[Uriași de Pantelimon] Interviu cu Moose, pionierul tehnicii reverse graffiti

/ by Grolsch RO

Cu toții am desenat în copilărie pe parbrizul murdar al mașinilor din fața blocului. De la clasicul “Spală-mă” la diverse doodle-uri, fiecare și-a exersat creativitatea în praful adunat pe automobile, bănci, geamuri.
Dacă credeai că graffiti-ul este doar despre culori și can-uri, atunci fă cunoștință cu Paul Curtis a.k.a Moose, artistul britanic care creează artă curățând clădirile și zidurile.
Peisajul urban, deseori murdar, i-a oferit lui Moose o pânză goală pentru tehnica cunoscută sub denumirea de reverse graffiti.
Cu ocazia evenimentului Uriași de Pantelimon, Moose și-a lăsat amprenta și în București, iar noi am încercat să aflăm mai multe despre această tehnică chiar de la el.

Experimentalist.RO: Îți aduci aminte de primul moment în care ai descoperit reverse graffiti-ul?

Moose: Hmm. Totul a început foarte rău, ca să zic așa. Lucram într-un restaurant unde spălam vase toată ziua. Eram foarte tânăr și am descoperit această senzație foarte plăcută când făceam curățenie, deoarece oamenii la job se purtau urât, iar când ei plecau, făceam lună în bucătărie și îmi cream propriul spațiu. Ascultam American Top 20 și acesta era momentul meu zen din ziua respectivă.

Eram într-o perioadă în care nu știam ce să fac mai exact cu viața mea, locuiam cu fratele meu și nu prea ne înțelegeam, dar când făceam curățenie în bucătăria restaurantului, totul era plin de seninătate. Era ca și cum îmi limpezeam gândurile.

Nu aveam voie să intru în restaurantul propriu-zis, iar odată am facut asta. Era o pată pe perete, iar eu, fiind programat să curăț, am început să șterg peretele care era foarte murdar. După ce am făcut asta, în locul acela rămăsese un cerc alb, care arăta ca un punct făcut de un spray cu vopsea. Și mă gândeam ce să mă fac, căci n-ar fi trebuit să fiu acolo, iar acum și deranjasem ceva din restaurant. Așadar, am început să curăț și zona din jurul acestui cerc, în speranța că nu se va observa. Până la urmă am început să mă panichez și am curățat tot peretele. Am scăpat fără nicio problemă.

Experimentalist.RO: Atunci a fost și momentul în care ai început să fructifici această nouă descoperire?

Moose: Nu chiar. Ani mai târziu, mă ocupam de un record label underground și trebuia să promovăm un album, dar nu aveam niciun ban. Văzusem în tunelurile din Leads, Anglia, căci de acolo sunt, că locurile unde oamenii atingeau zidurile cu umărul rămâneau curate. Și mi-ai zis: “Ok, o să mă folosesc de această tehnică care nu costă nimic pentru a face desene uriașe”.

Prima lucrare pe care am făcut-o a fost chiar numele acelui album, care era intitulat “UNDO”. Deci totul a început ca un soi de publicity stunt. Apoi a fost chestia mea de suflet ani de zile.

Experimentalist.RO: Deși reverse graffiti-ul este non-distructiv, ai întâmpinat vreodată probleme cu poliția sau cu proprietarii clădirilor?

Moose: Da! Chiar am fost arestat. Hai să îți povestesc. Lucram pentru Green Peace și făceam multe proiecte împreună.

Unul dintre ele a fost la o școală din Londra. Aceasta urma să fie dărâmată, deși era o bijuterie arhitecturală. După ce m-am interesat puțin despre ce este vorba, am realizat că era chiar greșit faptul că se va dărâma și am acceptat proiectul.

Am scris câteva mesaje pe școală, precum “Save this school”. După ce am terminat, am plecat într-un pub, iar apoi ne-am întors și am mai scris câteva mesaje. În scurt timp, a apărut și poliția, care ne-a spus că suntem arestați. Destul de surprinși, i-am întrebat: “Pentru ce suntem arestați?”

Ne-au spus că distrugem proprietate privată, iar noi le-am explicat că nu făceam asta deloc, ba din contra, o curățăm. Foloseam același echipament precum cei care curăță străzile. Cum puteam să avem probleme pentru faptul că ajutăm la curățarea unui perete?

A durat foarte mult toată discuția: ne-am contrazis, au venit și alte echipaje, a venit și șeful celor doi ofițeri. Dar practic ei ne hărțuiau pe noi, pentru că nu făcusem nimic greșit. Până la urmă am căzut la o înțelegere și ne-au zis că ne lasă să plecăm dacă ștergem complet pereții. E ca și cum ai fura o mașină pe care o returnezi după câteva ore în locul de unde ai furat-o și totul e în regulă.

E foarte interesant pentru că tot acest procedeu de reverse graffiti se află într-o zonă gri. Nu distrugi fațada unei clădiri, ci practic o îmbunătățești.

Ceea ce mă amuză e că după câțiva ani chiar am colaborat cu Poliția Metropolitană din Londra pentru o campanie împotriva armelor.

Experimentalist.RO: După ce ai descoperit reverse graffiti-ul și ai început să devii din ce în ce mai cunoscut, a durat mult până să te abordeze persoane pentru proiecte comerciale?

Moose: Chiar deloc. A fost aproape instant. Nu mă consideram neapărat un artist la momentul acela, dar lucram cu diverse companii. Aș putea spune că mi-am periclitat cariera mea de artist underground înainte să înceapă. (râde)

Este un mod de a-ți câștiga existența. Eu deja lucram cu diverse companii, iar ceea ce făceam în afara proiectelor comerciale însemna viața reală pentru mine.

Însă am observat că atunci când cineva se apropie de o imagine care a fost creată prin această tehnică, le stârnește curiozitatea. Se apropie de ea, încearcă să își dea seama ce e. Îmi place să ascult când oamenii se află în fața unei imagini create de mine și uneori chiar mă împlic în aceste conversații.

Reverse graffiti-ul funcționează foarte bine când vine vorba de a atrage oamenii, iar industria publicității cred că dorește să abordeze astfel de proiecte, să le ofere oamenilor ceva modern, ceva ieșit din comun.

Dar munca mea că are un dublu sens, căci la prima vedere oamenii observă acest lucru foarte frumos și apreciază ceea ce am creat, dar apoi sunt singur că încep să se gândească cât de poluată e planeta și cât de multă murdărie este în jur.

Experimentalist.RO: Cum te simți când știi că ceea ce creezi este efemer și că dispare atât de ușor?

Moose: Cred că majoritatea street art-ului este efemer: de multe ori se pictează peste sau clădirile publice sunt curățate. Recunosc că în cazul meu este puțin diferit. Uite, gândește-te că e ca atunci când treci pe lângă un copac înflorit și surprinzi acest frumos moment, dar peste o săptămână treci pe acolo și florile au căzut. E un moment trecător. Viața e plină de aceste momente trecătoare, iar dacă ești norocos, vezi ceva la momentul potrivit. Cred că totul este temporar, iar reverse graffiti-ul este un proces puțin mai grăbit decât dacă aș folosi vopsea.

Și cred că este romantic și poetic.

Experimentalist.RO: Dintre toate lucrările pe care le-ai făcut, există una dintre ele care este preferata ta?

Moose: Mmm, da. Poate. Îmi place foarte mult o chestie pe care am făcut-o în Serbia acum câțiva ani. Am scris cuvântul “GREY” în foarte multe limbi, iar apoi am creat un negativ folosind cuvântul “WHITE” sub acesta și cuvântul “BLACK” deasupra. Și îmi place pentru că este o chestiune foarte simplă, dar e plină de încărcătură emoțională, pe care fiecare persoană o interpretează în diverse moduri.
Back Published 16 Oct 2017
0 comments
Choose a cover
Choose