Music Basics: Flavius și Byst [RoadkillSoda]

/ by Grolsch RO

Uneori, o piesă sau un album merg mai departe decât să fie simple liste dintr-un playlist. O piesă bună te poate infecta: o asculți non-stop, o asociezi cu un eveniment sau ții minte pentru totdeauna când ai ascultat-o pentru prima dată. Dar lucrurile devin cu adevărat interesante atunci când piesele preferate devin parte din soundtrack-ul vieții tale.
Rând pe rând, luăm la descusut arstiștii și playlisturile lor, încercând să aflăm melodiile care le influențează într-un fel sau altul viața de zi cu zi.

Source: Patricia Bîea

Experimentalist.RO: E dimineață, trebuie să pleci de acasă spre job. La ce dai “play” și pe ce?

Flavius: Depinde de ce anume îmi propun de la ziua cu pricina: dacă vreau să cuceresc lumea (Kyuss - Hurricane) sau vreau să mă las cucerit de ea (Angelo Badalamenti – Twin Peaks Theme). Fiind deci pe drum folosesc Google Play Music (haters galore!).

Byst: Prima dată dau "play" la coffee machine pentru a putea pleca de acasă :))), apoi depinde de starea în care mă aflu. În general, mă trezesc foarte devreme pentru a avea timp să-mi savurez cafeaua și să ascult ceva muzică și de obicei căștile mă ajută și transmit muzica de pe oricare device. 

Experimentalist.RO: Când muncești și vrei să te concentrezi, asculți…

Byst: Nu pot spune că ascult multă muzică atunci când muncesc. Depinde și despre ce fel de muncă este vorba. Dacă este o muncă fizică, prefer ceva foarte, foarte ritmat, dar atunci când trebuie să mă concentrez îmi place liniștea, să reușesc să-mi adun gândurile.

Flavius: Când muncesc și vreau să mă concentrez nu ascult muzică, că sunt prea atent la ea. Mă prinde prea tare. Singurele momente în care pot asculta muzică “muncind” e când scriu o nouă carte – atunci am nevoie de o anumită atmosferă și o provoc ascultând exclusiv playlist-uri de dark ambiental de la Cryo Chamber / Atrium Carceri, câteva albume de la Bohren & der Club of Gore și soundtrack-ul de la Twin Peaks (toate sezoanele).

Source: Costin Dănăilă

Experimentalist.RO: Melodia care te face mereu să vrei să dansezi?

Flavius: Pass the Peas de la Maceo Parker.

Byst: Nu dansez, sunt un antitalent la dans, aritmic, amotric. :))

Experimentalist.RO: Care este piesa pe care crezi că ai ascultat-o cel mai mult de-a lungul vieții și de ce?

Byst: Pfff! Cred că Nirvana - Smells like teen spirit, pentru că pe lângă faptul că e o piesă foarte bună, la toate show-urile din tinerețe era imposibil să nu se asculte piesa asta.

Flavius: Greu de zis. Îmi vine să spun In Silence de la Mindrot (Soul, 1998). Poate pentru că a picat chiar în generală, când începeam să pricep mai multe despre ce se deschidea în jurul meu și mai puține despre ce se deschidea în mine și pentru că îmi părea că așa suna în mine, ca pe albumul ăla, ca pe piesa aia. Și, parcă, părându-mi, mi-a frământat interiorul în direcția aia. Tonul care prindea ecou în mine pe atunci, când băgam pe walkman la niște căști bășite albumul ăsta într-o clasă din subsolul unei școli din Brașov, nu e foarte departe de tonul care răsună în mine acum. Și, ca să nu vorbesc prostii, am dat drumul la piesă acum și îmi dau dreptate.   

Experimentalist.RO: Primul CD/vinil pe care l-ai cumpărat vreodată?

Byst: Primul CD pe care l-am cumpărat a fost Luna Amară - Asfalt. Viniluri nu am cumparat pentru că nu aveam la ce aparat să ascult, dar prima casetă cumpărata a fost Metallica - Garage Inc.

Flavius: Nu a fost CD sau vinil, ci probabil una dintre casetele alea trase la negru de la niște amici de pe scară care erau mai mari decât mine și mari metaliști și care m-au luat sub aripă și m-au școlit într-ale metalului. Ceva casetă cu blecăreală sau detăreală, nu mai știu; coperta desenată cu mâna, pix, tuș. Logourile alea fascinante. Nebunie. Apoi, cumpărată-cumpărată cred că a fost o casetă cu The Offspring. M-a dus taică-meu pe Republicii la magazinul de muzică să-mi ia o casetă și cred că pe atunci mi-a fost rușine să cer ceva cu o copertă dubioasă, așa că am mers pe ceva cât de cât decent. Dar nu a fost un album rău deloc, țin minte că l-am ascultat cu plăcere.  

Source: Patricia Bîea

Experimentalist.RO: Există vreo melodie sau vreun album care într-un fel sau altul crezi că te-a făcut să te apuci de muzică?

Flavius: Aș zice că șocul videoclipului Gods of Emptiness de la Morbid Angel de prin ‘93. Prins la TV așa ceva, greu de imaginat azi. Cred că a născut în mine dragostea pentru tobe – avea ală niște ditamai tobele într-o mănăstire! - și pentru estetica horror în același timp. Apoi aș numi trioul de albume Arise (1991), Chaos A.D. (1993) și Roots (1996) de la Sepultura – îl admiram pe Igor Cavalera masiv și m-am dus la Percuție la Școala Populară de Artă deja pornit și cu capsa pusă, numai bun de domolit cu partituri clasice.

Byst: Cred că albumul Garage Inc. de la Metallica, dacă tot l-am cumparat original l-am ascultat într-una și cred că a fost piatra de temelie a periplul meu muzical. Prima casetă am primit-o de la un unchi când am împlinit 7 ani și a fost Judas Priest - Painkiller, care m-a scurtcircuitat :))). Apoi au mai urmat câteva casete de la el cu Pantera, Faith no More, între timp am descoperit Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam și toate astea, combinate, m-au făcut să încep să fredonez prin casă and so on. 

Experimentalist.RO: Albumul all-time favorite?

Byst: Nu am un album favorit, sunt multe albume care m-au marcat în diferite perioade sau au avut legătură cu anumite stări emoționale.

Flavius: Mindrot – Soul (1998). Are de toate.

Source: Patricia Bîea

Experimentalist.RO: Care este piesa pe care o asculți în ultima perioadă pe repeat?

Flavius: Old Alpine Pang de la Yellow Eyes (Immersion Trench Reverie, 2017)

Byst: Nu este doar o piesă, momentan ascult pe repeat playlist-ul RoadkillSoda.

Experimentalist.RO: Melodie de fredonat în duș?

Byst: Nu am timp de fredonat în duș, deoarece în acele momente depun o muncă intensă și rapidă de curățare trupească și nu am timp de altceva. :))

Flavius: Nu obișnuiesc. Fac dușuri ultra-rapide, nu-s Kramer din Seinfeld, deci nici nu aș avea vreme să fredonez ceva, aș avea timp doar de ceva de la Anal Cunt sau Mortician. 

Source: Patricia Bîea

Experimentalist.RO: 10 albume fără de care viața ta nu ar fi fost la fel de mișto.

Flavius: Asta e fain. A blast from the past, gen. Ia să vedem: Mindrot – Soul (1998), Pink Floyd – Animals (1977), King Diamond – The Graveyard (1996), Therion – Vovin (1998), Cathedral – Forest of Equilibrium (1991), The Mars Volta – Amputechture (2006), Deftones – White Pony (2000), Angelo Badalamenti – Soundtrack from Twin Peaks (1990), In The Woods – Omnio (1997), Monumentum – In Absentia Christi (1995).

Byst: Ouuu, dificil task. O să le enumăr pe cele care îmi vin prima dată în minte:

Metallica - Garage Inc.

Alice in Chains - Dirt

Nirvana - Nevermind

Faith no More - King for a day, fool for a lifetime

Jack White - Lazaretto

We came as romans - Tracing back roots

Down - NOLA

Pantera - Far beyond driven

Lamb of God - Sacrament

Audioslave - Out of exile

Source: Patricia Bîea

Experimentalist.RO: Cel mai underrated album/artist

Byst: Dropbox - Dropbox (Selftitled Album). O trupă și un album fantastic de fain, păcat că acești băieți nu mai cântă împreună. John Kosco e un super vocalist, părerea mea.

Flavius: Cam tot ce a scos Coroner. 

Experimentalist.RO: Filmul cu cel mai bun soundtrack?

Flavius: Twin Peaks.

Byst: Trebuie să dau un search pe net să văd cine a câștigat Oscar-uri pentru categoria asta pentru că nu prea mă uit la filme și nu am stat să analizez coloana sonoră. Poate încep de acum... 

Source: Patricia Bîea

Experimentalist.RO: O recomandare pentru experimentaliști…

Byst: Live true, live legendary!

Flavius: Negură Bunget – OM (2006)

https://www.facebook.com/RoadkillSoda/
Back Published 08 May 2018
0 comments
Choose a cover
Choose