Subcarpați x JazzyBIT – fuziune creativă la aniversarea AMBASADA

Experiente / by Roxana Moraru

AMBASADA Experimentalist Hub a împlinit doi ani. Iar aniversarea nu putea fi celebrată într-un mod mai frumos decât printr-o colaborare creativă. Subcarpați x JazzyBIT au luat hip hop-ul, jazz-ul și folclorul underground și le-au înmulțit puterea, oferindu-ne compoziții pe care nu te mai saturi să le asculți.

Cine se trezește de dimineață, are parte de muzică frumoasă, nesfârșite povește și multe zâmbete. Asta ni s-a dovedit la toate cele trei Sunrise@AMBASADA. Iar pentru că răsăritul e cel mai frumos atunci când e însoțit de muzică de suflet, aniversarea matinală a avut-o din plin. MC Bean și Power pe Vinil împreună cu Teo, Mihai și Csongor, adică Subcarpați și JazzyBIT și-au unit forțele și melodiile într-un proiect de care deja am prins drag. 

Proiectul s-a născut la inițiativa celor de la AMBASADA și conține atât melodii de la JazzyBIT și de la Subcarpați, reinterpretate în moduri inedite, cât și compoziții noi, improvizații care au fost făcute în cele două zile în care s-au pus bazele colaborării.

„Am cântat o parte din cea mai nouă piesă a noastră "Rainbow Tune", apoi "Le Tunk" integral, dar am cântat și niște muzică nouă, ce urmează să mai fie dezvoltată. Am făcut și o combinație: o armonie nouă, peste care MC Bean a cântat "Frunziliță, iarbă deasă", Mihai Moldoveanu, JazzyBIT.
„Sunt vreo 7-8 melodii în total, făcute în doar două repetiții. De la Subcarpați sunt piese de pe cam toate albumele. De exemplu: ”Oamnii sunt încă frumoși”, ”Rabdă inimă”, ”Rău necesar” sau ”2000 km”, MC Bean, Subcarpați.

Colaborarea a fost ceva nou pentru ambele trupe, cerând adaptare, creativitate, improvizație. Iar entuziasmul publicului și dorința trupelor de a continua proiectul sunt lucruri care ne demostrează că experimentul a reușit, că în lumea muzicii nu există limite, că pasiunea transcede genurile.

 „Ne-a plăcut tare mult această primă colaborare și ni se pare că a ieșit tare bine, mai ales având în vedere faptul că am făcut doar două repetiții împreună. Eu eram familiar cu muzica celor de la Subcarpați, dar pentru Teo și Csongi a fost teritoriu nou, iar asta a fost benefic pentru creativitatea necesară reinterpretării unor piese Subcarpați. Pe de altă parte, MC Bean este un MC fantastic și s-a adaptat excelent pe muzica noastră, iar Power pe Vinil a completat cu brio muzica. Abia așteptăm să lucrăm în continuare la proiect”, Mihai Moldoveanu, JazzyBIT.
„Am încercat cumva să facem un mash-up între versurile noastre și instrumentalurile lor. Fuziunea genurilor a fost interesantă. Pentru mine a fost extreme de interesant să aud mixul ăsta și să fac parte din el. Am început cu trupe live precum Blanoz acum vreo 10 ani și mi-am adus aminte de ce înseamnă toba live, ce însemnă un sintetizator, un bas real, balansul de instrumente. Continuăm cu siguranță proiectul și umează să mai cântăm în vară”, MC Bean, Subcarpați.   

Povestea AMBASADA Experimentalist Hub a început cândva după cea de-a doua ediție de PLAI, adică în 2007 și a pornit de la dorința de a mări impactul creat în cele trei zile alea festivalului prin crearea unui spațiu care să încurajeze creativitatea și colaborarea între organizații, meserii, pasiuni și oameni. Primele două capitole s-au încheiat frumos. Așteptăm cu nerăbdare continuarea. La mulți ani, AMBASADA!
Back Published 28 Feb 2017 Experiente
0 comments
Choose a cover
Choose