Bucurestiul devine orasul luminilor cu ocazia Spotlight Festival

/ by Grolsch RO

Începând de joi seara ar trebui să ieșiți din casă cu bateria plină la telefon și memoria liberă pentru că începe a doua ediție a Spotlight Festival. Serile în București vor arăta cu totul altfel mai ales prin comparație cu liniștea ultimului sfârșit de săptămână când ne-am petrecut cu toții sărbătorile înafara orașului lăsând orașul cu străzi pustii, suspect de liniștite. De joi începe a doua ediție de Spotlight Festival. Parteneriatele cu două mari festivaluri de profil din Europa, multe proiecte de instalații românești interesante și proiecții impresionante pe clădirile istorice din zona centrală a orașului ne vor scoate pe toți la o promenadă nocturnă care va degenera în umplerea până la refuz a memoriei telefoanelor cu fotografrii și video-uri.

Alături de spectacolele captivante reprezentate de cele 15 instalații de artă, iluminatul arhitectural și sesiunile de video-mapping pregătite de artiștii invitați vor transforma fațadele clădirilor de pe acest traseu: Clădirea CEC, Muzeul Național de Istorie, Cercul Militar Național, Hotelul Novotel. 

După evenimentul de deschidere care are loc joi seara (5mai) de la 20.30, în Piața George Enescu, instalațiile vor putea fi descoperite pe traseul dintre Biblioteca Centrală Universitară și Piața Națiunile Unite.

În fața Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, veți descoperi un gigant gonflabil și luminos, de 12 metri. Instalația se numeste Fantastic Planet după filmul cu același nume în care pământenii sunt nevoiți să împartă lumea cu o rasă de humanoizi uriasi. 

În fața Muzeului Național de Artă a României se va întinde un covor magic de lumină. Instalația lungă de 60 de metri intitulată IRIS își schimbă culorile de la o secundă la alta și creează o percepție nouă asupra culorii pentru cei care interacționează cu invenția celor de la Intelligent Lighting Institute of the TU Eindhoven. 

În Parcul Krețulescu vă va întâmpina o armată de pinguini, iar în fața Teatrului Odeon, o mână de îngeri colorați și luminoși - Angels of Freedom - instalații prezentate de Festivalulul Internațional al Luminii de la Berlin.

Festivalul luminilor pune creatorii români în Spotlight

Participarea românească este consistentă și spectaculoasă prin componenta locală a poveștilor illustrate și prin tehnologiile utilizate.

Abia așteptăm să descoperim instalația celor de la Mindscape Studio care aduc un tribut lui Constantin Brâncuși, la 140 de ani de la nașterea artistului. M-Structure invocă lucrarea Coloana Infinitului și inspiră o nouă perspectivă asupra spațiului și timpului. O veți găsi în Piața Revoluției, lângă Monumentul lui Iuliu Maniu. Tot ei se fac vinovați de video mapping-ul de pe clădirea Cercului Militar care va delecta trecătorii de pe Calea Victoriei printr-un spectacol vizual plin de forme și culori completat de muzica lui Ludwing van Beethoven, fațada Cercului Militar Național beneficiind timp de patru zile de un adevărat upgrade artistic. Mindscape Studio au câștigat premiul publicului la iMapp2015 așa că prezența lor la Spotlight Festival este de neratat. 

În fața Magazinului Muzica, cei de la 360 Revolution aduc un planetariu mișcător, în timp ce fațada Hotelului Novotel va fi transformată de proiecțiile personalizate chiar de voi într-un cadru creat de Les Ateliers Nomad. Tot ei sunt de vină pentru transformarea Palatului Telefoanelor în scară de măsurare a forței. Vă aduceți aminte ciocanul de bâlci? Cu cât veți lovi mai tare folosindu-vă de el, cu atât mai multe etaje veți lumina. 

În continuarea promenadei pe Calea Victoriei veți descoperi o instalație adăpostită de arcadele clădirii Rosenthal. Proiectul Cutiile Aram a fost gândit pe baza imaginilor fotografice transformate pe baza unor tehnici de iluminare selectivă. Povestea are un concept interesant care vorbește despre complexitatea umană. Din echipa creatoare fac parte Dan Basu, Dan Vezentan, Cristian Rotundu, Bogdan Anghel.

Experiențele de la Spotlight Festival vor culmina pentru unii cu un 3D Selfie. Este numele instalației și rezultatul pe care îl veți obține dacă veți interacționa cu proiectul celor de la iP3D care se va afla pe Calea Victoriei 21. Iată o mostră de tehnologie:

Instalația celor de la Visual Skin, Kaleidoscope Europe ilustrează conceptul de “unitate în diversitate”. Sunteți chemați să puneți mână de la mână pentru a roti caleidoscopul împreună. 

Aureal Eye vor pune la test ipoteza conform căreia oamenii sunt cele mai puternice ființe de pe Pământ. Zeul lor de lumină supradimensionat, cu o prezență impresionantă, poate fi controlat chiar de tine. HoloFace strălucește pe Calea Victoriei, în fața clădirii BCR. 

Light Perspective a celor de la The Temple este o instalație care nu se lasă descoperită ușor. Trebuie să participați la o ședință foto care va revela noua perspectivă cu ceva hint-uri de primăvară. Fotografiile sunt ale voastre de sharuit pe SM.

La nr.10 de pe Calea Victoriei se va întâmpla Embodymento - un mix interesant de dans, artă vizuală și arhitectură. Kotki Visuals folosesc coregrafia, elementele fațadei, vizualurile repetitive, iluziile optice și texturile unice pentru a stabili conexiuni tangibile cu imaginarul. 

În Piața Universității sunteți invitați să construiți peisaje sonore cu muzica lui Silent Strike. Lose Yourself To Music este un app innovator făcut de Mind Treat Studios care creează spațialitate compozițiilor artistului. Veți păși în cercurile care reprezintă instrumente, le veți putea vizualiza. Muzica a lui Silent Strike, peisajul sonor este creat de fiecare dintre voi. 

    "Încerc să vin cu ceva diferit de fiecare data și cred că aplicația LYTMSS chiar este o experiență nouă. Sunt foarte încântat de ceea ce a ieșit și sper că și ascultătorii Silent Strike să fie la fel." - Silent Strike  

Aflați mai multe despre Spotlight de pe pagina evenimentului.

Accesul este gratuit. Zilnic între 20.30-23.00. 

http://spotlightfestival.ro/

surse foto: Arcub și autori instalații participante. 
Back Published 03 May 2016
0 comments
Choose a cover
Choose