La Cluj nu se doarme. La Cluj Never Sleeps se cântă, se face teatru şi cad balcoane.

Experiente / by Adelina Campean

În Cluj-Napoca nu se doarme. Dar dacӑ nu se doarme ce se întamplӑ? Ei bine, clujenii se distreazӑ, cântӑ, deseneazӑ şi socializeazӑ. Cam asta s-a întâmplat la Cluj Never Sleeps în data de 18 iunie. Aflat la a doua ediţie, Cluj Never Sleeps a scos lumea în stradӑ pentru o noapte albӑ de culturӑ. Am avut parte de concerte care mai de care, de artӑ stradalӑ, de expoziţii de artӑ plasticӑ, de teatru şi de multe alte activitӑţi. Şi ştiţi ce a fost mai frumos? Faptul cӑ în acest proiect s-au implicat o sumedenie de organizaţii, artişti şi mulţi oameni frumoşi. S-a implicat şi ploaia dar, cum clujenii au ieşit la distracţie, mulţi dintre ei au rӑmas în faţa scenelor sub umbrele şi au continuat sӑ cânte şi sӑ danseze. De unde pânӑ unde Cluj Never Sleeps? Ne spune mai jos Andra Magda, PR-ul Cluj Never Sleeps.

“Cluj Never Sleeps a început în 2013 ca un proiect de promovare a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Atunci s-a realizat o ediție pilot, urmând ca în 2015 să fie unul dintre proiectele strategice Cluj 2015, alături de alte câteva inițiative pregătite de echipa care s-a ocupat de implementarea programului. Ediția de anul trecut și felul în care a fost primit Cluj Never Sleeps au reprezentat un imbold de a continua proiectul și după anul Capitalei Europene a Tineretului.” (Andra Magda - PR Cluj Never Sleeps)

Iubitorii de artӑ au putut lua parte la un spectacol-concert-poem intitulat “Brâncuși despre Brâncuși”, spectacol creat special pentru aceastӑ ediţie a evenimentului.

“Brâncuși despre Brâncuși a îmbinat compoziții originale și clasice cu fragmente de filmări de arhivă și care, practic, are la bază cugetările sculptorului despre artă și viață. Echipa care a realizat acest spectacol este formată din: Elena Ivanca (actriță), Iulia Merce (mezzosoprană), Diana Țugui (soprană), József Iszlai (muzică originală), Alexandru Lupea (montaj video), Adela Bihari (pian), Andreea Iacob (regia).”(Andra Magda)

Pe strada Eroilor au fost organizate douӑ evenimente extrem de interesante. Unul dintre ele a strâns un public destul de numeros iar aplauzele nu au întârziat sӑ aparӑ. Este vorba de spectacolul stradal D’ECOurage realizat de studenţii Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Timp de 30 de minute, actorii ne-au expus problemele poluӑrii din ziua de azi. Cert e cӑ piesa D’ECOurage ne-a pus puţin pe gânduri. Tot pe strada Eroilor trecӑtorii s-au putut juca cu instalaţia ”Şezӑtoare cu cântec”. Este vorba despre câteva scaune cu cântec. Fiecare scaun deţine o parte dintr-o melodie. În momentul în care toate scaunele sunt ocupate, se poate asculta melodia completӑ. 

“Ideea a pornit de la adunările tradiționale românești, unde oamenii se adunau și cântau împreună. „Șezătoare cu cântec” este o formă modernă a acestor adunări. Este, da fapt, o instalație bazată pe tehnologie, care are rolul de a crea spontan o comunitate urbană. Fiecare scaun redă o parte dintr-o melodie și începe să „cânte” când cineva se așează pe el. Sunt cinci scaune în total, când toate sunt ocupate, melodia este redată complet. Din interacțiunea participanților se pot crea multiple ritmuri. Proiectul este realizat de Mindscape Studio, împreună cu Elevator Art Group. Ca o coincidență, instalația a fost prezentată prima dată la Noaptea albă a Bucureștiului din 2015, Cluj Never Sleeps fiind noaptea albă a culturii.” (Andra Magda)

Sӑ ne plimbӑm puţin şi pe strada Napoca. Ca şi în ediţia trecutӑ, strada a fost pusӑ la dispoziţia artiştilor. În anul acesta fiecare doritor a putut sӑ-şi lase amprenta prin desen pe sulurile de hârtie amplasate pe toatӑ lungimea strӑzii. Până dimineaţă, strada Napoca s-a transformat într-o poveste desenatӑ sub semnӑtura “Transselffusion”.

La Cluj Never Sleeps nu am avut parte doar de teatru şi de activitӑţi artistice. Nici muzica nu a lipsit din program. S-au ţinut concerte atât în aer liber cât şi în interior. În Piaţa Unirii publicul a dansat pe ritumuri aduse de Dragoş and Friends Orchestra, Irina Sârbu, Magda Puskas şi Emeric Imre. Tot în aer liber, pe o strӑduţӑ apropiatӑ am avut parte de jazz alӑturi de Quartet Edina iar la Yolka a cӑzut balconul. Nu vӑ speriaţi, nu a cӑzut la propriu. “Atenţie, cade balconul” este numele evenimentului iar principalul vinovat este Electroclown care a pus muzicӑ din balcon toatӑ noaptea. Cei care preferau atmosfera de interior, au putut asculta trupa Punct ROM, sau sӑ se relaxeze pe dj set-ul pus de Indjstione.

Eu una zic cӑ a fost bine. Andra Magda, PR-ul Cluj Never Sleeps zice la fel. Aşa cӑ, aşteptӑm ediţia urmӑtoare.

“Eu m-am bucurat că am primit atât de multe propuneri de evenimente care să fie integrate în program și că lumea, chiar și înainte de eveniment, era încântată de ceea ce urma să se întâmple la Cluj Never Sleeps 2016. Pe timpul evenimentului, ne-am fi bucurat și mai mult dacă vremea nu ar fi fost atât de capricioasă. Totodată, ca să îți dau un exemplu, la concertele din Piața Unirii publicul a rămas și în ploaie, cu umbrele, pelerine și mulți dintre ei au început să și danseze în ploaie. Pe când vremea s-a hotărât să fie din nou prietenoasă deja venise noaptea, iar publicul a început să circule prin oraș – la Șezătoare cu cântec, la Transselffusion, în parc, în cartiere la expozițiile de artă deschise până târziu sau la Midnight Snack pe strada Ioan Bob. Din aceste motive, cei care au ajuns la cel puțin un eveniment, cred că s-au simțit bine. La patru dimineața, când încă eram în centru, la fel erau și alți participanți.“ (Andra Magda)
Back Published 07 Jul 2016 Experiente
0 comments
Choose a cover
Choose