Interviu cu Kraak & Smaak: electronic și funk, combinația ideală pentru piesele dance

/ by Grolsch RO

Kraak & Smaak, trio-ul olandez care a reușit să creeze în ultimii ani piese care au luat prin surprindere topurile din afară, au revenit în România. Sound-ul trupei este o combinație între electronic și funk, rețeta perfectă pentru orice piesă dance. Cu ocazia concertului de pe 8 decembrie din Form Space, Cluj, am profitat de ocazie și am încercat să aflăm și noi mai multe despre sound-ul lor unic.

Source: Marmo Photography

Experimentalist.RO: Cum s-a înființat formația și când au început să ia amploarele lucrurile?

Kraak & Smaak: Nucleul fomației suntem noi 3, adică eu (Wim), Oscar și Mark. Oscar este cel care are un background muzical formal. Cântă la clape și la o varietate de alte instrumente. Eu și Mark suntem din zona DJ-ilor colecționari. Deși provenim din diferite medii, iubim aceleași lucruri și toti ne dorim să facem și să lansăm muzică. Când ne-am găsit unul pe altul în această privință, totul a mers destul de natural și un demo a dus la altul, apoi la o primă lansare, iar acum, după tot acest timp, la o întreagă gamă de albume și remixuri.

Având în vedere background-ul nostru muzical înfipt atât în dj-ing, cât și în experiența cu instrumentele, am început ca DJ, iar odată cu lansarea primului album, “Boogie Angst”, am început să cântăm și cu band live, ceea ce a fost un mare plus în acel moment, deoarece nu existau atât de multe trupe care făceau asta. Asta a făcut ca lucrurile să ia amploare și mai mult și a fost mai ușor să cântăm peste tot.

Lucrurile au mers în linie dreaptă, însă single-ul nostru „Squeeze Me” ne-a făcut cunoscuți publicului larg, atât în Olanda, cât și pe plan internațional.

Source: Marmo Photography

Experimentalist.RO: Cum se deosebește stilul pe care îl abordați în interiorul scenei de electro?

Kraak & Smaak: Cred că stilul însuși, care acoperă o zonă muzicală destul de largă și care a jonglat mereu între funk, house, disco, pop și jazz, și combinația de instrumente organice live, instrumente electronice și sample-uri. Nu suntem nici o trupă de dance pur, dar nici o trupă pop. Doar am îmbinat în mod inconștient - toate aceste lucruri în propriul nostru sound, aparent original.

Experimentalist.RO: Ce artiști v-au influențaț stilul?

Kraak & Smaak: Oh... probabil prea multe pentru a le menționa. De multe ori influențele sunt diferite cu fiecare perioadă de timp, la un moment dat auzim lucruri din anii ‘70 care ne influențează, iar într-un alt punct e sunetul valului nou al anilor '80 sau sound-ul electro francez  din anii '60 / '70. Nu trebuie neapărat să implicăm chestii vechi, se întâmplă să fim inspirați și de lucruri recente, cum ar fi Soulwax, Chet Faker, vocea grupului australian Parcels, Anderson Paak etc., pentru a numi doar câteva.

Source: Marmo Photography

Experimentalist.RO: Ce apreciați cel mai mult la sound-ul vostru?

Kraak & Smaak: Faptul că avem propriul sound, dar în același timp și posibilitatea de a produce muzică destul de diversă, atât pentru cluburi, cât și pentru audiție, și de a combina noul și vechiul, nefiind prea legați de tendințele muzicale care vin și se duc. Ăsta e un lucru minunat și ceva de preț pentru o trupă, cred.

Experimentalist.RO: Tocmai ați lansat un nou album, “Juicy Fruit”. Povestește-mi mai multe despre acesta.

Kraak & Smaak: “Juicy Fruit” este al cincilea album al nostru până în prezent și reprezintă o mică revenire la sunetul mai organic, funky și disco al primului nostru album, dar de data aceasta cu toate posibilitățile și experiențele suplimentare adunate până în prezent. Acest lucru a dus la o colaborare cu Mayer Hawthorne pe single-ul "I Don’t Know Why" și la noi contribuții vocale fresh ale unor talente internaționale precum Parcels, Cleopold, ALXNDR Londra și Eric Biddines. Este foarte frumos să fii capabil să câștigi vocaliști și să te concentrezi din când în când pe zona asta, ajută la dezvoltarea noastră creativă. Ne menține energici!

În plus, în această vară a fost lansată versiunea remixată "Juicy Fruit", care ne-a oferit posibilitatea de a obține niște remixuri bune de producătorii pe care îi admirăm: Eli Escobar, Fouk, Purple Disco Machine, Moods, Snacks și Thatmanmonkz, printre alții.

Source: Marmo Photography

Experimentalist.RO: Cum descrie evoluția voastră ca trupă acest noul album?

Kraak & Smaak: Există un sound mult mai live în acest moment, astfel încât o parte dintre melodii sunt mai ușor de tradus într-un cadru live decât albumul precedente. În același timp, producția de studio este mereu în frunte, deci dacă decidem că dorim să mergem mai mult în zona electronică din nou, vom face din nou acest drum în viitor. Dar, în ansamblu, trupa live se îmbogățește și devine mai versatilă.

Source: Marmo Photography

Experimentalist.RO: Ce mediul preferați să folosiți ca muzica voastră să ajungă la fani?

Kraak & Smaak: Încă suntem mari iubitori de vinil, dar în același timp majoritatea oamenilor folosesc acum servicii de streaming, așa că trebuie să luăm în considerare și acest lucru. Așa că încercăm să oferim cât mai multe posibilități: vinil, cd și digital. Pentru prima noastră compilație am avut chiar niște casete, ha ha. Totuși, este minunat când muzica ta este întotdeauna accesibilă oriunde și în orice moment. Trebuie să-ți placă asta ca artist, nu?

Experimentalist.RO: Cele mai recente obsesii muzicale…

Kraak & Smaak: Ei bine, mai degrabă obsesie de noi piese. ;) Am lucrat frenetic la materiale noi în ultimul timp și deja am lansat single-uri de club pe Exploited and Spinnin’, iar un single pentru Future Disco este planificat pentru începutul anului viitor. În același timp, înregistrăm o mulțime de voci noi pentru mai multe melodii K & S care se concentrează pe voci. Acestea vor vedea și ele lumina în prima jumătate a anului 2018.

https://www.facebook.com/KraakAndSmaak/
Back Published 13 Dec 2017
0 comments
Choose a cover
Choose