PLAI e personal - Festivalul povestit de voluntari

/ by Roxana Moraru

Trăiesc cu convingerea că voluntariatul a existat cu mult înainte de a avea un nume, de a exista o organizație a cărei funcționări să depindă de asta. Dorința de a ajuta e în noi, ne naștem cu ea. Și chiar dacă nu facem toți asta în fiecare zi, cu siguranță o dată în viață am ajutat fără să așteptăm ceva în schimb. Voluntariatul este prin definiție, acea acțiune desfășurată din proprie inițiativă prin care ne oferim timpul, abilitățile de orice fel și energia pentru a sprijini ceva în care credem, fără a fi recompensați material.

O mulțime de oameni dispuși să facă asta au construit un întreg festival, unde se adună toată voia bună, în fiecare mijloc de Septembrie, Festivalul PLAI. Acest miracol de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara este cel mai mare festival de World Music din Europa realizat 100% de voluntari.  

O rază de soare în plină toamnă, un zâmbet cât un oraș, o stare de bine, un suflet darnic, o adunare de prieteni, sentimente noi, piele de găină. Toate astea pot fi deodată și pe rând universul PLAI. Căci PLAI e mai mult decât un festival, e puterea de a dărui fără a aștepta ceva în schimb, iar despre asta știu să ne spună cel mai bine cei care construiesc acest univers, o parte din voluntarii PLAI:

Deea Rădulescu este voluntar PLAI începând din 2010. A făcut de toate la început, apoi a ajuns să coordoneze voluntari și, începând de anul trecut, întreg festivalul. Da, mai are un job full time, şi o vezi mereu zâmbind.

Dan Ungureanu face ilustrații pentru cărți de copii, este designer grafic și pictor, drept urmare a făcut timp de mulți ani grafica festivalului, şi a ajutat cu acelaşi spor şi în alte arii ale festivalului.

Andra Somkereki, locuiește în București și vine în fiecare an la festival, de 5 ani, e parte din familie. Prietenia cu care întâmpină pe toată lumea tot timpul este chiar molipsitoare.

Gabriela Dobrescu împreună cu soțul ei, Otto, și cei doi copii, Ana şi Mihai, sunt prezenți la ședinte, build-up înainte și după festival, ajutând fiecare cu ce poateşi aducând veselie în fiecare activitate.

Anesia Iager face parte din grupul mamelor, e mama Andreei IagerTako și este activă în organizarea festivalului încă din 2006. De profesie a fost învățătoare, iar acum că s-a pensionat, are alt motive să zâmbească la mijlocul lui septembrie, festivalul care îi dă energie în fiecare toamnă.

Jeni Rădulescu, mama Deei Rădulescu,face parte din grupul mamelor începând anul acesta pentru că și-a dorit să ajute o echipă de voluntari tineri dornici să scoată lumea din casele lor. Și să o poată vedea pe Deea în august şi septembrie :)

Tudor Popa este voluntar începând de anul trecut, iar începând cu ediția de anul acesta a preluat întreg departamentul și comunicarea cu partenerii culturali, s-a ocupat de ei începând de la program până la logistica on site. Este un exemplu de cât de mult poţi creşte şi învăţa şi realiza ca voluntar în 12 luni de zile.

Fie că implicarea pornește de la simpla întrebare „Eu cu ce pot ajuta?”, fie că pornește din curiozitate sau pur și simplu din dorința de a fi de folos, voluntariatul e întotdeauna plin de surprize, niciodată nu știi cu cât de multe de răsplătește.

De ce voluntar PLAI?

„M-am înscris într-o organizație de studenți pentru că aveau oportunități de voluntariat în tări asiatice, un lucru ce m-a atras încă de când am aflat că există Asia” ne spune Deea Rădulescu. Actuala coordonatoarea festivalului povestește că în 2010 a pășit pentru prima dată pe porțile Muzeului Satului în calitate de voluntar. „Până atunci nu am avut ocazia să fiu voluntară hands on, să construiesc ceva, să mă implic atât de mult fizic. Am intrat în echipa PLAI și de curiozitate la început, ce-i drept.”

Iar pentru că festivalul are un spirit specific, magic, care îi face să se implice și pe cei apropiați organizatorilor, voluntară Plai este și mama Deei, Jeni Rădulescu.„Eu întotdeauna mi-am dorit să fiu de folos, să ajut, să mă implic în tot felul de activități. Am devenit voluntar la Festivalul PLAI pentru că mi-a plăcut ideea de a ajuta o echipă de voluntari tineri, dornici să facă ceva pentu orașul lor, pentru comunitate, să scoată lumea din casele lor.”

Iar odată ce ești voluntar PLAI, îți este foarte greu să te oprești. „Prima experiență PLAI a fost cea de partener. Nu am putut sta deoparte și am dat o mână de ajutor voluntarilor. Și am continuat. Zece ani”, spune Dan Ungureanu.

Ce primești în schimb?

Da, unii voluntari continuă să se simplice de ani de zile, alții vin din diferite colțuri ale țării pentru a fi de folos și, în fiecare an, noi oameni plini de entuziasm se alătură vechii echipe. Asta pentru că umblă vorba că festivalul e foarte darnic și oferă, în schimbul implicării, experiențe de neuitat, adrenalină, aventuri, satisfacția miilor de zâmbete, acorduri magice și oameni frumoși de la care întotdeauna înveți câte ceva.

Ce am primit în schimb a fost un mic intro a cât de mare este de fapt PLAI și ce frumoși sunt oamenii din spate, am primit cel mai frumos cadou: următorii 7 ani :)” Ani plini de spiritul PLAI, pe care „ nu îl pot descrie, îl simt doar în fiecare an când deschidem porţile, când mă plimb pe alei, când dansez, când sunt acolo cu toți voluntarii, partenerii, participanții”, povestește Deea.

Încă o mamă pe care au molipsit-o bucuria celor adunați în jurul festivalului, este Anesia Iager, mama Andreei Iager Tako CO-Fondator Plai. „Am învățat că cele mai mari satisfacții vin din activitățile în care te implici cu toata inima. Chipurile oamenilor care ieşeau de la concerte și simțeau nevoia să spună un ”vă mulțumim!” îmi încălzeau inima și mă făceau să uit oboseala”.

Cel mai frumos este că voluntarii consideră că cel mai mare cadou primit din această experiență este festivalul în sine, care anul acesta a împlinit 11 ani.

Cel mai important lucru care mi-a fost demonstrat din experiența voluntariatului este că se pot face lucruri uimitoare atunci când oamenii au un scop comun, ambiție, dorința de a schimba ceva în bine. Pur și simplu este uimitor faptul că PLAI-ul a ajuns la unsprezece ediții realizate 100% de voluntariși sper să continue cât mai mult așa pentru a încuraja implicarea cât mai multor oameni în voluntariat”, spune Gabriela Dobrescu.

Principala învăţătură este aceea că schimbările mici au, de fapt, cel mai mare impact şi ele vin din noi înşine. Dacă vreau să fiu ajutată, să ajut. Dacă vreau să fie curăţenie în jurul meu, să fac primul pas şi să nu mai poluez. Normalitatea e atât de aproape de noi şi atât de uşor de atins”, spune Andra Somkereki.

Cum se creează dinamica echipei?

PLAI este special. Oferă acele clipele necesare prin care oameni își dau seama de cât de mult pot face, desigur, într-o echipă potrivită. Despre spiritul de echipă vorbesc și voluntarii. Din poveștile lor am aflat că dinamica echipei i-a ajutat să treacă cu bine de momentele grele, dar și să se bucure atunci când vedeau cu ochii lor rezultatele.

„Am învățat să am încredere în forța grupului. Oamenii se completează foarte frumos în momentele cheie, iar lucrurile se întâmplă. Această putere a grupului m-a făcut să am mai multă încredere în comunitate”, în cuvintele lui Dan.

Cel mai important lucru are mi-a fost demonstrat din experiența voluntariatului este că se pot face lucruri uimitoare atunci când oamenii au un scop comun, ambiție, dorința de a schimba ceva în bine”, spune Gabriela Dobrescu.

Fără oameni în jurul tău nu prea poți face nimic. Fără muncă în echipă și comunicare nu reușești să îți duci la îndeplinire niciun vis. Am învațat că prietenia și asocierea cu oameni care împărtășesc cu tine aceleași valori sunt cele mai importante pentru a realiza acel "ceva", în cazul nostru, festivalul PLAI”,spune Tudor Popa.

Cum te ajută PLAI să evoluezi?

„Experiența ca voluntar la PLAI m-a îmbogățit sufletește”, spune Gabriela, iar această răsplată este reprezentată cu siguranță și de prieteniile legate la Muzeul Satului. „Sunt spectatorii fideli ai festivalului, pe care am ajuns să îi privesc ca pe niște prieteni, chiar dacă ne vedem doar o dată pe an, la jumatatea lui septembrie”, după cum poveștește Anesia Iager.

Pe alți volunturi, precum Tudor, PLAI-ul i-a învățat ce înseamnă să-ți asumi o resposabilitate mare, să știi că depinde ceva, oricât de mic sau mare ar fi acel lucru. Iar Deea confirmă acest lucru: „Într-adevar, totul este până la urma voluntariat și fiecare are propria sa definiție și limitele sale, însă eu cred cu tărie că odată ce ți-ai asumat un lucru, ești responsabil până la capăt, sau anunți dacă nu te mai poți ocupa, mai ales când o echipă depinde de acest lucru și se bazează pe ajutor și informații.

Ce învață PLAI de la voluntari?

Și aceste rânduri sunt pentru voluntari, să știe că și PLAI a învățat de la ei:

Am învățat să o iau de la 0, chiar dacă ani la randul am facut un lucru într-un anumit mod și așa m-am obișnuit, aș face asta fără să mai caut o soluție care poate fi mai bună. Și atunci intră voluntarii noi mai ales, care văd lucrurile diferit, care au energia și curiozitatea să încerce o altă abordare, care poate fi chiar mai bună și pe care o adoptăm.

Ce presupune voluntariatul PLAI?

A fi voluntar însemnă să fii dispus să faci de toate, să lași orgoliile acasă, iar dacă trebuie să tai carton, să ajuți la confecționarea scrumierelor portabile, să cari baxuri, să ajuți partenerii de pe aleea culturală, să stai la poartă la verificat brățări, să stai la bilete, să distribui fluturași, să confecționezi steaguri, să mături alei, să cari garduri, paleți, să faci grafică sau să coordonezi programul de pe Aleea Culturală, să o faci cu gândul că un festival întreg depinde de acțiunea ta.

Voluntariatul în România

 „În România voluntariatul este încă la început de drum, dar consider că se fac pași importanți în conștientizarea importanței voluntariatului. Din ce în ce mai mulți tineri se implică în acțiuni de voluntariat de care se simt atrași, aleg să-și dedice o parte din timpul liber unei cauze. M-am bucurat foarte mult să văd printre voluntarii PLAI tineri de liceu, unii chiar mai mici, care au îndrăznit să facă ceva diferit în timpul liber. Sper că voi vedea cât mai mulți dintre ei și anul viitor la PLAI. Este foarte important ca și noi ca adulți să oferim un exemplu în acest sens, să ne implicăm în cauzele în care credem, să ne dedicam câteva ore din weekend unei acțiuni în beneficiul comunitații din care facem parte”, spune Gabriela.

În timp ce Andra spune că „Din păcate, la noi nu exista tradiția voluntariatului. Cred că PLAI-ul e un bun început în acest sens. Îi văd pe tinerii voluntari și progresul, de la un an la altul, este vizibil. Se disting imediat cei care au fost și în anii trecuți. Ar fi nevoie de mai multe evenimente care sa promoveze voluntariatul în rândul tinerilor. Și nu doar al tinerilor!”

PLAI e personal

Până la urmă, voluntariatul este o chestiune extrem de personală, fiecare are motivele sale să se implice și simte răsplata în felul său, pentru că PLAI e personal.

DEEA:

„Primul moment și cel mai puternic a fost cel cand am decis să preiau coordonarea festivalului anul trecut. Toate deciziile pe care le-am luat au fost ghidate ce am simțit că este mai aproape de spiritul PLAI, din dorinţa de a crea și construi ceva pentru un public divers, un public care dorește experiențe de calitate, un public curios și care dorește să descopere, să înveţe, să încerce ceva nou în fiecare zi.Au urmat desigur multe alte momente personale, atât în alegerile legate de lineup de la scena de world music cât și de grafica din acest an și elementele din afiș, dar pentru mine decizia de a coordona festivalul este cea mai personală dintre toate.”

Spiritul PLAI

Și tot efortul merită atunci când răspunsul la întrebarea „Cum te-a schimbat PLAI?” e cam așa: Este copleșitor de frumos și intens, un roller coaster constant al emoțiilor, o multitudine de cunoștinte și legături și contacte, multe informații ce țin strict de festival și altele care mă ajută să pot organiza mai bine alte evenimente. Învăț foarte multe, trăiesc intens fiecare lecție și fiecare moment, și sunt sigură că nici eu nu îmi dau seama uneori cât m-a schimbat, prietenii și familia observă uneori și alte lucruri din exterior.

Foto credits: Mulțumim pentru fotografii tuturor fotografilor PLAI
Back Published 30 Sep 2016
0 comments
Choose a cover
Choose