ON CREATIVITY: HEFE [COMA]

Creativitate / by Grolsch RO

Ce înseamnă creativitatea? Greu de răspuns. Însă cert este că nu doar cei talentați se bucură de ea. Creativitatea se poate cultiva de oricine este destul de curios să o găsească. Pentru că este în fiecare dintre noi, indiferent de cine suntem sau în ce domeniu lucrăm. Seria de interviuri On Creativity continuă cu noi unghiuri despre ce înseamnă creativitatea.

Hefe: Creativitatea înseamnă, în primul rând, puterea oamenilor să iasă din zona de confort. Și cred că trebuie să îți placă foarte mult ceea ce faci, trebuie să îți placă pe bune. Nu cred că poți iubi ceva ce nu întelegi, la fel cum nu poți urî ceva ce nu înțelegi.

Fiecare în parte suntem rezultatul propriei noastre călătorii prin viață. Cred că înseamnă ce mânânci când ești mic, la ce filme te uiți, înseamnă ce muzică ai ascultat când aveai 5 ani, 8 ani, 10 ani, ce prieteni ai avut, cum te-ai îmbrăcat, înseamnă ce muzică asculți azi, înseamnă filmul tău preferat, înseamnă muzica ta preferata, înseamnă tot. Și ajungem într-un punct, și de acolo, iar revin, cred că trebuie să-ți placă ce faci, să mergi înainte și să nu-ți fie frică. Asta e cel mai important, pentru că trăim într-o perioadă în care lumea e total terifiată să iasă din cutie, să facă ceva în plus. Toată lumea e speriată ca nu cumva să greșească ceva dacă nu face conform regulii.

Dacă oamenii sunt creativi, cred că dau rezultate peste tot, poate să fie și fără business, și cu business. Lucrurile pe care le fac, cu singuranță într-o zi, nu știu dacă pe moment, nu știu dacă în 2 ani, în 5 ani, în 7 ani, în 10 ani, ele oricum o să fie la un moment dat apreciate. Poate, știi cum e, trebuie să fii în locul potrivit la momentul potrivit. Știi cum erau diverse albume, filme chiar, și multe lucruri care au fost caracterizate “way ahead of it’s time”. Și lumea încă nu prea le-a înțeles. În general, trece vremea și ajungi să îți dai seama cât de mari au fost oamenii ăia.

Cred că muzica, cumva, trece testul timpului. Muzica bună. Lucrurile bune în general, că e muzică, că e orice. Trece testul timpului. Lumea știe și după 100, și după 200 de ani, o să știe despre chestiie astea. Atunci când Bach, de exemplu, crea o lucrare a lui, eu n-am văzut în analele istoriei să fie post-ul lui Bach pe Facebook, să scrie “share if you like”.

Lucrurile bune nu cred că au așa mare nevoie de butaforie în jur, nu cred că au nevoie de poleială, nu cred că au nevoie de circ, cumva, ca lumea să le bage în seamă, pentru că alea care sunt bune, sunt bune pentru că sunt bune. Pentru că lumea le apreciază și exact ce ziceam, peste 200 de ani o să auzim, tot lumea o să știe de Bach și în niciun caz n-o să știe despre “Summer hits 2018”.

Dacă nu iubești ceea ce faci, creativitate nu cred că există. Sau există superficial și nu ajungi nicăieri cu ea.

https://www.facebook.com/comaband/

https://www.facebook.com/domestikahefe/

https://www.facebook.com/playgroundcudespotsihefe
Back Published 24 Jul 2018 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose