Interviu cu Macanache:

/ by Grolsch RO

Cu un stil unic, un flow liber și rime despre lucruri cu care rezonăm cu toții, Macanache a devenit un personaj al hip-hop-ului românesc, și totdată unul dintre cei mai sinceri poeți din cultura hip-hop. Cu ocazia concertului de la Arenele Romane, noi am stat de vorbă cu el și am încercat să aflăm despre începuturile acestei culturi în viața lui Macanache.

Experimentalist.RO: Prima muzică pe care ai ascultat-o, primele rime...

Macanache: Prima muzică de care îmi aduc aminte e o casetă cu Wu Tang. Și o casetă cu Methadon 3000.

Am niște agende cu versuri de atunci, dar... A, știu exact ce încercam să fac. Încercam să fac rime cu același cuvânt, știi? Toate cuvintele să înceapă cu “p”, să zicem. Te solicită mai mult. Dacă poți să faci o propoziție coerentă, dup-aia poți să te joci cum vrei, dacă nu mai ești condiționat de ceva.

A, și a mai fost o fază tare în IOR. A fost un concert, cred că a fost prima cântare a mea pe o scenă mai mare, în afară de Twice, Club A, pe unde am mai cântat. Și tocmai ce dădusem de crisscross, copiii ăia de se îmbrăcau pe dos. Și am urcat așa pe scenă cu toate țoalele pe dos, pantaloni, bine, mai puțin adidași. Eram crisscross de România, cum ar fi veni. Și aia a fost marfă. Cam aia a fost prima oară pe scenă cu public. În parcul IOR.

Experimentalist.RO: Cum ți se pare cultura hip-hop actuală față de cea de atunci?

Macanache: Era…nu neapărat hip-hop, ci cultura de cartier care era la noi în România. Dar știam de graffiti, adică hip-hop-ul din punct de vedere graffiti. Pentru că ne adunam la Romana și acolo mai toți băieții făceau graffiti. Cam ăla a fost primul anturaj: agățam, combinam, desenam.

Acum ne-a ajuns și pe noi tehnologia din urmă și, având internet, poți să cauți să afli mai mult. Te uiți la documentare. Am luat toate documentarele la mână despre hip-hop și tot ce era. Filme artistice și tot.

Referitor la întrebarea ta, e foarte bine. Sunt foarte mulți artiști în cultura asta în ziua de azi. De la grafferi la b-boy, la DJ. Tone de DJ. Tone de MC, și unii chiar foarte buni. Deci e mai bine decât era înainte.

Experimentalist.RO: Ce sentimente îți stârnește Bucureștiul?

Macanache: Bucureștiul? Sentimentul de acasă. Ai starea aia de București. Când intri în București, are un ritm al lui. Are schemele lui.

Experimentalist.RO: Ai vreo amintire legată de Arenele Romane?

Macanache: Am multe amintiri de la Arene. Am o amintire frumoasă când eram mai mic și era plin. Nu era cort, nu era așa dărăpănat ca acum. Și erau pur și simplu oameni peste tot. Era un festival, nu mai știu ce se făcea. Dar știu că era PLIN de oameni. Și de-atunci n-am mai văzut niciodată așa.

Experimentalist.RO: Ce are aparte hip-hop-ul?

Macanache: Acum probabil hip-hop-ul e doar o opțiune muzicală. Asculți punk, rock, rap, pop sau manele. Știi? Nu mai e un stil de viață neapărat. Pe când eu respir hip-hop, mănânc hip-hop, beau hip-hop, mă trezesc din pat hip-hop.
Back Published 15 Nov 2017
0 comments
Choose a cover
Choose