poate vedea la studio aici, am multe discuri, multe viniluri. Și de multe ori mă bag în vinilurile respective și caut niște sunete. Și de acolo se leagă cumva mai departe. Nu e ceva foarte… “băi, trebuie să fie așa sau pe dincolo”. E foarte liberă exprimarea asta.

Poți să fii creativ și în viața de zi cu zi, și în domeniu, și unde muncești. Sunt momente în care poți să vii cu idei noi, valoroase, care să-ți facă viața mai bună sau munca mai bună.

E util și e sănătos să ne dezvoltăm gândirea creativă și când ne gândim la creativitate, să nu rămână în domeniul artei. Cred că putem să o folosim în alte aspecte ale vieții.

Back Published 08 Aug 2018 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose