Music Basics: Iris [JINXY VON D'ERS]

/ by Grolsch RO

Uneori, o piesă sau un album merg mai departe decât să fie simple liste dintr-un playlist. O piesă bună te poate infecta: o asculți non-stop, o asociezi cu un eveniment sau ții minte pentru totdeauna când ai ascultat-o pentru prima dată. Dar lucrurile devin cu adevărat interesante atunci când piesele preferate devin parte din soundtrack-ul vieții tale.
Rând pe rând, luăm la descusut arstiștii și playlisturile lor, încercând să aflăm melodiile care le influențează într-un fel sau altul viața de zi cu zi.

Source: Grigore Popescu

Experimentalist.RO: E dimineață, trebuie să pleci de acasă spre job. La ce dai “play” și pe ce?

Iris: Depinde foarte mult de modul în care mă trezesc și de vremea de afară. Mereu sunt însoțită de iPod-ul meu Touch de 64GB (o capacitate prea mică pentru mine, la câtă muzică consum).

În cazul în care mă trezesc cu o durere de cap și cu ochii ca două cepe, încerc să-mi găsesc alinarea în Jamiroquai (piesa Morning Glory), Steven Wilson, Porcupine Tree, Sixto Rodriguez, Dire Straits, Elliott Smith, Smashing Pumpkins, și, recent în ultimele 2 albume Coldplay. Un alt exemplu perfect pentru această situația este piesa Aqueous Transmission de la Incubus. Iar varianta cu care merg la sigur este Mac DeMarco – indiferent dacă afară e Apocalipsa, Iadul Alb, ploaie cu găleata sau seceta din Sahara, băiețașul acesta îmi face diminețile mai frumoase.

Când mă trezesc aproape renăscută, după un somn de 9 ore, ascult nebunii excentrice sau energice, care să-mi dea o stare de bine – Frank Zappa, Mr. Bungle, Primus, Vulfpeck, Jane’s Addiction, Mastodon, Prophets of Rage, Sublime, Them Crooked Vultures, Fu Manchu.


Source: Vladimir Gheorghiu

Experimentalist.RO: Când muncești și vrei să te concentrezi, asculți…

Iris: Nu știu dacă se încadrează la plăceri vinovate sau nevinovate, însă indiferent dacă sunt la birou, dacă gătesc sau fac curățenie, sau dacă am insomnie, ascult Vaporwave – un gen de muzică electronică, apărut recent, care e o corcitură între muzica de lift și muzica pop a anilor ’80. Genul acesta creează un adevărat paradox – are efect sedativ, dar totdată îmi crește productivitatea.


Experimentalist.RO: Melodia care te face mereu să vrei să dansezi?

Iris: Piesa Vogue de la Madonna, orice de la The Prodigy (mai ales piesele de pe albumele Experience, Music for the Jilted Generation și The Fat of the Land), Don’t Stop 'Til You Get Enough de la Michael Jackson, Freestyler de la Bomfunk MC's – și de aici voi începe să enumăr hit-uri românești sau străineze din anii ‘90-2000, dar mă opresc. Bine, zic unul și gata: Everybody de la Backstreet Boys.

Ah, și manelele. Dar nu voi intra în detalii. Doar pot să spun că-mi plac manelele, mai ales cele vechi.


Source: Vladimir Gheorghiu

Experimentalist.RO: Care este piesa pe care crezi că ai ascultat-o cel mai mult de-a lungul vieții și de ce?

Iris: Greu de spus, însă sunt convinsă că e ceva de la Red Hot Chili Peppers sau Pearl Jam.

Experimentalist.RO: Primul CD/vinil pe care l-ai cumpărat vreodată?

Iris: Primul meu CD a fost Test for Echo de la Rush. La vinil e mai greu de spus, însă cred că e A Hard Day’s Night de la Beatles.


Experimentalist.RO: Există vreo melodie sau vreun album care într-un fel sau altul crezi că te-a făcut să te apuci de muzică?

Iris: Întreaga discografie Red Hot Chili Peppers. Ei sunt motivul pentru care la vârsta de 10 ani m-am îndrăgostit de muzică. Dacă ar fi să menționez un singur album, acela ar fi Blood Sugar Sex Magik.


Source: Vladimir Gheorghiu

Experimentalist.RO: Albumul all-time favorite?

Iris: Joe’s Garage de la Frank Zappa. Mi-a fost greu să aleg un singur album preferat, mai ales de la Zappa.


Experimentalist.RO: Care este piesa pe care o asculți în ultima perioadă pe repeat?

Iris: On the Level de la Mac DeMarco. Trippy stuff.


Experimentalist.RO: Melodie de fredonat în duș?

Iris: Lucille Has Messed My Mind Up de la Frank Zappa. Piesa asta îmi bântiuie creierii – it really messed my mind up.


Experimentalist.RO: 10 albume fără de care viața ta nu ar fi fost la fel de mișto.

Iris: Frank Zappa – Apostrophe

Frank Zappa – Over-Nite Sensation

Mother Love Bone – Apple

Alice in Chains – Facelift

Pearl Jam – Ten

Smashing Pumpkins – Siamese Dream

Soundgarden – Badmotorfinger

Rush – 2112

Pink Floyd – Dark Side of the Moon

Red Hot Chili Peppers – Stadium Arcadium


Source: Vladimir Gheorghiu

Experimentalist.RO: Cel mai underrated album/artist .

Iris: Recent, pot spune asta despre Mac DeMarco. Nu oricine îl poate înțelege, probabil acesta este motivul pentru care nu mulți îl ascultă.


Experimentalist.RO: O recomandare pentru experimentaliști…

Iris: Pentru sănătatea voastră mintală, folosiți-vă simțurile auditive și vizuale la maxim. Muzica vindecă, muzica leagă oameni, nu o ignorați și nu stați într-o bulă în care să vă limitați la ceea ce auziți la radio, într-un taxi. Internetul e plin de muzică în care să vă regăsiți, iar o mare parte stă acolo, mâncată de praf, nedescoperită încă de voi. Ce mai așteptați?


https://www.facebook.com/jinxyvonders/

Back Published 21 Feb 2018
0 comments
Choose a cover
Choose