Muzică și culoare la Festivalul Artelor Timișorene

Experiente / by Roxana Moraru

Festivalul Artelor Timișorene este exact ceea ce îi spune numele, un loc în care pentru șapte zile ne-am bucurat cu toții de muzică, instalații, picturi, grafică, dans, design și orice altă formă de exprimare a sentimentelor vă imaginați. Toate au fost prezente pe străzile și în piețele orașului săptămâna trecută.

E acea perioadă a anului în care în Timișoara arta e peste tot și ne cheamă la ea. Mai mult, iese pe străzi, în piețe și oriunde ne putem bucura cu toții de ea. Așa a fost și la cea de-a patra ediție a Festivalului Artelor Timișorene unde s-au întâlnit Facultatea de Arte şi Design Timişoara din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Liceul de Arte Plastice Timişoara, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Filarmonica Banatul Timişoara, Teatrul German de Stat din Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara, Asociaţia Culturală Noua Acropolă, Fundaţia Interart Triade, Clubul de Dans Sportiv Magnum Team, Teatrul Ţache, Asociaţia Cultural-Educaţională Melopolis, Tourmaline Boutique, Creativity Studio, Cărtureşti, și Asociaţia Noi Re-Creăm. Parcă deja devenise un obicei pentru fiecare timișorean ca după ce termină treburile zilnice să iasă în pe stradă, să se lase purtat în fiecare zi de altă ramură a artei. 

Cu toate că au fost 7 zile de festival, în fiecare zi descoperai ceva nou, pentru că o dată ce te lăsai cuprins de o activitate, nu te mai puteai desprinde de ea. Printre ele un atelier de ikebana realizat de Asociația Culturală Noua Acropolă care ne-a arătat că cu toții putem crea mici bucăți de fericire cu ajutorul naturii, cu puțină răbdare. Tot datoriită naturii ne-am bucurat și de “Parfumul câmpiei în centrul oraşului”, cu ajutorul căruia am învățat, de la Specializarea de Arte Textile cum putem aduce câte un colț de liniște în agitația urbană. 

În ceea ce privește arta vizuală, am descoperit mulțime de activități prin care festivalul arătat tuturor cât de accesibile sunt pictura, grafica sau desenul. De la atelier de pictat pe plase găzduite de Tourmaline Boutique, la gravuri făcute prin tehnici vechi din 1300, toate ne-au fascinat în egală măsură. 

Tot pentru bucuria ochilor a fost prezentă și Specializarea Arte textile de la Facultatea de Arte şi Design Timişoara care ne-a arătat cum „Culoarea ne însoțește”. Prin această acțiune, knitting graffiti, Piața Libertății e acum mult mai veselă. 

Asociaţia Noi Re–Creăm s-a remarcat printr-un atelier adhoc de pcitură contemporană, într-un live painting act. Folosindu-se de diferite tehnici precum graffiti, creion, pix, acrylic – spray, tehnica 2D ei au furat ochii trecătorilor în fiecare seară. 

În cadrul festivalului am asistat la un moment important pentru un proiect local, Amalia Gaiță and The Band, împlinirea unui an de existență. Solista împreună cu Adrian Șchiopu – tobe, Mihai Moldoveanu – bas şi Vlad Cotruș – chitară ne-au adus un Jazz cu infuențe rock, funk sau pop. Toate se răgăsesc în compozițiile proprii de pe albumul „Melting Sun” și sunt cu singuranță de ținut minte. 

Pe scenă au urcat apoi cei de la Sebastian Spanache Trio, cu Sebastian Spanache –pian, Csaba Santa – contrabas, chitară bass şi Radu Pieloiu – tobe. Ei ne-au cântat povestea ”The Furnace”, cel de-al treilea și cel mai recent album al lor. Această poveste muzicală conține cinci melodii, compoziții proprii, care ne poartă pe tărâmurile unui jazz fascinant cu influențe funk sau rock. 

Tot muzical a fost și finalul festivalului, care a avut loc duminică. Atunci, cei de la Blazzaj ne-au încântat cu eternul lor jazz alb. Concertul a fost presărat, ca-ntotdeauna, cu versuri compuse pe loc, cu momente în care vocile din piață au devenit una cu ritmuri de funk și rock, făcându-ne să ne dorim, „mai mult, mai mult”, vorba cântecului lor.  
Back Published 13 Jun 2017 Experiente
0 comments
Choose a cover
Choose