Underground folclor cu Argatu la Timișoara

Creativitate / by Roxana Moraru

Argatu a vorbit despre folclor la Timișoara. Și cum ar fi putut să facă asta mai bine decât prin muzică? Ea ajunge cel mai repede la urechile și sufletul multor oameni și îi face să redecopere frumesețea unor lucruri care nu pot fi transmise altfel. Iar folclorul undergound transmis cu ajutorul hiphop-ului, glitch-ului, electronic dub-ului, drum and bass-ului, rockului, breakbeat-ului sau a dancehall-ului a făcut publicul timișorean să danseze fără oprire. 

Încălzirea a făcut-o DJ Flamă în ritmuri de hip-hop. Imediat după, pe scenă a urcat DJ K-lu, timișoreanul care a făcut un întreg ring de dans să zâmbească. Pe lângă melodiile cu bucăți de filme vechi care l-au consacrat, K-lu ne-a înveselit și cu muzică de pe noul material discografic. Re:Miscat atrage atenția asupra muzcii hip-hop românești și cuprinde remixuri după Getto Daci – Pe aici nu se trece, Metadon 300 feat. Deceneu – Din Sub, Vlad Dobrescu vs. Guts – Oameni ca mine şi Macanache – Putred.

Totul a continuat cu doze mari de folclor românesc cântat și dansat în stilul lui Argatu care a venit la Timișoara, în premieră, alături de romaN. Nici nu au urcat bine pe scenă că publicul nu-și mai putea stăpâni energia.

„Împreună cu romaN experimentăm ceva nou și inedit - acel lucru se numește "echipă" - asta se formează între noi. Suntem fixați pe o treabă amândoi și atât eu cât și el suntem pe aceeași lungime de undă în legătură tot ceea ce reprezintă Underground Folclor - va fi minunat”.

Pe Argatu l-am auzit ultima dată cântând la anul trecut, la festivalul PLAI unde a fost rezident. Și atunci, la fel ca acum, a transmis publiclui multă energie, euforie, bucăți de istorie și frumusețea folclorului underground. 

„PLAI a fost, este și va rămâne un festival foarte frumos, cu niște oameni care îți transmit o foarte rară bunătate și căldură sufletească - nu întâlnești la oricine acest lucru - foarte tare, sunt onorat că am fost rezident 3 zile în cadrul festivalului, sper să am onoarea și pe viitor să fac parte din line-up-ul lui.”

Dar publicul a tresărit nu doar la muzică, ci și la modul unic al moldoveanului de a se apropia de el. A părăsit de câteva ori scena și a venit în mijlocul oamenilor. Alături de ei a cântat despre cum muzica trebuie „Să răsune-n toată țara”, despre „Kamarad”, Să plouă” , „Oamenii mei” sau „Rege pe deal”. Extazul și setea de dans a celor prezenți s-a văzut pe tot parcursul concertului în care am auzit sample-uri de folclor, dar și sunete originale de caval, fluier sau țambal. Asta pentru că Argatu tranmite tuturor sentimentul pe care îl are atunci când compune pentru albumele Culese din Cartier prezintă ARGATU, sau Subcarpați.

„Ai senzația că ești la fel ca stejarul înfrunzit și sănătos din inima pădurii, că ești firul de iarbă dintr-o poiană, că ești unul cu pământul tău românesc, că ești înconjurat de frumusețile naturii țării ăsteia, până și mirosul lent de praf din particulele de aer îți reamintesc de viața liniștită de la țară alături de bunicii și străbunicii tăi, de dansurile la chefuri, de tradițiile sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, mascați, tobe, urși, capre, bucium, biciuri și așa mai departe. Prin asta trec eu când lucrez la albumele mele de underground folclor și prin asta vreau să treacă și ascultătorul albumelor și muzicii mele.”

Argatu este un artist din Fălticeni care iubește folclorul de mic, compunând muzică încă de la opt ani. Are doar 22 de ani și reușește să vorbească despre folclor într-un mod inovator. Argatu a ajuns să fie îndrăgit de publicul larg începând de la colaborarea cu Subcarpați, din 2011, când a lansat, sub umbrela acestora, "Culese din cartier". Muzica lui o găsiți aici. Iar în Timișoara va reveni cu siguranță pentru „Publicul timișorean unic, mereu în număr mare și mereu cu voie bună în inimă și-n gânduri. Îl iubesc!”
Back Published 20 Apr 2016 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose