Interviu cu Adi Despot și Aural Eye: AWAKE YOUR CURIOSITY EXPERIMENT

/ by Grolsch RO

14 experimentaliști, muzica live și neuroștiința au contribuit la un experiment care a îmbinat arta cu tehnologia și a demonstrat că atunci când ne lăsăm pierduți în sunete și versuri, mintea noastră trăiește mult mai intens.
Studioul Aural Eye și Vița de Vie ne-au fost complici la acest experiment, iar cu ajutor lor am reușit să transpunem gândurile participanților create de muzică în artă vizuală. Adi Despot și Răzvan de la Aural Eye ne-au dezvăluit câteva gânduri pe care le-au avut în legătură cu toata această experiență.

Experimentalist.RO: Ce putere credeți că care muzica asupra noastră?

Adi Despot: Eu nu sunt tocmai într-o zonă de relație normală cu muzica. Relația mea cu muzica este patologică. Dacă îți spun acum că muzica poate să vindece și că muzica pentru mine este ce este pentru ceilalți Dumnezeu, crezând și eu în același timp în Dumnezeu la rândul meu, ai putea spune că Despot a plecat. Dar am simțit pe propria piele lucrurile astea. Am crescut cu muzică. În școală, în liceu, muzica mi-a ținut loc de prieteni, de familie. Am crescut după versurile alea și sunt genul de om care a crezut în ele. Am luat de bun tot ce am citit acolo și am ținut minte pe de rost.

Aural Eye: Este paradoxal pentru noi, ca artiști video, că cea mai intimă legătură a noastră este de fapt cu muzica. Iar noi vom rămâne întotdeauna fani ai marilor muzicieni. Și chiar dacă unii zic că suntem artiști cu influență, muzica rămâne cea mai intimă și mai bună legătură între oameni. Deși noi facem altfel de artă, suntem cumva frustrați că muzica ajunge mult mai aproape de oameni. Dar frustrați într-un mod pozitiv.

Experimentalist.RO: Cum v-ați simțit voi când ați văzut efectul pe care îl avea muzica voastră?

Adi Despot: Au fost momente în care muzica a început să ne încurce pentru că am fi vrut să fim mai atenți la ce se întâmplă pe ecrane. În același timp a trebuit să fim atenți la ce cântăm, știi? Era așa un love & hate. Dar am reușit să tragem cu ochiul și a fost foarte interesant.

Experimentalist.RO: Cum ați folosit tehnologia în acest experiment?

Aural Eye: E foarte interesant pentru că am luat niște căști care sunt, de fapt, destinate cercetării științifice și le-am folosit pentru un experiment. Sunt niște căști care preiau semnalele emise de creier în timp ce acesta funcționează, iar noi am transformat semnalele respective în vizualuri. Aici stă toată magia noastră. Practic, am făcut din gândurile oamenilor matematică și din matematică am făcut artă vizuală. Participanții au făcut arta vizuală. Noi doar le-am creat cadrul.

Experimentalist.RO: De ce crezi că ascultă oamenii muzica cu ochii închiși? Crezi că are un efect mai mare asupra lor când au ochii închiși?

Adi Despot: Sigur are, pentru că se pot concentra mai bine la ce aud. Asta să știi că este una dintre frustrările muzicienilor din ziua de azi, pentru că vizualul a luat partea muzicii. Și noi trăim o perioada dintr-asta foarte nostalgică a anilor 60', 70', 80', în care muzica nu avea nevoie de conținut video pentru a se vinde. În momentul în care conținutul video a devenit mai important decât muzica în sine, noi am cam căzut pe gânduri. Și încă nu ne-am revenit.

Experimentalist.RO: Ce a însemnat pentru voi acest experiment?

Adi Despot: Nu știu o altă formație mai potrivită pentru experimentul ăsta pentru că se pliază exact pe noi și pe filosofia noastră despre viață și despre muzică. Noi suntem o mână de oameni care au făcut pace cu ei și au ales să trăiască în muzică, prin muzică, de dragul muzicii. E ca și cum noi v-am fi rugat pe voi să faceți experimentul ăsta pentru a pune în evidență cât de puternică și de frumoasă și de creativă este mintea umană atunci când se concentrează pe muzică în sine. Atât de mare este muzica, cât s-a văzut.

Experimentalist.RO: Ce rezultate ai văzut în urma experimentului?

Aural Eye: Ne așteptam la rezultatele astea. Când schimbi ritmul muzicii, când distorsionezi sunetul sau când le distragi atenția, au reacționat instant și relaxarea s-a disipat, oamenii au devenit mai atenți la noile semnale. Am speculat niște lucruri destul de basic ale creierului uman. Practic am confirmat că dacă ai condițiile de a asculta muzica doar tu cu ea, poți să ajungi la înțelesurile ei mai profunde.

Suntem conștienți de muzică, dar ignorăm. Încercăm să facem foarte multe lucruri deodată, toată informația vine peste noi și am încetat să mai selectăm, să mai fim curatorii propriei vieți. Lucrurile ni se întâmplă. Nu le mai influențăm noi așa mult, cum ar trebui de fapt.

Experimentalist.RO: Crezi că după experimentul acesta, cel puțin pentru cei de aici, crezi că o să vadă un pic diferit lucrurile? Crezi că o să vrea să se concentreze mai mult asupra muzicii?

Adi Despot: Asta nu pot să spun, dar cu siguranță am plantat împreună niște semințe în ei și i-am pus pe gânduri. Putem doar să sperăm că aceste gânduri vor înflori la un moment dat și se vor orienta către ei și către sentimentele lor către propriul eu, nu către exterior. Să renuțe la conexiunea asta exterioară după care suntem toți înnebuniți, cu toții vrem să fim conectați, și să regăsim conexiunea cu noi. Cam asta ar fi mica filosofie a serii.

www.facebook.com/vitadevie/

www.facebook.com/auraleye/
Back Published 20 Nov 2017
0 comments
Choose a cover
Choose