Grolsch Residence, experiment reușit

/ by Grolsch RO

Final de experiment. Ne despart câteva zile de încheierea unei povești în care v-am propus să experimentați creativitatea la ea acasă. Grolsch Residence a fost experimentul rezidențial în care artiștii au locuit și au creat împreună, iar tu ai avut ocazia să observi procesul creativ îndeaproape, să îi cunoști mai bine și să fii inspirat de experiențe inedite, cum au fost concertele din sufragerie sau fotografia retro propusă de Allkimik.

Duminică am închis ușa Grolsch Residence cu regretul că experimentul nostru a durat doar 10 zile. Am plecat la drum cu cinci entități creative care s-au mutat pe 4 noiembrie pe Cuza Vodă 92. Cu unelte, chitare, pensule, povești și mulți musafiri care au împărtășit cu noi creațiile și experiențele lor minunate. 

Și așa a început primul weekend de Grolsch Residence cu rezidenții noștri. Cum intrai în curte auzeai zgomote de fierăstraie, bormașină și alte unele neidentificate de ochiul neexersat. Autorii, Andrei și Daniel de la  Wood Be Nice și-au instalat tabara creativă în curte și i-au dat bătaie din prima zi. La etajul 1 le-ai putut vedea Vernisajul Radios – o colecție fantezistă de corpuri de iluminat care demonstrează că designul de calitate și reciclarea creativă sunt mai mult decât compatibile.   

Tot ei au transformat castanul din curte într-un copac magic, reciclând 27 de sticle de Grolsch. 
Creativilor le șade bine cu experimentul și deschiderea unor noi drumuri, așa cum și la Grolsch Residence ne-a fost bine în serile când Platonic Scale și-a pus amprenta muzicală. Pe ritmurile muzicilor din setul său am încheiat prima zi de experiment rezidențial:

Ne întoarcem cu povestea la parterul casei unde, timp de o săptămână a fost șef de butoane și experimente muzicale, Alexei Țurcan de la Tomma Alistar și Travka. Și nu au fost doar butoane, ci și percuții convenționale sau mai puțin convenționale, live session-uri de looping și improvizație, o sesiune de înregistrare cu Muse Quartet care au marcat momentul primei lor piese scrise special pentru ele, în Grolsch Residence, un concert live cu Tomma Alistar în formulă completă și lista continuă. Ne bucurăm că avem o parte din performance-urile sale în arhive pentru că merită reascultate. Iată setul din a doua zi de Grolsch Residence, aici.

Sunt multe de povestit, dar pe cale de rezumat vizual, iată "bits and pieces" din a doua zi. Declarăm pe această cale că o zi încheiată cu un concert Coma nu poate fi decât o zi ex-ce-len-tă! 

La etajul 1 am avut parte de călătorii în îndepărtata Africa. Ana Hogaș și Ionuț Florea sunt călători Into The World, cu drag de aventură și darul poveștii, fie că o aștern pe hârtie (citiți-le cartea, Oyibo), o răspândesc prin viu grai sau o impărtășesc prin puterea imaginilor surprinse de aparatul foto. Pe lângă aventurile lor africane colorate sonor de o colecție de înregistrări de la fața locului, am petrecut pe drum alături de fascinantul Mihai Barbu care ne-a povestit cum pot călători “3 pe 3 roți” și de Maria Bălănean – călătoare temerară cu vioară în Asia. 

Tot de la un musafir de-al Anei si Ionuț am aflat că posibilitatea personală călătoriei in persona este reală fezabilă și mai la îndemână ca oricând. Paul ne-a povestit despre Wild Thing, această invenție care îi aparține și care pune în legătură exploratori, călători și sportivi temerari, cu cei care își doresc să le calce pe urme, la propriu. 

Și uite așa, la etajul 1 din Grolsch Residence s-au mutat călătorii. In spațiu sau - în cazul Allkimik, în timp. Am tot bântuit prin studioul foto a lui Ștefan și Alex pentru că activitatea lor are ceva special. Pe lângă faptul că în era fotografiei digitale ei vin cu o alternativă neașteptată, ambrotipia, cianotipia și celelalte tehnici old school cu care experimentează generează o experiență prin care te trezești în vremea străbunicilor, nu degeaba i se spune curentului fotografic, retro avantgarde.

La etajul doi s-au perindat cei mai mulți invitați artiști și tot aici s-au ținut concertele noastre de sufragerie. Un acustic Grimus fermecător vineri seara, cu Alexandra Ungureanu, invitată specială, urmat sâmbătă de COMA light – concertul la care ne-am dat seama că vecinii noștri chiar sunt de treabă. I-am fi invitat și pe ei, dar casa era plină ochi.

Nu s-au auzit doar muzici în mansardă, ci și niste dialoguri mai tensionate. Stați liniștiți că erau parte dintr-un spectacol de teatru. În mansarda Grolsch Residence s-a jucat frumos și intens Matei Vișniec și al său "Buzunar cu pâine". Cei de la 8pt sunt de vină, ei și ideile lor de teatru în spații neconvenționale. Ne-au plăcut Alexandru Nagy și Ștefan Pavel și recomandăm cu căldură punerile lor în scenă. 

Joia a sunat în toată casa Tourette Roulette pregătindu-ne pentru un weekend cu muzici la intensitate înaltă. Cheers, guys! 

Omul cu Șobolani prin trimisul său la microfon, Dan Amariei, a ocupat mansarda Grolsch Residence și s-a apucat de treabă pe dată. I-a ținut companie AFO, dar la modul creativ constructiv pentru că vineri cei doi au înregistrat o piesă al cărei refren ne urmărește de atunci. De ascultat pe viitorul album OCS 2.0, sperăm. Sâmbăta, lucrurile s-au regrupat în jurul vieții creative a formației care, reunită, a oferit duminică o repetiție generală cu public.

Prin Grolsch Residence s-au perindat și artele vizuale care ne-au adus mapping pe clădire luni și un perete viu în casă de miercuri încolo. Ne referim la masterii visuals-urilor, trio-ul Aural Eye care a depus mărturie de magie cu dovezi clare în Grolsch Residence.

Pe lângă artiștii minunați expuși în zona dedicată Experimentalist Gallery la mansardă, am avut oaspeți pe Maria Bălan, HARA, John.S și Kitra. Fiecare artist a avut o sesiune live de desenat sau pictat în Grolsch Residence într-un experiment de inspirație conectat cu muzica lui Alexei Țurcan.

Mixurile vizuale muzicale au continuat sâmbătă cu performance-ul sculptorului și muzicianului Andrei Bălan care creează momente unice printr-un mix inedit de improvizație muzicală și proiecții video pe sculpturile sale. 

Le mulțumim tuturor care și-au adus contribuția la acest experiment rezidențial și celor care ne-au trecut pragul și s-au lăsat inspirați de atmosfera din Grolsch Residence. Experimentalist.RO continuă să spună povești despre oameni curajoși și talentați și să aducă inspirația și perspectivele noi mai aproape de voi. 

Enjoy povestea Grolsch Residence! Video, aici: 
Back Published 18 Nov 2016
0 comments
Choose a cover
Choose