Zain – Locul unde Design-ul şi Meşteşugul se întâlnesc.

/ by Adelina Campean

Sӑ facem cunoştinţӑ cu cea de-a doua ediţie de Zain, primul festival de design din Cluj-Napoca. Timp de cinci zile, pasionaţii acestui domeniu au luat parte la expoziţii, prezentӑri de modӑ, la discuţii cu diverşi artişti, la tot felul de demonstraţii şi la multe activitӑţi extrem de interesante.

Din dorinţa de a aduna cât mai mulţi artişti din industriile creative în acelaşi loc şi de a promova design-ul, caţiva tineri, puşi pe fapte mari, au creat Festivalul Zain. Aflat la a doua ediţie, Zain a adus noutate, concept, diversitate şi multӑ voie bunӑ. Cel puţin asta am simţit eu. Am gӑsit design de obiect, fashion design, ilustraţie, bijuterie contemporanӑ, ceramicӑ şi nu numai. Fiecare eveniment la care am luat parte m-a fӑcut sӑ realizez cӑ “se poate”, ca existӑ extrem de mulţi artişi creativi, şi cӑ, profesionalismul, design-ul si creativitatea fac echipӑ bunӑ. Dar sӑ nu uitӑm de importanţa unor oameni dedicaţi care au pus bazele acestui concept. În primul rând, ei meritӑ toate aplauzele.

“ZAIN - Design Expressions a apărut ca idee în 2014, din dorința de a coagula creativii din Cluj, despre care știam că există, însă nu exista niciun cadru prin care ei să fie promovați, sprijiniți, văzuți sau întâlniți. La început ne-am imaginat cum s-ar putea petrece o astfel de coagulare, de ce ar avea nevoie, cu cine ar fi oportun să interacționeze, din ce colaborări ar putea avea de câștigat. Așa am început să ne imaginăm forma festivalului și a evenimentelor: EXPO Central și Fashion Show pentru ca ei să poată fi prezentați publicului, Turning Talents, ca ei sa poată învăța de la cei cu mai multa experiență, Designers Brunch pentru a interacționa între ei și așa mai departe. Ce ne dorim din ZAIN este nu doar să promovăm creativii, ci și să le creăm cadrul ca ei să crească și să se dezvolte. Clujul nu avea niciun eveniment real pe design, înainte de ZAIN, nu aveai unde să vezi design, pur si simplu. Acum, în Noiembrie, am avut oameni din toată țara veniți să vadă design la Cluj, și asta e ceva. ZAIN a pus Clujul pe harta designului, dacă putem spune așa. Iar asta se simte și la nivel de public, de presă, de autorități: ne-am bucurat de sprijin de la început, însă acum chiar așteaptă lumea evenimentele de design și se simte o afinitate mult mai mare față de acesta.“ (Georgiana Ciceo – Project Manager ZAIN)

Expo Central, unul dintre evenimentele festivalului, şi-a deschis porţile la fosta Casӑ de Modӑ şi a adunat peste 60 de artişti. Fiecare salӑ a clӑdirii a fost însufleţitӑ cu tot felul de piese de design. Plimbându-mӑ printre designeri, lucrӑri şi privitori, mi-a atras atenţia o serie de colaje semnate Silvana Catalinescu. Silvana se bucurӑ de fiecare datӑ când lucrӑrile ei sunt expuse şi ajung la câţi mai mulţi oameni. Proiectul ei, prezentat în cadrul Zain, se numeşte SCAT şi este “un univers în care plus întâlneşte întotdeauna un minus”.

“Eu sunt fascinatӑ permanent de aceastӑ tehnicӑ de exprimare şi experimentare vizualӑ. Ce iubesc cel mai mult la colaj este faptul cӑ este o poveste ce se creeazӑ continuu şi mӑ surprinde continuu. Când încep sӑ lucrez la un colaj nu ştiu niciodatӑ unde voi ajunge exact. Am în minte nişte direcţii, dar rezultatul final, colajul, mӑ surprinde şi pe mine de fiecare datӑ. Povestea se creeazӑ continuu şi eu particip la acest proces atât de viu. Iubesc faptul cӑ nişte elemente care aparent nu au legaturӑ între ele ajung sӑ spunӑ împreunӑ o poveste. Haosul devine cumva ordine şi povestea în ansamblu este unitarӑ. Iubesc puterile astea demiurgice pe care mi le conferӑ universul atunci când creez colaje. Când priveşti de la depӑrtare un colaj îţi transmite un anumit mesaj, o imagine de ansamblu, iar atunci când te apropii, începi sӑ desluşeşti fiecare element în parte şi te bucuri de o altӑ experienţӑ. Vezi o altӑ laturӑ a colajului.” (Silvana Catalinescu)

Un alt eveniment despre care vreau sӑ povestim puţin este “Meşteşug Contemporan”. Acest eveniment a fost creat de la prima ediţie sub forma unei întâlniri între designeri şi meşteşugari, pentru a învӑtӑ fiecare din meseria celuilalt. Designerii învӑţau despre materialele folosite şi despre cum se comportӑ acestea în momentul prelucrӑrii, iar meşteşugarii cum sӑ adapteze materialele şi tehnicile proprii unui design modern.

“Meșteșug Contemporan e un proiect tare drag mie, care a început timid in 2015, dar a crescut pe măsură în 2016. Ni l-am dorit ca pe locul unde design-ul și meșteșugul se întâlnesc, unde designerii realizează obiecte împreună cu oameni ce practică meșteșuguri cu tradiție, fie ele modificate sau adaptate contemporanului, un proiect din care să iasă design meșteșugit, design cu suflet. Și ne-a plăcut foarte tare ce a ieșit.” (Georgiana Ciceo – Project Manager ZAIN)

Printre artiştii ce au susţinut demonstraţii despre “cum se face” la Meşteşug Contemporan a fost şi Cristina Gagiu, o prezenţӑ deja cunoscutӑ în lumea artei din Cluj-Napoca. Cristina ne-a arӑtat cum se însufleţeşte o pereche de pantofi prin picturӑ. Un alt artist ce şi-a împӑrtӑşit tehnica şi pasiunea cu publicul, de aceastӑ datӑ pe parte de bijuterie, a fost Laszlo Nadudvary. Laszlo lucreazӑ în argint de şapte ani, fiind autodidact. Înainte sӑ lucreze în argint, artistul a realizat obiecte din cupru şi piele. Pe parte de ceramicӑ, cu un design semnat Roxana Pop, Anca Nistor a realizat un set de farfurii minunate, iar INDEE, designer-ul unor genţi superbe a povestit despre procesul realizӑrii acestor genti, despre idee, despre tipare şi finalizare. Din domeniul Fashion Design-ului l-am avut pe Istvan Cîmpan.

“Anca Nistor a fost neașteptat de entuziastă. Noi căutam pe cineva pe partea de ceramică de ceva vreme, deja eram în punctul în care ne îndoiam că se va mai petrece proiectul cu ceramica. Cumva, totuși am găsit-o și, spre surprinderea noastră ne-a spus că ea chiar voia să vină la Cluj, la ZAIN, așa că e un prilej minunat. Colaborarea a mers foarte fain și Anca a povestit atât de dezghețat în timpul demonstrației, încât lumea nu se mai sătura de...ceramică. Istvan Cimpan le însumează pe toate: e și designer, și meșteșugar. El realizează și designul hainelor pe care le semnează, și le și realizează cu mare măiestrie. Și la Istvan, de asemenea, ne-am bucurat de o mare deschidere, deși timpul era scurt a lucrat foarte bine, foarte frumos și a fost foarte deschis colaborării.”(Georgiana Ciceo - Project Manager ZAIN)

Plӑcut impresionatӑ am fost când am realizat cӑ unul dintre designerii de bijuterie contemporanӑ prezenţi în cadrul festivalului, a fost chiar unul dintre fontatorii Zain, şi anume Georgiana Ciceo. Georgiana este architect ca profesie, iar realizarea bijuteriilor o relaxeazӑ şi îi aduc liniştea de care are nevoie.

“Mi-am dorit de foarte mult timp să fac asta și am amânat deoarece păreau alte activitati prioritare. Când am început anul acesta proiectul cu Meșteșugul, căutând designeri cu care să lucrăm, mi-am dat seama că ar fi ocazia ideală să încerc să fac ce mi-am propus de atâta vreme. Acum am mers mai departe, mi-am făcut un foarte mic atelier, lucrez la un brand sub care să îmi prezint bijuteriile, am realizat câteva obiecte pe lângă cele văzute la ZAIN, iar acum aștept să văd cum reacționează publicul mai departe. Legat de sentimentul pe care îl am când fac bijuterie, cred că cel mai bine pot descrie spunându-ți că e vorba de pace și liniște. În comparație cu toate activitățile foarte agitate pe care le am, realizarea de bijuterii e acea activitate care imi pune gândurile în ordine. Și deocamdată e tare fain :).”(Georgiana Ciceo)

Zain 2016 aduce nou faţӑ de ediţia trecutӑ evenimentul Paspartu, un Concept-Store, menit sӑ ajute şi sӑ întӑreascӑ relaţia dintre designer, producӑtor, consumator şi vânzӑtor.

“Ne-am propus inițierea și educarea publicului cu privire la aportul pe care designul și creativitatea îl pot aduce în viața și în societatea noastră, precum și formarea unei comunități unite de aceleași principii și interese estetice, un cadru propice socializării și networking-ului tuturor celori interesați de aceste valori.”(Echipa Zain)

Tot în cadrul Zain, Obie Platon ne-a prezentat “Mind Wars”, o expoziţie gӑzduitӑ de Launloc. Într-o atmosferӑ caldӑ ca întotdeauna, lucrӑrile artistului ne-au fӑcut cunoştinţӑ cu o lume suprarealistӑ redatӑ prin picturӑ şi instalaţie. 

“Mind Wars este o reprezentare vizuală și conceptuală a unor stări și fapte diverse ce reflectӑ concluziile unei analize riguroase a realității, exprimată prin diverse tehnici. Societatea contemporană este reprezentatӑ printr-o serie de portrete fictive a unor tipologii umane. Contextele actuale și subiectele devin o parte dintr-un discurs vizual pus în scenӑ de o utopie suprarealistӑ, în care idealurile omului rămân în limitele imposibilului, compunând o iluzie credibilă, care doar mimează perfecțiunea și neagă failibilitatea sale. Premisa expoziției este că omul trăiește într-o "realitate acvariu", un camuflaj derizoriu care, în loc sӑ ascundӑ complet subiectul, îl expune, făcându-l vulnerabil și, prin urmare, care afectează evoluția spirituală a omului. Singura soluție pentru supraviețuire, aici și acum, este credința în utopie.”(Obie Platon)

Artist: Obie Platon

Şi cum Zain înseamnӑ multӑ dedicare, învӑţare şi interes pentru comunitate, organizatorii au creat anumite evenimente tocmai pentru ca publicul sӑ aibӑ parte de o experientӑ aparte. Sӑ întrebe ce îi intereseazӑ, sӑ vadӑ, şi sӑ înveţe din activitӑţile oferite. În aceastӑ categorie, pe lângӑ Meşteşug Contemporan, evenimentele “Meet Adriana Goilav” şi “Turning Talents Into Jobs” se încadreazӑ perfect. Patricipanţii au avut ocazia sӑ afle câte puţin din activitatea unui Fashion Designer şi au primit sfaturi cum sӑ-şi ducӑ visul creativ la un alt nivel.

“Ne dorim ca Zain să crească, însă ne dorim mai tare să crească în profunzime și în calitate, în așa fel încât să stimuleze designerii să se dezvolte și să devină tot mai buni. La fel, ne dorim și ca evenimentele din cadrul ZAIN să se maturizeze și să se transforme în manifestări la care lumea să participe pentru că au ce lua de acolo - experiențe, cunoștințe, oameni mișto sau design fain.” (Georgiana Ciceo – Project Manager ZAIN)

Eu una zic cӑ va creşte. Momentan sӑ ne bucurӑm de experienţele trӑite la Zain 2016 şi aşteptӑm cu drag ediţia viitoare.
Back Published 26 Nov 2016
0 comments
Choose a cover
Choose