How it’s made, în culisele Melting Dice

/ by Roxana Moraru

Probabil mulți dintre voi și-au dorit să vadă ce se află în spatele unui cântec preferat, câte ore se repetă, care este atmosfera într-o sală de repetiții, cum se împacă procesul creativ cu partea tehnică, pe scurt, ce se petrece în culisele unei trupe. Iar cei care s-au aflat în Timișoara la mijlocul lui noiembrie au avut ocazia să afle toate acestea de la o trupă locală, Melting Dice.

O întâlnire la sala de repetiții are cu siguranță un farmec aparte. Și aici sunt prezente tobele, chitările, bass-ul și vocea, dar publicul are ocazia să treacă prin cu totul alte trăiri. Dacă la un concert dansezi și fredonezi din primul și din ultimul rând, la o sală de repeții/studio de întregistrări (roluri jucate de această dată de AMBASADA, experimentalist hub) șoptești cu grijă versurile ca nu cumva să pierzi vreo glumă, vreo improvizație sau vreun zâmbet apărut după o melodie.

“Am vrut demult să facem o repetiție cu publicul, inițial la noi la sala, dar ne-am dat seama cumva că e nevoie de chestia asta când am început să primim tot felul de mesaje și individual și ca trupă, după concertele noastre în care oamenii își arătau intenția de a comunica cu noi. Totuși ei sunt cumva inhibați. Și atunci ne-am gândit să creăm un cadru mult mai confortabil decât cele de după concert, în care ei să vină să ne cunoaștem. În plus, am vrut să ne prezentăm altfel decât la un concert pentru că deja oamenii au avut ocazia să ne vadă pe scenă, anul ăsta, în Timișoara, de vreo cinci ori. Ne-am gândit inclusiv și la curiozitatea oamenilor care vor să vadă efectiv ce e în spate, cum se face, cum e într-o sală de repetiții. Am făcut și câteva sesiuni acustice și am înregistrat și un pilot pe care chiar o să-l folosim pentru întregistrarea melodiei „Scrisoare”. 

Această altfel de întâlnire cu trupa Melting Dice, adică Flavius Vutan (chitară), Sorin Ghiniță, (tobe), Dani Șimon (bas) și Bogdan Cotîrță (chitară și voce), a început la prânz și s-a încheiat pe seara. Așa că, pentru aproximativ opt ore, trupa a cântat, pentru fani, prieteni și muzicienii care au fost curioși să-i vadă și să-i asculte pe cei patru. Sesiuni de repetiții, acustice și electric, povești cu cei prezenți și chiar și un pilot pentru una din melodiile de pe albumul care urmează să fie lansat anul viitor, pe toate le-am ascultat din culise. 

„O chestie importantă care s-a întâmplat la eveniment sau chiar și la concerte, la noi sau la alte trupe, este faptul că am observat un public nou, un public care nu e format din prietenii noștri, ci din tineri care au venit să ne asculte. Și sunt oameni care ascultă atent și reacționează și au un entuziasm specific. Am observat că se creează o nouă generație de public pentru muzica alternativă. Și e frumos să vezi asta. Ne amintim cum am crescut și noi cu OCS. Dar la ei e altceva, e o generație care are la dispoziție canale media foarte nișate care promovează și susțin muzica alternativă. Un alt lucru fain a fost fapul că cei câțiva zeci de oameni care asistau la câte o repețiție (în total au fost vreo patru sau cinci), chiar se bucurau, râdeau cu noi. Și asta e important în Timișoara, unde până nu demult publicul era destul de rece. ”

Dacă nu ați fost niciodată la un astfel de eveniment, să știți că e frumos și de neratat. Pe lângă muzici ai parte și de acele momente care fac concertele să devină din ce în ce mai reușite, să vezi live cum se produc schimbările care fac melodiile să sune mai bine, să asculți dialogurile din pauze și să mai inveți câteceva despre procesul prin care trece un cântec înainte de a ajunge la urechile publicului.

Trupa Melting Dice s-a înființat în Timișoara în 2014. Primele concerte live au fost susținute în toamna anului 2014 în Arad și Timișoara. În primăvara anului 2015 s-au lansat primele videoclipuri ale trupei, la piesele “Linii de tramvai” și “Nu păstrați liniștea”. 
Back Published 24 Nov 2016
0 comments
Choose a cover
Choose