La Cluj-Napoca ilustraţia ne face cu mâna. La propriu! Vinovatul? Mr. Musette.

Creativitate / by Adelina Campean

Astӑzi o sӑ vorbim puţin despre o serie de ilustraţii animate, pline de culoare, creativitate, dar mai ales o sӑ vorbim despre realizatorul acestora, Jozsef Vass alias Mr. Musette.

Mr. Musette este licenţiat în graficӑ şi design, dar marea lui dragoste a fost şi rӑmâne ilustraţia. A fӑcut facultatea în Oradea, iar momentan bucurӑ Clujul cu lucrӑrile sale. În fiecare zi învaţӑ câte ceva nou, se implicӑ în cât mai multe proiecte artistice şi încearcӑ pe cât se poate sӑ fie la curent cu tot ce se întâmplӑ în lumea artisticӑ. Acest lucru îl ajutӑ sӑ se formeze ca artist şi ca persoanӑ.

“Tot timpul am fost pasionat de desenat, însă foarte mult timp nici nu m-am gândit că o să fac doar ilustraţie. Înscriindu-mă la facultate plănuiam ca dupӑ absolvire să devin grafic designer, să mă angajez la vreo agenţie de publicitate şi să fac branding. Am avut norocul ca în facultate să ni se ofere posibilitatea să experimentăm pe mai multe domenii. Ne-au învăţat câte puţin din grafic design, animaţie, tehnoredactare, fotografie, video, ilustraţia de carte. În anul trei de facultate am reuşit să merg un semestru în Budapesta, să studiez la Facultatea de Arte Moholy-Nagy (MOME). Acolo aveau un curs separat de ilustraţie. Atunci am facut primele mele ilustraţii despre care pot să spun că erau desenate în stilul care de-a lungul anilor am încercat să-l şlefuiesc. La întoarcere în ţară, colegii şi profesorii m-au încurajat să continui pe partea de ilustraţie, dupӑ ce au văzut lucrările pe care le fӑcusem.” 

În momentul de faţӑ, artistul deseneazӑ mai mult digital. Cu toate acestea, Mr. Musette nu a renunţat la desenul clasic, mai ales cӑ, practic, desenul e baza ilustraţiilor lui digitale. Ilustraţiile lui Jozsef Vass sunt într-adevӑr spectaculoase, aşa cum puteţi vedea şi mai jos. Sӑ vedem totuşi ce implicӑ procesul creativ?

“Primul pas este documentarea. În funcție de tema ilustrației, caut referințe și informații. După care trec la partea de schiță în creion. Partea asta îmi place cel mai mult, deoarece chiar dacă ideea de bază o am de la început, niciodată nu știu cum va arăta ilustrația la sfârșit. După ce am schița finală trec la desenat detaliile cu fine-liner de diferite grosimi. Scanez ilustrația și trec la digital unde redesenez și pun culorile. Procesul de lucru, implicarea fizică și psihică este cam aceași la ambele technici. Atât la cea digitalӑ cât şi la cea manuală. Doar rezultatul final diferă puțin. Ceea ce îmi place la ilustrația manuală este textura care o dă materialele cu care lucrez. Însă, în general lucrez mai mult digital, fiindcă este mai simplu de modificat, corectat, de schimbat culorile.”

Culoarea e nelipsitӑ din ilustraţiile semnate Mr. Musette. Şi asta pentru cӑ în opinia artistului, culorile alese dau personalitate lucrӑrilor sale. Fiecare ilustraţie înseamnӑ o nouӑ experimentare, iar creativitatea, în cazul artistului, e la cote maxime. Îşi spune cuvântul prin fiecare lucrare şi prin fiecare idee. Şi totuşi, de ce Mr. Musette şi nu Jozsef Vass? Mr. Musette a pornit ca un proiect de ilustrare a unor melodii. Mai apoi a devenit numele de scenӑ al artistului, prezentându-se sub acest nume în cadrul evenimentelor la care participa. Aşa cӑ a rӑmas Mr. Musette.

“Întodeauna am considerat că este nevoie ca fiecare artist să treacă printr-un proces, să experimenteze cu diferite tehnici, până ajunge să spună că a reușit să-și formeze un stil care să-l reprezinte, prin care să fie recunoscut. Eu cred că am trecut prin acest proces. Oricum, experimentarea în ceea ce fac va continua întotdeauna, chiar dacă am un stil de ilustrație propriu. Creativitatea o asociez cu oamenii care nu sunt leneși, care nu spun niciodată "Mă plictisesc. N-am ce face." Oamenii creativi sunt cei care tot timpul au dorința de a creea ceva nou, și o și fac. Putem fi creativi în foarte multe feluri în nenumărate domenii sau situații, doar nu trebuie să ne fie frică să ne și expunem creativitatea.”

Uitându-mӑ peste proiectele lui Mr. Musette, am dat peste o serie de ilustraţii care mi-au atras atenţia în mod special. Seria se numeşte Royal Musical Journey şi conţine 12 ilustraţii animate, inspirate, aşa cum sugereazӑ şi titlul, din muzicӑ. Dar mai bine sӑ-l lӑsӑm pe artist sӑ ne povesteascӑ puţin despre acest proiect.

“De ceva timp colaborez cu Fundația Calea Victoriei din București. Anul trecut în septembrie au organizat un concert de muzică clasică baroc, la Sala Radio, care se numea Royal Musical Journey. Ei m-au rugat să le creez câteva ilustrații care să ilustreze fragmentele muzicale din timpul concertului, și să le și animez puțin, ca acestea să fie proiectate pe scenă. M-am bucurat tare mult la această cerere, deoarece mi-a plăcut foarte mult tema, și pe lângă asta de mai demult mă gândeam să fac câteva ilustrații animate. Și așa am creat cele 12 ilustrații animate și inspirate din fragmentele muzicale compuse de Vivaldi, Rameau, Lully, Handel, Broccherini.”

Chiar dacӑ multe din lucrӑrile lui sunt inspirate din muzicӑ, aceasta nu este singura sursӑ de inspiraţie a artistului. Se inspirӑ cam din orice. Şi cum fiecare artist are un început de drum, sfatul lui Mr. Musette pentru artişti este sӑ persevereze şi sӑ experimenteze pânӑ îşi gӑsesc un stil al lor. Cât despre Cluj-Napoca, ei bine, acest oras şi Mr. Musette fac echipӑ bunӑ. 

“Mă inspiră foarte multe lucruri, cum ar fi muzica, ceea ce m-a și determinat să ilustrez mai multe melodii preferate. Pe lângă asta, folosirea multor elemente organice, flori, păsări, în ilustrațiile mele, provin din admirația pentru pictorița Frida Kahlo. Însă o idee pentru o ilustrație poate proveni și dintr-o ceașcă aromată de cafea. Cluj-Napoca pentru mine este acasă, chiar dacă provin dintr-un sat din județul Alba. M-am obişnuit foarte repede cu orașul, chiar dacă înainte mi se părea mult prea agitat și aglomerat. Acesta fiind și motivul pentru care am mers la facultate în Oradea. Poate m-a ajutat și faptul că majoritatea prietenilor mei locuiesc tot în Cluj-Napoca. Încă nu m-am plictisit de oraș. Chiar ai ce face, ai unde merge și sunt foarte multe evenimente la care merită mers. Pe lângă asta, mă bucură mult și faptul că Clujul începe să fie tot mai deschis la a organiza eveniemnte de artă, și începe să aibă și o comunitate în acest sens.”

Prima expoziţie personalӑ, semnatӑ Mr. Musette, a avut loc în 2016, la Kaja Tanya din Cluj-Napoca, sub numele “Poveste sau realitate”. Înainte de aceasta, a participat la “Festivalul Vizual AMURAL de la Brașov, la “Noaptea Ilustratorilor la Fundaţia Löwendal" din București, la “Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs Cluj”, la Salonul Primavera, Ediţia a III-a de la Galeria Galateca din București, la Festivalul Jazz in the Park din Cluj-Napoca şi la multe alte evenimente. Pentru viitorul apropiat, Mr. Musette ne pregӑteşte o nouӑ expoziţie personalӑ în care putem sӑ-i admirӑm lucrӑrile. În momentul de față artistul lucrezӑ la o nouă serie de ilustrații numită "Mr. Musette - Herbs and Potions Collection". Eu una abia aştept sӑ vӑd rezultatul.

Pânӑ una-alta, mai multe informaţii despre Mr. Musette şi despre ilustraţiile lui gӑsiţi aici.
Back Published 17 Jan 2017 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose