Zece lecții de viață de la artiști. Corina Ciuplea, Muse Quartet

/ by Grolsch RO

Se spune că viața este o călătorie. De data asta ne-am propus să pășim cu artiștii pe drumul devenirii lor ca să povestim momente care au construit personalitatea și creațiile lor. Corina Ciuplea face parte din proiectul Muse Quartet, în calitate de violoncelistă. Da, este un cvartet de muzică clasică dar îl veți întâlni în cele mai faine conjuncturi muzicale alternative – pe scenă cu Deliric, Silent Strike și restul CTC-ului, cu Golan în turneu, cu Alexandra Ușurelu dar și cu Smiley sau Andra.

Povestea Muse Quartet începe acum șapte ani. Corina s-a simțit inspirată de albumul lui Silent Strike, Words Kill People. Era primul artist care folosea în România un cvartet în muzica electronică. A știut de la început că vrea să fie un proiect activ pe scena alternativă. Le-a cunoscut pe Maria, Alina și Nicoleta la diferite evenimente, la orchestră, în facultate.”Lumea instrumentiștilor este mică.”

Primul eveniment major în viața Muse Quartet a fost alături de Alexandrina când fetele au urcat pe scena Sălii Radio alături de artistă pentru lansarea albumului “Flori de spini”. Imediat după asta a urmat Grolsch Sound Experiment, provocarea muzicală în care cvartetul a adus muzica clasică în universul CTC și Golan și despre care Corina spune că “le-a dat aripi”.  

Muse Quartet au avut numeroase proiecte și colaborări atât în țară cât și în străinătate alături de artiști de renume: Akua Naru, C.T.C., Golan, Smiley, Alexandrina Hristov, Alexandra Ușurelu, byron, VUNK, Lucia, Aeon Blank, Tomma Alistar, Silent Strike și lista nu e gata. 

Corina ne-a acordat interviul de mai jos printre picăturile sesiunii de înregistrări la care Muse Quartet participă alături de Akua Naru, pentru viitorul album al artistei. Și nu, nu e prima abatere, le puteți asculta și pe precedentul material de studio Akua Naru. 

Experimentalist.RO: La ce e bună curiozitatea în viața omului? 

Corina Ciuplea: Dacă nu ești curios, nu evoluezi. Curiozitatea te face mai bun în ceea ce faci, te face mai sociabil și mai responsabil față de tot ceea ce te înconjoară, de la natură până la, nu știu.. politică. 

Experimentalist.RO: Câte răspunsuri ai dat până acum la întrebarea “ce vrei să te faci când o să fii mare”?

Corina Ciuplea: Când eram mică voiam să devin medic veterinar. Acum sunt deja mare, iar alt răspuns în afară de “muzician” nu dau. ☺ 

Experimentalist.RO: Care sunt lucrurile esențiale în viața ta? 

Corina Ciuplea: Libertatea de a face ce-mi place, familia și cel mai important: trebuie să trăiesc într-un mediu creativ și când spun asta mă gândesc la toate elemente din ecuație: orașul, oamenii cu care lucrez, prietenii, casa în care locuiesc etc.   

Experimentalist.RO: “Eu toată viaţa am avut senzaţia că trebuie să fac ceva cu viaţa mea.” – iți sună familiar? E ceva ce actorul Marius Manole a spus într-un interviu. 

Corina Ciuplea: Manole zice bine! Clar e un sens și un rost. Treaba asta cu vocația îți înlesnește fericirea, dacă pot să formulez așa. Fac ce-mi place la nebunie, de aici rezultă toate "da"-urile vieții. Muzica, în general vorbind, și-a schimbat clar rolul, față de sistemul educațional în care mi-a fost predată. Acum, muzica e prilejul, e timpul, e materialul si spiritualul meu. Mă simt împlinită, cu siguranță, dar sunt departe de a mă opri - mai am de lăsat ceva în urmă.

Experimentalist.RO: Povestește-ne o întâmplare care ți-a dat o lecție de viață. 

Corina Ciuplea: 

A fost o perioadă de 2-3 ani când cântam pe stradă cu cvartetul pentru a ne plăti chiria. Făceam asta în Brasov sau în Sibiu. În timpul unui concert de-al nostru pe stradă s-au apropiat doi copii de cutia noastră de bani. Erau îmbrăcați prost și era evident că cerșeau pe stradă. Primul nostru gând a fost că vor să fure din cutia noastră cu bani. Din priviri m-am ințeles cu colegii că nu ne oprim din cântat orice s-ar întâmpla, aveam un public numeros care ar fi intervenit în caz că... Nu cred că a trecut mai mult de un minut, cei doi copii au ajuns in dreptul nostru și au aruncat din poala lor în cutia noastră toți banii pe care ei îi primiseră în ziua respectivă, iar apoi s-au așezat pe jos în fața noastră și nu au mai plecat o oră. Erau fascinați de muzica clasică, iar noi cântam cu lacrimi în ochi. Îi judecaserăm greșit, iar ei ne-au dat o lecție.

Experimentalist.RO: Intuiție sau cercetare în luarea unei decizii profesionale? 

Corina Ciuplea: 10% cercetare, 90% intuiție. Am refuzat 2 joburi importante pe acest principiu.

Experimentalist.RO: Cât de important este să explorezi teritorii noi ca muzician și cât de des faci asta?  

Corina Ciuplea: În muzică este foarte important să explorezi trupe noi, oameni noi, stiluri noi, artiști noi etc. Dacă nu faci acest lucru vei rămâne în urmă din punct de vedere creativ. Trebuie să te lași inspirat de tot ceea ce te înconjoară, și să încerci cât poți de des să ieși din zona ta de confort. 

Experimentalist.RO: Ce sacrificii pe care ai făcut pentru muzică? 

Corina Ciuplea: Nu m-am mutat în Berlin. Am ales să continui să fac muzică aici în țară, unde publicul este mai receptiv și ai o libertate mai mare să îți desfășori proiectele artistice. Ai mai multă susținere din partea publicului în România. Așa simt eu cel puțin. În România, publicul îl “face mare” pe artist și nu casa de discuri, așa cum cred că este mai degrabă în străinătate.  

Experimentalist.RO: Dacă cineva nu te știe ca artist care ai vrea să fie primul lucru pe care îl vede/ascultă/descoperă despre tine? 

Corina Ciuplea: Faptul că am reușit cu Muse Quartet să introducem instrumentele clasice în industria rock, pop și electronica din România.

Prima noastră întâlnire cu Muse Quartet a fost în 2015 când le-am provocat să experimenteze un concert cu CTC. A urmat apoi o întâlnire pe scenă cu trupa Golan în cadrul aceleiași serii. Întâlnirea artiștilor a fost de bun augur, o surpriză și un punct de plecare  colaborărilor viitoare. Revedeți un concert cu adevărat special, Grolsch Sound Experiment cu CTC & Muse Quartet

Muse Quartet sunt: 

♫ Alina Horez - Vioara I 

♫ Nicoleta Petre - Vioara II  

♫ Maria Colțatu - Viola  

♫ Corina Ciuplea - Cello

  Follow: 

 ▹▹ https://www.facebook.com/MuseQuartet/

 ▹▹  https://www.instagram.com/musequartet/
Back Published 13 Jul 2017
0 comments
Choose a cover
Choose