Creativii din Timișoara și-au mutat atelierul la AMBASADA pentru o zi

Inspiratie / by Roxana Moraru

Artiștii timișoreni au acceptat provocarea de lucra într-un atelier comun, AMBASADA, Experimentalist HUB. Așa că și-au adus toate uneltele, culorile, ideile și pasiunea din propriile ateliere, pentru a arăta publicului magia procesului creativ, dar și pentru a pune arta la cale.

Totul a început, desigur, cu cafea. Apoi, pe mese au început să apară pensule, culori, spray can-uri, sârme, creioane, fanzine, hârtii albe și colorate, pietre, lipici, bucăți de linoleum sau componente de calculator. Apoi, înarmați cu energie creativă, artiștii au început procesul de co-working. 

Livia Coloji, Răzvan Cornici și Ana Kun au lăsat Balamuc-ul pentru o zi și au adus cu ei proiecte și multă energie pozitivă. Livia face ilustrații care-ți fură ochii de la prima privire. Ele au migrat recent de la hârtie la textil și le putem purta în lumea largă. Ana scrie, desenează, colorează. Știe că arta e peste tot și în toate felurile, așa că lasă inspirația să-I ghideze acțiunile. La întâlnirea de vineri s-a ocupat, așa cum numai ea știe, de fanzine cărora le-a dat culoare și personalitate. Pe Răzvan l-am întâlnit așa cum e întotdeauna, înconjurat de hârtii colorate care urmează să se transforme în povești și personaje. Toate cu ajutorul tăieturilor, răbdării, atenției și pasiunii sale.  

 „M-am împrietenit cu căsuța asta și vreau să îi dau culoare”, spune Alex Baciu. Dar înainte de asta s-a împrietenit cu toată Timișoara și poveștile lui de pe pereții stradali înveselesc trecătorii curioși din toate colțurile ei. Iar cu pensule spray, can-uri și multă grijă la detalii ne-a arătat cum poți transforma negrul în culoare care ține loc de casă pentru norocosul personaj.

Mircea Popescu ne-a arătat dintr-un unghi proaspăt, proiectul început în 2013 pentru lucrarea lui de doctorat. „Am încheiat un capitolul cu o expoziție, am luat o pauză, am experimentat și cu alte lucruri și acum mi s-a făcut iar poftă de el. Acum m-am dus într-o zonă mai liberă, către bandă desenată. Chiar încerc să exploatez informațiile adunate”. Bucăți de linoluem și infinită răbdare, cu ajutorul lor ni se povestește despre „felul în care se stochează involuntar informația din creierul nostru. Straturile se suprapun, practic tu îți creezi personalitatea fără să știi ”.

Mimi Ciora ne-a purtat în lumi nebănuite și a adus cu ea povești din lumea zânelor, nu așa cum le știm, ci moderne, contemporane. „Desenez de apoape 15 ani, am tot schimbat stilul, iar acum am o direcție clar definită. Cu cât mă documentez mai multe despre ele, zânele, cu atât îmi vin noi idei și unghiuri de abordare a temei.” Folosindu-se de linii negre, Mimi explorează diferitele nuanțe pe orice suport, începând de la pânză până la pereți. 

Paula Duță este ilustator, designer și veselie vie care te contagiază de la prima vorbă. Desenează orice, în cele mai mici detalii și nu i se pare deloc greu. Te poate purta într-o clipă din fascinanta lume a insectelor în cea suprarealistă. Iar vineri a făcut zoom in pe calea lacteee într-un peisaj nocturn hipnotizant. 

The Orion aduce cerul pe pereții Timișoarei. Planete, ba chiar întregi galaxii pot fi privite îndeaproape cu ajutorul lucrărilor puse în ramă sau pe pereții Timișoarei. L-am suprins cum așează culori și praf de stele pentru a spune povești cosmice. 

Ovidiu Hrin face magie cu tipografie și am avut plăcerea de a observa cât de hipnotizant e acest proces. Pe lângă arta scrisului de mână, Ovidiu este inițiator Typopassage Tm și a altor proiecte dragi timișorenilor. 

Andrei Abrudean se uită altfel la lumea din jurul nostru Apoi ia cele mai mici detalii și le face purtabile. De la vârfuri de creioane, până la componente de calculator. Atenția acordată fiecărei lucrări în parte, timpul petrecut pentru a studia tehnicile și pasiunea pe care o transmite, nimic din toate acestea nu sunt considerate în exces atunci când rezultatele sunt zâmbetele norocoșilor care îi poartă arta. 

Cebanenco Stanislav, adică Stasic, după cum îi spun prietenii este un artist cu multă atenție la detalii, indiferent de tipul lor, linii, puncte și culori. Lucrările sale și răbdarea cu care le realizează sunt de-a dreptul fascinante. 

Manuela Marchis a cărei voce ne încântă prin proiectul Thy Veils lucrează pe un suport cu poveste. Un caiet mare cu file albe și linii ce par a fi o semnătură. Ea umple golul dintre ele cu povești fragile, magice, colorate.  

Alina Barna a descoperit frumusețea și liniștea pe care ți-o oferă olăritul la un atelier de modelaj, iar acum lutul e parte din sufletul ei. Transmite cu drag mai departe această pasiune. A făcut-o și vineri, poftindu-i la roata de olărit pe toți cei care au vrut să descopere frumusețea procesului. 

Adina Mircea ajută culorile să se transforme în bijuterii. Cu sârmă, imaginație și multă energie creează lucrări care-ți fură privirea. Pietre vezi, albastre sau portocalii devin libelule de purtat în piept, cercei, brățări sau coliere cu farmec. 

La întâlnirea creativilor au fost și Dan Ungurenu, Lia Rădoi, Andreas, Anca NistorDoru Dumitrescu și mulți alți artiști cu poftă de vorbă, de admirat, de schimbat idei. Iar partea frumoasă e că acesta a fost doar începutul unui obicei prin care oamenii dedicați artelor se vor sprijini reciproc și vor crește împreună.
Back Published 17 Jan 2017 Inspiratie
0 comments
Choose a cover
Choose