Interviu COMA: despre underground, BINE, playlist-uri și concerte

/ by Grolsch RO

Coma este, fără îndoială, una dintre trupele cele mai îndrăgite din scena de alternative de la noi. De-a lungul timpului, Coma a venit cu piese care au reușit să ajungă să fie fredonate atât de fanii lor, cât și de oameni care poate nu ascultaseră până atunci ce cântă. Ba mai mult, de cele mai multe ori s-au împrietenit și cu “sold out”-urile. Dar mai multe despre toate astea ne povestesc chiar ei.

Source: Marmo Photography

ExperimentalistRO: Deja putem spune că sunteți una dintre cele mai vechi formații de alternative din România. Cum se vede scena nouă vs. cum era atunci?

DAN: De ceva vreme (trei ani aprox.) începe să fie “ca afară”, cluburile de live arată din ce în ce mai bine, sunetul din ce în ce mai bun, iar publicul parcă mai cu chef și din ce în ce mai numeros. De vreo doi ani tot facem sold out prin cluburile din țară, totul începând cu sold-out-ul de la Arenele Romane în București la lansarea albumului nostru "Orizont"… deci din ce in ce mai bine. :D

MATEI: Atunci eu eram mult mai mic și îl imitam pe Ricky Martin la emisiunea "Ploaia Steluțelor", așadar pentru mine cel puțin e o schimbare față de atunci.

ExperimentalistRO:Există vreo diferență de public la concertele de acum față de primele concerte ale formației?

RĂZVAN ALBU: Cred că astăzi publicul acestui gen de muzică a crescut atât ca număr, cât și ca toleranță. În jurul anilor 2000, publicul era mult mai nișat și mai puțin permisiv cu alte genuri. Din fericire, s-a păstrat pasiunea unei comunități mici și dedicate, ceea ce ne aduce bucurii din ce în ce mai mari la fiecare interacțiune cu cei ce ne ascultă.

DAN: Și la început îmi aduc aminte că aveam niște concerte absolut minunate… lumea avea poftă de genul de muzică pe care-l abordam înca de atunci, probabil că era ceva fresh pentru România la momentul ăla și deși nu știau neapărat toate versurile pieselor și nu erau fani atât de dedicați, concertele erau ce trebuie. Acum lucrurile s-au schimbat în sensul în care noi ca trupă ne prezentam altfel și publicul reacționează “ca la o trupă mare”. :)) 

Diferența principală o face publicul mult mai numeros, dar și implicarea și participarea mult mai intensă.

Source: Marmo Photography

ExperimentalistRO: Există vreun proiect muzical din noul val de rock alternativ care vă place în mod special?

DAN: Mie imi plac foarte mult, deși nu sunt neapărat noi, The Boy Who Cried Wolf, iar de afară Twenty-one Pilots și Agent Fresco .

MATEI: Pe plan național? "Rock alternativ" poate include mai multe, dar în principiu eu apreciez pe oricine care chiar ascultă muzică și apoi încearcă să atingă acel nivel de muzică ce stârnește emoții în ei, prin a compune ceva asemănător. Nu există scuză să faci melodii mediocre în țara asta, în anul ăsta. Sunt prea multe surse la îndemână de a afla despre muzica bună din toate timpurile, nu există să nu îți umpli paleta de cunoștințe muzicale...dacă te consideri făcând parte din acest domeniu. Sau chiar dacă te urci pe scenă sau doar te vezi cu prietenii la o sală de repetiție.

RĂZVAN ALBU:  Voi enumera doar cele mai proaspete interacțiuni fără a epuiza lista: Grey Matters, Am fost la munte și mi-a plăcut, Breathlast. Și deși nu sunt noi, evoluția abordării muzicale mă fac să consider noul val formații mai vechi ca Vița de Vie și Implant Pentru Refuz.  

HEFE: I’m the trip, Cardinal,TBA , The Details, Greetings Sugar.

ExperimentalistRO: Tocmai ați lansat noul vostru single, “Bine”. Povestiți-ne puțin despre el...

MATEI: În primul rând, personal cred că am învățat să fiu mai zgârcit la note în folosul unei piese. Refrenul cu acorduri largi permite cântecului și producției să respire, și asta a făcut din piesă să atingă un nou nivel sonic pentru Coma. La fel de nouă și "next level" este și abordarea cântată a lui Cătă. Pot spune că e printre piesele mele preferate Coma. Cel putin în Top 5.

RĂZVAN ALBU: Este un cântec puternic, atât ca mesaj, cât și ca realizare, care îmi ridică părul de pe mâini de câte ori îl ascult sau văd clipul. Sunt foarte fericit cu ce am reușit să transmitem.

Source: Marmo Photography

ExperimentalistRO: Urmează să lucrați și la un nou album?

DAN: Urmează să ne stabilim cu ce idei mergem mai departe … da, vrem să facem un nou album, dar cel mai probabilisme el va apărea undeva în 2020 .

MATEI: Așa cred.

RĂZVAN ALBU: Fiecare nou cântec e un pas spre un nou album.

ExperimentalistRO: Un concert memorabil Coma?

DAN: Pentru mine o să rămână concertul de acum din Form Space, când publicul a început să cânte “un elefant se legăna pe o pânză …”. :)) A fost un show minunat!!!

MATEI: Pentru mine, cel al lansarii albumului "Orizont", la Arenele Romane, pe 26.11.2016. A fost memorabil pentru că a venit cu o încărcătură emoțională (în mare negativă) ce a provocat destule schimbări în viața mea la momentul respectiv, și faptul că a ieșit bine din partea mea încă mă uimește puțin și îmi dovedește că încă am o etică de muncă ce se poate separa de problemele personale. Adică sunt profesionist, domne', ce să mai...

RĂZVAN ALBU: Ultimul concert din Cluj de săptămâna trecută a fost pentru mine minunat.  

ExperimentalistRO: Ați sesizat vreo schimbare notabilă a scenei de alternative din România în ultimii ani?

DAN: Nu știu dacă notabile, dar eu am tot auzit trupe noi la emisiunea lui Bogdan Șerban și mă tot mir că sună cool și că nu am azuit de ei… deci probabil că în underground mocnesc acum tinere trupe inspirate pe care urmează să le aplaudăm iîn anii ce vin. :) Abia aștept. 

MATEI: Sunt mult mai multe trupe înființate, mult mai multe concerte (atât de multe încât trupele se roagă de oameni să vină și pe gratis să-i vadă), și din ce în ce mai multă susținere pentru trupele autohtone. 

Source: Marmo Photography

ExperimentalistRO: Care este cel mai așteptat gig de anul acesta pentru voi?

DAN: Unul pe care nu-l putem anunța la momentul ăsta .

ExperimentalistRO: Ce piese se mai ascund prin playlist-urile voastre?

DAN: Cum spuneam, ascult ezoteric aproape Twenty-one Pilots, Agent Fresco, dar mai ascult și Dillinger Escape Plan, Weezer, Thrice, Pearl Jam, Hacktivist, Jay-Z, Deliric & CTC, Subcarpați, Puscifer, A Perfect Circle.

MATEI: La mine nu se ascunde niciuna, sunt toate curajoase cu capul scos la suprafață. În general, prefer piese care abordează întrebarea pe care cred ca ne-o punem toți înainte să ne culcam, și anume "ce este dragostea?", urmata de replica "baby, nu mă răni!" spusă chiar de doua ori, și concluzionată cu "...în continuare", ceea ce dezvăluie faptul că până la acel moment, baby l-a rănit...pe cel care își pune întrebarea.

RĂZVAN ALBU: La curent sunt acum cu ultimele albume Converge, All Them Witches și GlassJaw. 

Source: Marmo Photography

ExperimentalistRO: O recomandare pentru experimentaliști…

DAN: Go see Agent Fresco la EC anul ăsta! :D

MATEI: Când eram mic am vrut să mă fac - printre altele - și om de știință, cum am văzut eu în "Laboratorul lui Dexter", și aveam multe eprubete în casă, în care puneam tot felul de soluții, fel și fel de lichide colorate și diferite, ce găseam prin casă. La un moment dat, am pus într-un recipient niște detergent de culoare mov și am decis să încerc să pun un chibrit înăuntru, că poate iese flacăra mov. Nu a ieșit nimic. Nu s-a întâmplat nimic. Am irosit un chibrit degeaba, pe care îl puteam avea și astăzi. Așadar, vă recomand să nu încercați să combinați detergent mov cu focul unui chibrit, că veți avea cu un chibrit mai puțin în viață și o risipă de detergent, cu care în multe părți ale lumii, oamenii nu își permit să experimenteze așa.

RĂZVAN ALBU: Nu uitați că și oamenii sunt tot copii!

https://www.facebook.com/comaband/
Back Published 02 May 2018
0 comments
Choose a cover
Choose