[LifeHax] Tot ce trebuie să știi despre conferința interactivă LifeHax #1

/ by Grolsch RO

Dacă nu ai auzit de eveniment până acum, LifeHax #1 va avea loc pe 23 martie și este locul unde life hackeri aspiranți fac schimb de experiențe cu publicul într-o conferință desfasurata într-un cadru aparte, unde tehnologia joacă un rol cheie. De la diete la modul de gândire, LifeHax explorează rolul setării obiectivelor de viață pentru a facilita dezvoltarea personală. Dar mai multe ne povestesc chiar organizatorii conferinței.

ExperimentalistRO: La ce se rezumă experiențele de life hacking?

LifeHax: Despre life hacking vom auzi din ce în ce mai des, chiar și la noi, în România. Este o abordare holistică și durabilă a dezvoltării personale. Mai exact, pentru a face life hacking, întâi trebuie să înțelegem că noi înșine suntem un singur sistem, un întreg. Ce mâncăm nu influențează numai cât cântărim, ci și cât de eficient muncim, cum socializăm sau ce stare de spirit avem. Calitatea somnului nu afectează doar ora de trezire, ci și nivelul energiei pe întreaga zi, capacitatea de a gândi pozitiv și, în cele din urmă, relațiile cu cei din jurul nostru.

A experimenta modalități de life hacking înseamnă să îți cunoști propriul organism și să îți modifici, gradual, comportamente pentru a-ți crește calitatea vieții, per ansamblu. Life hacking-ul nu se bazează doar pe motivație, pentru că această energie este una volatilă, ineficientă pe termen lung. În schimb, implementarea graduală a unor comportamente noi prin care ne apropiem de obiectivele noastre – oricare ar fi acelea – este un proces mult mai stabil și de încredere, pe termen lung.

ExperimentalistRO: Cum decurge o conferință de genul acesta?

LifeHax: Vineri, pe 23 martie, LifeHax #1 vine ca o experiență inedită pentru oricine a mai frecventat conferințe sau evenimente în București. Am pregătit o conferință interactivă, concept care plasează publicul într-un rol mult mai important vis-a-vis de conținutul conversației de pe scenă. Practic, folosim tehnologia pentru a pune publicul pe scenă, în poziția de moderator!

Prin conferința interactivă LifeHax #1 ne propunem să depășim barierele inspirației și să oferim posibilități concrete de acțiune pentru toți participanții. LifeHax este mai mult decât o conferință interactivă, este începutul unei comunități multi-disciplinare de life hackeri, iar scopul nostru este de a facilita tranziția către fericire și către o mai bună calitate a vieții. Cum facem asta, efectiv? Prin aplicația de eveniment, folosindu-și telefoanele mobile și conexiunea 3G, participanții pun întrebări speakerilor, care vin fără discursuri clasice pregătite, ci acordă interes participanților. Mai mult, speakerii vor adresa întrebări, iar sala decide despre ce se vorbește pe scenă.

O altă surpriză este că, la finalul LifeHax #1, fiecare participant va putea să își aleagă un goodie din partea speaker-ului lor preferat, fie că vorbim de abonamente, cărți sau plannere – crescând astfel valoarea efectivă pe care participanții o primesc în cadrul experienței LifeHax #1.

ExperimentalistRO: Există diferențe majore între life hacking-ul personal și cel profesional?

LifeHax: Să ne imaginăm că toată energia noastră dintr-o zi vine dintr-un singur butoi de energie: noi înșine. Chiar dacă folosim sisteme de referință diferite pentru personal și profesional, asta înseamnă că noi doar porționăm acel butoi, nu că avem mai multe la dispoziție. Energia pe care o folosim pentru a face lucruri vine dintr-o singură sursă pentru ambele părți.

Este corect să admitem că obiectivele pe care ni le setăm provin din dorința de a progresa, fie în plan personal, fie în cel profesional. Totuși, adevărul este că de oriunde ar începe motivația schimbării, rezultatul ne va afecta pozitiv întreaga viață, nu doar o parte. Deci, pe scurt, life hacking-ul personal și cel profesional sunt, mai degrabă corelate, nu diferite.

Experimentalist.RO: Dintre subiectele pe care doriți să le abordați în conferință, care este cel la care oamenii au cea mai mare piedică?

LifeHax: Într-un cuvânt, la primul, oricare ar fi el! Am observat că cel mai greu pas este trecerea de la a nu face nimic, la a face ceva – orice! Din acest motiv venim în sprijinul oamenilor din sală care nu practică life hacking-ul, cu primi pași concreți, cu mentori buni și comunități de suport, care îi ajută să facă din dezvoltarea personală un plan de acțiuni. LifeHax #1 este o modalitate excelentă de a da startul dezvoltării personale.

Trecând de acest prim pas, trezitul la 5 dimineața este un comportament dificil de implementat, pentru că ai nevoie de multă disciplină pentru a-l menține. Evident, recompensele acestui comportament sunt imense – nu degeaba mulți dintre cei mai de succes oameni ai planetei îl practică. Un alt subiect cu bariere este sexualitatea. Din cauza contextului nostru cultural și a lipsei de educație pe acest subiect, mulți dintre noi nu acceptăm că sexualitatea are o influență semnificativă asupra fericirii. Dar simpla neacceptare nu face ca acest lucru să nu fie adevărat.

Experimentalist.RO: Cum influențează tehnologia life hacking-ul?

LifeHax: Tehnologia „la purtător” de care ne bucurăm în ultimii ani ajută foarte mult la implementarea comportamentelor noi. Prin tehnologie, ești mai aproape de membrii unei comunități, ceea ce te ajută să îți menții comportamentul dorit, fie că alergi, mănânci sănătos sau te trezești mai devreme, dimineața.

Tot la capitolul tehnologie, există multe aplicații care te ajută să-ți îndeplinești obiectivele, prin remindere sau procese de gamification. Te poți baza pe ele, de exemplu, pentru a bea o cantitate suficientă de apă în fiecare zi, pentru a-ți organiza prioritățile, pentru a limita distragerile din timpul în care ești concentrat la ceva anume și tot așa. Tehnologia este prietena life hackerului modern!

În plus, tehnologia ne ajută să organizăm conceptul de conferință interactivă pe care îl veți întâlni în cadrul LifeHax #1.

ExperimentalistRO: De ce crezi că oamenii au nevoie de speakeri motivaționali?

LifeHax: Ha ha! Este o întrebare capcană aici, pentru că pe scena LifeHax nu vin speakeri motivaționali, ci life hackeri activi, care împărtășesc din experiența lor și din poveștile comunităților acestora. Scopul nu este doar de a motiva audiența, ci de a le oferi căi de acțiune concrete și explicații riguroase pentru a face life hacking. Punem foarte mult accent pe acțiune și pe interesele concrete ale oamenilor din sală. Atunci când spunem conferință interactivă, chiar nu glumim – agenda conferinței este orientată după interesele celor din sală.

Mergând mai departe, cred că este important pentru noi, oamenii, să ascultăm poveștile altora pentru că ne ajută să identificăm soluții pentru noi înșine. În același timp, aceste povești ne dau curajul să trecem la treabă. Fiind conștienți de faptul că alții, în jurul nostru, au reușit – vrem și noi să reușim, să fim ca modelele noastre către care aspirăm.

ExperimentalistRO: În ce măsură apar schimbările în rândul comunităților în urma unui astfel de eveniment?

LifeHax: Schimbările în rândul comunității bucureștene, de exemplu, ca să ne limităm la un oraș (dar e valabil și pentru alte comunități) apar în timp. Cu cât numărul oamenilor dintr-o comunitate este mai mare, cu atât trendurile iau formă mai greu. Noi aspirăm către o societate în care oamenii sunt conștienți de propriile acțiuni și acceptă rațional provocarea de a se îmbunătăți, ca oameni, în fiecare zi. Dar, în egală măsură, credem foarte mult în impactul pe care fiecare individ îl poate avea la nivelul comunității.

Punem accent pe fiecare individ, pe fiecare poveste și folosim lecțiile de la toată lumea pentru a crea modalități concrete prin care să inspirăm, să motivăm și să educăm oamenii din jurul nostru în tot ce înseamnă life hacking.

ExperimentalsitRO: Dintre zona profesională și zona personală, care este cel mai ușor supusă schimbării?

LifeHax: Cei mai mulți dintre noi se gândesc la schimbare doar în momentul în care sunt puși față în față cu un șoc, cu o întâmplare dramatică. Mai puțini își doresc schimbarea atunci când situația este acceptabilă, sau chiar bună, pentru că tuturor ne este bine în zona de confort. Iar, din acest punct de vedere, avem senzația că transformările din viața personală sunt mai complicate, prin prisma magnitudinii șocului care ne face să trecem la acțiune. Un divorț, de exemplu, este de multe ori interpretat ca fiind mult mai serios decât pierderea unui client și atunci „revenirea” după acest șoc pare mai grea pe plan personal.

În realitate, contează foarte mult cum faci schimbarea. Prin life hacking, schimbarea este planificată ținând cont de știința corpului și de punctele mentale forte ale fiecăruia. Prin implementarea graduală, procesul de schimbare este realizat fără un efort considerabil. Tocmai de aceea life hacking-ul este o practică atât de sustenabilă – pentru că face apel mai mult la schimbare graduală, decât la cure de tip șoc. În același timp, este important de spus că noi promovăm pornirea schimbării înainte de a ajunge la un punct dramatic al vieții noastre. Credem în superioritatea prevenției peste acțiunile curative.

ExperimentalistRO: Există anumite tipuri de bariere pe care oamenii le au în legătură cu acest tip de experiențe?

LifeHax: Din ce am observat la noi înșine, nu sunt bariere suplimentare față de cele clasice pe care le înfruntăm atunci când ne propunem orice fel de obiectiv pe termen lung: avem nevoie să începem cu un prim pas, ceea ce este o piedică populară și în life hacking. Avem nevoie de disciplina continuării drumului, ceea ce nu este ușor, dar ne ajută că observăm efecte pozitive ale noilor comportamente. Nu în ultimul rând, este bariera încercării unui lucru nou, a ieșirii în necunoscut – vom explora această barieră chiar din începutul conferinței interactive LifeHax, printr-o activitate dedicată.

Vă așteptăm cu entuziasm pe 23 martie pentru o porție sănătoasă de evoluție personală!
Back Published 14 Mar 2018
0 comments

Conținut asemănător

Choose a cover
Choose