Music Basics: Răzvan [The Kryptonite Sparks]

/ by Grolsch RO

Uneori, o piesă sau un album merg mai departe decât să fie simple liste dintr-un playlist. O piesă bună te poate infecta: o asculți non-stop, o asociezi cu un eveniment sau ții minte pentru totdeauna când ai ascultat-o pentru prima dată. Dar lucrurile devin cu adevărat interesante atunci când piesele preferate devin parte din soundtrack-ul vieții tale.
În ediția de astăzi, îi răscolim playlist-ul lui Răzvan Diaconu, chitaristul și vocalul formației The Kryptonite Sparks.

Source: Răzvan Chirilă

Experimentalist.RO: E dimineață, trebuie să pleci de acasă spre job. La ce dai “play” și pe ce?

Răzvan: Depinde de dimineață. Sau de job. Variază, deseori diametral opus, în funcție de starea de spirit, sau dorința de a ajunge la o anumită stare de spirit. O să fac o medie și o să ajung la un recent favorit pentru drum, Unknown Mortal Orchestra – Multi-Love. Mi-a plăcut cum mi se potrivesc foarte des pașii pe tempo. Am descoperit proiectul lui Ruban Nielson anul trecut și e grozav, super piese, mișto producția, vreau să-i văd și live. Scot chestii noi anul ăsta, deci can’t wait!

Pe iPod Classic în general. Mai nou, posibil pe Apple Music pe telefon.

Dacă îl ascult în casă e pe vinil colorat roz.

Experimentalist.RO: Când muncești și vrei să te concentrezi, asculți…

Răzvan: Nu vreau să stric petrecerea, dar, honestly, mă concentrez mult mai bine în liniște. Dacă îmi pun muzică îmi pierd atenția și mă concentrez acolo, pe sunete, pe voce, pe tobă, pe note, pe chitări, ăla devine obiectul principal al activității. Deci cât mai minimalist posibil spre deloc. Erik Satie, Brian Eno, sau sunete din natură.

Nici nu pot să adorm pe muzică decât cu greu. Am avut o perioadă în care îmi puneam muzică clasică înainte de somn și mă visam Napoleon călare, dar mă trezeam mereu obosit. Pretty cool tho.

Source: Răzvan Chirilă

Experimentalist.RO: Melodia care te face mereu să vrei să dansezi?

Răzvan: Deja celebră memă în gașca noastra, rareori în serios, Omar Souleyman – Warni Warni.

Muzică arabă, electro, cu balans, cântată de un șeic. What?!

La care se adaugă și că în videoclip călărește Statuia Libertății și Louvre-ul.

Nu știu dacă ne clocotește groove-ul oriental în sânge sau dacă e doar la mișto dar cu siguranță nu există play fară dans la piesa asta. A fost soundtrack-ul detașat al întoarcerilor-acasă în ultimul turneu, The Interplanetary Endeavour.  

Înainte de asta a fost Hechizeros Band – Sonidito. Blană.

Experimentalist.RO: Care este piesa pe care crezi că ai ascultat-o cel mai mult de-a lungul vieții și de ce?

Răzvan: Am avut perioade și perioade, dar cred că ceva de la Pink Floyd va câștiga detașat. Acum alegeți voi. Dogs sau Arnold Layne sau Mother sau Goodbye Blue Sky sau Have a Cigar sau The Nyle Song sau High Hopes sau The Division Bell sau ... you get my point. Nu știu, am obsesii care trebuie satisfăcute pe măsură ce se desfășoară. Pot asculta o piesa în fiecare zi, de 10 ori pe zi timp de o lună și apoi să n-o mai aud restul anului, ca să o descopăr undeva printr-un octombrie întunecat și să mă obsedeze din nou.

Source: Răzvan Chirilă

Experimentalist.RO: Primul CD/vinil pe care l-ai cumpărat vreodată?

Răzvan: Ha. Țin minte că pe la 8-9 ani încercam să învăț breakdance și aveam un CD cu Simplu, de la o revistă, nu se pune. Primul cumpărat a fost un live: G3 – Live in Concert 1997 (Steve Vai, Joe Satriani, Eric Johnson). Abia învățasem să cânt la chitară și îmi plăcea Steve Vai la nebunie și ăsta a fost primul disc cu el. Felul în care putea să facă Vai atât de multe sunete din aceleași 6 corzi pe care le aveam și eu mă șoca de fiecare dată. Nu am reușit niciodată să-l emulez, dar de la el l-am descoperit pe Zappa!

Care a fost primul vinil cumpărat. De la un second din Londra, au fost 3 odată: un studio: Apostrophe (‘) (1974) și două live-uri Fillmore East (1971) și Just Another Band From LA (1972). Dacă mai are nevoie de introducere, Frank Zappa este unul dintre marile genii ale muzicii secolului XX și are un volum colosal de 100 de albume lansate! E foarte ușor să-ți petreci și 100 de vieți tot descoperind ceva nou la el.

Experimentalist.RO: Există vreo melodie sau vreun album care într-un fel sau altul crezi că te-a făcut să te apuci de muzică?

Răzvan: Pink Floyd – The Wall. În gimnaziu, atunci am descoperit și faptul că există și altfel de muzică în afară de cea pe care o auzeam peste tot, știi, comercialul ăla ieftin de la noi de la începutul anilor 2000. Efectiv am simțit că am deschis ușa către un univers paralel. Atât de vast și atât de necunoscut mie. Nu i-am putut rezista, am intrat cu capul înainte și m-am scufundat în totalitate în oceanul care mi s-a arătat.

Source: Alex Bărbulescu

Experimentalist.RO: Albumul all-time favorite?

Răzvan: Tot Pink Floyd – The Wall. Nici după 15+ ani de când l-am ascultat prima dată nu simt că i-am descoperit toate straturile de detaliu, metafore și filozofii existențiale. Mi se pare perfect prin simplul fapt că e un album universal valabil. Îl poți trata ca un easy rocker dacă asta vrei de la el, sau să îi intri în amănunt și atunci versurile lui Waters taie ca oțelul prin orice minte deschisă. Chitările lui Gilmour sunt cele mai legendare din câte s-au înregistrat vreodată pe bandă. Pff, nu mă pot opri din vorbit despre The Wall. E o filozofie de viață. Dacă îl accepți ca partener, îți poate fi alături mereu. Nu mai știu alte albume la care să fi simțit asta.

L-am văzut pe Waters live de 3 ori și mai vreau.

Experimentalist.RO: Care este piesa pe care o asculți în ultima perioadă pe repeat?

Răzvan: NOTHING – Vertigo Flowers. Shoegaze melancolic cu vibe de punk american. Mi-a intrat în cap într-o dimineață când stătem chill în bucătărie cu niște ceai verde. A doua oară am ascultat-o cu vin roșu. A mers în ambele combinații. Așa că i-am tot dat repeat. Nu știu detalii despre trupă, dar le-am ascultat și albumul de atunci. Melancholic vibes. Îmi amintește de joaca în cartier. Doar că nu la noi, o joacă pe care aș fi văzut-o într-un film. Cum m-a stârnit așa și Arcade Fire cu Suburbs. Nice.

Source: The Trumpets

Experimentalist.RO: Melodie de fredonat în duș?

Răzvan: De luni bune încoace tot fluier în duș linia de la Noapte în Nord. Egocentric? Poate.

Ah, în multe seri mi s-a întâmplat să cânt Gnarls Barkley – Crazy. Relevant? Poate.

Dar la duș îmi pun pe play câte un album pe telefon, într-un amplificator acustic. Au fost multe dușuri la rând pe Bob Dylan – The Freewhillin Bob Dylan (1963). Se pune dacă am cântat cu el Girl From the North Country sau Don’t Think Twice, It’s All Right? Tot poate.

Experimentalist.RO: 10 albume fără de care viața ta nu ar fi fost la fel de mișto.

Răzvan: Ordinea e aleatorie, și probabil că nu m-aș opri nici la 100, but here it goes, cel puțin din memoria recentă.

Bon Iver – Bon Iver (2011)

Frank Zappa – Apostrophe (‘) (1972)

Pink Floyd, multe, dar să zicem primul: Piper At The Gates of Dawn (1968)

The Strokes – Angles (2011)

Kings of Leon – Youth & Young Manhood (2003)

John Mayer – Room For Squares (2001)

Kanye West – Yeezus (2013)

Beatles – Revolver (1966)

Chvrches – The Bones of What You Believe (2013)

Genesis – Foxtrot (1972).

Dacă mă mai întrebi odată, probabil vor fi altele alese, but that’s the fun part.

Source: Răzvan Chirilă

Experimentalist.RO: Cel mai underrated album/artist

Răzvan: Partizan. De la noi, din România. Mi-e greu să zic că sunt underrated, dar multă lume încă nu știe de ei. În special tinerii. Am Cu Ce (2002) e de departe albumul meu românesc favorit. E ca un fotojurnal, cinema verite dus în absurd, perfect mereu.

Experimentalist.RO: O recomandare pentru experimentaliști…

Răzvan: Pentru cei care nu vin din universul muzicii clasice, încercați într-o zi, pe liniștite: Igor Stravinsky - The Rite of Spring. Un balet care a marcat începutul muzicii moderne. La premieră s-a aruncat cu scaune din audiență, înjurături și huiduielili. Riot! Riot! Riot! Acum e considerată una dintre cele mai importante compoziții moderne... Talking about being ahead of your times.

https://www.facebook.com/kryptonitesparks/

https://thekryptonitesparks.com/
Back Published 05 Feb 2018
0 comments
Choose a cover
Choose