Interviu cu RoadkillSoda: sound-uri experimentaliste, jam-uri live și noul album al formației

/ by Grolsch RO

Cu un sound inedit și o atitudine pe măsură, RoadkillSoda experimentează cu stilurile muzicale și îmbină ce e mai bun din stoner rock, blues, psychedelic și grunge, totul presărat cu o lirică care te ademenește să le pui piesele pe repeat.
La mai bine de 5 ani de existență, RoadkillSoda se pregătește de lansarea noului album, intitulat “Mephobia”, care va avea loc pe 14 noiembrie.
Noi suntem fani ai proiectelor muzicale emergente pe scena românească alternativă , așa că am stat de vorbă cu RoadkillSoda să aflăm mai multe detalii despre noul lor album, dar și despre cum se integrează acest gen muzical experimental în scena de la noi.

Experimentalist.RO: Hai să vorbim despre stilul vostru, pentru că RoadkillSoda abordează o zonă muzicală destul de dinstinctă. Cum e să fii printre singurele, daca nu singura trupă promotoare a unui anumit stil muzical în România?

Mircea: Stoner-rock-ul a apărut în anii '90 în America și de atunci s-a extins și pe meleaguri europene. Singura trupă românească care abordează acest stil sigur nu suntem. Însă noi luăm lucrurile foarte în serios când vine vorba de profesionalism și implicare, tocmai de aceea suntem unici. Scena de stoner-rock în România este foarte mică și e nevoie de muncă și sacrificii ca să te expui unui public larg.

Experimentalist.RO: “Mephobia” este primul album electric al formației în formula actuală. S-a schimbat ceva în stilul pe care îl abordați?

Vava: Este un album pe care toți l-am resimțit mult mai matur. Este un sentiment care a existat și la înregistrarea acusticului Space, Echo & Time. Este o nouă formulă care combină noi influențe și cultură muzicală diferită, frumos mixată într-un cocktail care curge tare bine. :)

Mihnea: RoadkillSoda este genul de formație vie, care jam-uiește mult live. Asta înseamnă că ingredientele aruncate în jam vor determina direct rezultatul. Mihai este un tobar vintage ca abordare și cu o vastă cultură muzicală, astfel încat ne putem juca efectiv cu influențele noastre muzicale. Mircea este un muzician în adevaratul sens al cuvântului. Are studii în domeniul muzical și cântă la mai multe instrumente. Putem să vorbim foarte clar teorie muzicală și să încercăm variante, până suntem multumiți de rezultat.

Experimentalist.RO: Sunteți activi pe scena muzicală cu formația RoadkillSoda din 2011. Ce s-a schimbat în toți acești ani? 

Vava: Prea puține. Lumea înca nu întelege că "scena" presupune o infrastructură care merge de la artist la club, PR, promovare media, producție profi, merch, concerte care să se autosusțină financiar, public prezent și educat muzical. Scena românească este mult în urma celei din Grecia, de exemplu. Nici nu pot visa sa ajungem acolo în 10 ani.

Mihnea: Eu cânt pe scenă cu formație stabilă de 13 ani. În fiecare perioadă erau pros și cons. E dificil peste tot, sunt momente extraordinare și dezămagiri personale, dar să nu uităm ca nu ne obligă nimeni să facem asta. Suck it up, vezi ce poți face să fie mai bine și fă-ți nebunia.

Experimentalist.RO: Povestiți-ne despre noul album.

Mihnea: Noul album a fost compus în 3 săptămâni. Am adus piesele și pentru prima oară am stat cu băieții și am aranjat, ales, pre-produs. A fost muncă, dar a meritat. Pe urmă experiența studioului cu Adrian Despot și Sorin Tănase a fost extraordinară. Profesionalism, inspirație și un good vibe total.

Experimentalist.RO: Cum credeți că se intergrează stilul pe care îl abordați în scena românească alternativă?

Mihai: Sincer, we’re one of a kind, din multe puncte de vedere. Suntem o rasă diferită, ca să zic așa. Suntem foarte fideli stilului vechi, și ca sunet, și ca abordare. Un exemplu ar fi chiar înregistrarea albumului "Mephobia", pe care l-am înregistrat toți în același timp. Suntem fideli stilului de pure American Rock and Roll. Cumva, suntem în altă zonă decât cea alternativă. Suntem alternativa scenei alternative. 

Experimentalist.RO: RoadkillSoda petrece destul de mult timp prin concerte în străinătate. Ați putea spune că existe diferențe majore de public și atmosferă față de concertele autohtone? 

Vava: Da, străinii vin la concert, adică știu să se comporte ca un public care își intelege partea lui de "job". Dacă vrei să participi la un show cum îți place să vezi în afară, ei bine.. participă! În același timp, străinii sunt mult mai deschiși la nou; chiar dacă nu au auzit de trupa respectivă, dacă se afla la show, îți vor acorda ocazia să arăți ce știi. Românii tind să vină la lucruri știute pe de rost.

Experimentalist.RO: Ce planuri aveți după lansarea albumului?

Mihai: Avem foarte mare încredere în albumul ăsta. Este cartea noastră de vizită pentru recunoaștere internațională. :) Este pe același palier cu multe albume din liga superioara din afară. Dupa turneul de 3 săptămâni în Grecia de la începutul anului, avem în plan un turneu în Europa, care firește se va lăsa cu faimă, bani mulți și apariții în tabloide.

Experimentalist.RO: Care ați dori să fie primul lucru care le vine în minte oamenilor când aud pentru prima dată RoadkillSoda?

Mircea: De obicei, din câte am observat, oamenii sunt surprinși plăcut când intră prima dată în contact cu muzica noastră, asta și datorită sound-ului "ne-românesc" pe care îl avem. Nu puține au fost momentele când, dupa ce am dat play unei piese RKS, să aud "wow, sună ca afară". So, aș spune că primul lucru care îți vine în minte când asculți RoadkillSoda este "fresh sound".

https://www.facebook.com/RoadkillSoda/
Back Published 30 Oct 2017
0 comments
Choose a cover
Choose