Music Basics: Narcis [Tourette Roulette/Jurjak/Harlequin_Jack]

/ by Grolsch RO

Pătești vreodată să asculți o melodie atât de des încât să ți se pară că nu te mai poți sătura? Uneori, muzica pe care o ascultăm ne influnțează atât de mult încât devine parte din soundtrack-ul vieții noastre.
Rând pe rând, luăm la descusut arstiștii și playlisturile lor, încercând să aflăm melodiile care le influențează într-un fel sau altul viața de zi cu zi.

Experimentalist.RO: E dimineață, trebuie să pleci de acasă spre job. La ce dai “play” și pe ce?

Narcis: Dat fiind faptul că de vreo câțiva ani muzica este full time job pentru mine și pentru că fac parte din mai multe trupe, există diverse variante în functie de situație. Dacă lucrez la o melodie sau un album în perioada respectivă, nu prea ascult altceva în afară de ce este în lucru. 

Daca este a doua zi de după concert sau după o seară intensa de repetiții (uneori pot fi și două sau mai multe repetiții/concerte în aceeași zi), atunci nu ascult nimic dimineața. Liniștea mă ajută să mă refac. Dacă sunt într-o perioadă de pauză (ceea ce se întamplă destul de rar), încerc să recuperez din muzica nouă din respectivul an. 

De obicei aștept să apară mai multe release-uri și le ascult în mașina unde am un sistem audio foarte drăguț și unde pot să mă concentrez cel mai bine. Și în restul de cazuri, dau drumul la un radio la întâmplare și mă las surprins. De multe ori dau peste niște lucruri așa de interesante care îmi dau un boost de energie toată ziua. Nu am un pattern anume.

Experimentalist.RO: Când muncești și vrei să te concentrezi, asculți…

Narcis: De obicei jazz sau muzică clasica. Cu cât e mai liniștit cu atât mai bine. Dar în general evit să ascult ceva. De când eram mic și trebuia să îmi fac temele sau trebuia să lucrez ceva pentru școala, lucram în liniște pentru că deveneam mult mai atent la muzică decât la ceea ce aveam de făcut. 

O fi din cauză că sunt musizian și compozitor, iar din cauza asta am tendința să disec tot ce ascult și să încerc să înteleg, ba chiar să reproduc pasaje din ce am ascultat. Este foarte complicat pentru mine să le fac pe amândouă câteodată. Simt ca una din două nu îmi iese cum trebuie. Inclusiv acum când tastez, răspunzând acestei întrebari, am oprit orice sunet.

Experimentalist.RO: Melodia care te face mereu să vrei să dansezi?

Narcis: Uffff… sunt atât de multe! Imi place foarte mult muzica electronică și printre primele lucruri pe care le-am ascultat și mi-au placut când eram mai mic au fost de la Modern Talking și ABBA. 

Sunt de parere ca poti dansa aproape pe orice. La Tourette Roulette chiar avem multe piese de dans. Dar ca să răspund la întrebare, una din preferatele mele este Pass this on de la The Knife. Am ascultat-o într-o dimineață la răsărit în Vama Veche și am rămas șocat cât de bine sună. De atunci nu a lipsit niciodată din playlist-ul meu. Are un feeling deosebit față de multe alte melodii. Și cred că și clipul transmite foarte bine acel feeling. Câteodata e foarte frumos să dansezi și singur, știi ce zic?

Experimentalist.RO: Care este piesa pe care crezi că ai ascultat-o cel mai mult de-a lungul vieții și de ce?

Narics: Știi sentimentul ăla când asculți o melodie și ți se pare că o știi din totdeauna? Un sentiment de de-ja vu atât de puternic pe care nu poți să ți-l explici? Că poate o știi din altă viașă? Același lucru simt când ascult Life in Mono de la trupa Mono. Știu piesa de foarte mulți ani, dar am impresia că o știu de mult mai mult timp. Mă induce mereu într-o stare halucinantă de fiecare dată…

Experimentalist.RO: Primul CD/vinil pe care l-ai cumpărat vreodată?

Narics: Am avut foarte multe casete când eram mai mic. Ascultam Linkin Park, Depeche Mode, Placebo, Blur, Green Day și Maroon 5 – Songs About Jane. Însă primul CD l-am primit cadou dupa ce am luat examenul de capacitate și am intrat la liceu. Mi-l doream foarte tare și un unchi de-al meu mi-a promis că mi-l cumpără dacă trec cu brio. Ceea ce am și făcut. Am fost foarte bucuros când am găsit Demon Days de la Gorillaz pe birou într-o dimineață.

Experimentalist.RO: Există vreo melodie sau vreun album care într-un fel sau altul crezi că te-a făcut să te apuci de muzică?

Narcis: Da, este. Street Spirit de la Radiohead și în consecință, cam orice de la Radiohead. Dar aceea a fost prima melodie care mi-a dat viața peste cap. Am descoperit-o prin 2003-2004 și am zis că dacă voi avea vreodată ocazia, asta aș vrea să învăț să cânt. De când am pus mâna pe chitară i-am înnebunit pe ai mei până am reușit să o învăț în cele din urmă. Și apropos de urmă (să dau un exemplu și de ceva romanesc), mai toate piesele de pe primele doua albume de la Urma au jucat un rol destul de important în dezvoltarea mea ca muzician. În special This Time, Comfort, Lonely Pub și Anger.

Experimentalist.RO: Care este piesa pe care o asculți în ultima perioadă pe repeat?

Narcis: Ascult Rabble Rouser de la Enter Shikari. Mi-a rămas în cap de când mi-a arătat-o toboșarul nostru de la Tourette Roulette, Bogdan Alexandrescu, care este mare fan. Nu mă dădeam în vânt după ei. dar melodia asta chiar m-a surprins. În afară de asta, ascult Funk Strikes Back de pe albumul T!T$ de la Tourette Roulette, pe care l-am lansat la final de octombrie. Încă nu mi-a ieșit din sistem. Sună un pic dubios să îți asculți melodiile, dar și dacă nu am fi facut-o noi, tot mi-ar fi plăcut mult. 

Experimentalist.RO: Melodie de fredonat în duș?

Narcis: Orice de la Frank Sinatra sau de la Elvis. Mă ajută și timbrul vocal, plus că sunt multe melodii foarte tari. Ar fi Blue Skies, Fly me to the moon, Can’t Help Falling in love și în ultima vreme Unchained Melody, variant Elvis. Uneori mai merge și un Whole Lotta Love de la Led Zeppelin, nu-i așa?

Experimentalist.RO: 10 albume fără de care viața ta nu ar fi fost la fel de mișto.

Narcis:

01. Gorillaz – Demon Days

02. Radiohead – Amnesiac

03. Arctic Monkeys – Humbug

04. Portishead – Third

05. Placebo – Sleeping With Ghosts

06. Battles - Mirrored

07. Jonny Greenwood – Bodysong

08. Modeselektor – Monkeytown

09. Hot Chip – Why Make Sense

10. Gnarls Barkley – St. Elsewhere

Experimentalist.RO: O recomandare pentru experimentaliști…

Narcis: Dacă nu ați făcut-o deja, vă recomand să ascultați Richard Hawley – Standing at the sky's edge. Este cel mai atipic album de la el, dar totodată este și un album minunat, plin de emoție în care îl auzi pe Richard cel mai supărat din cariera sa.

https://www.facebook.com/touretterouletteband/

https://www.facebook.com/harlequin.jack/

https://www.facebook.com/MrJurjak/  
Back Published 21 Dec 2017
0 comments
Choose a cover
Choose