Nada Stojici- sculpturi care salută universul, parfumate și pline de mister

Creativitate / by Roxana Moraru

Nada Stojici este genul de artist care nu încetează niciodată să experimenteze. Fie că încearcă să dea o formă amintirilor și viselor, fie că vor să transpună în realitate ceea ce pare miraj, sculpturile ei au, la propriu, mereu ceva unic. În arta ei se regăsesc, pe lângă lucrări, economiile, speranța și sufletul artistei.

Cea mai recentă expoziție a sa, RETICULUM, cuprinde, desenate pe foi de calc, hărți albastre, semne ale pământului și tainele care invită privitorul la dialog, toate supravegheate de martorii din ceramică.

„O constelație pe cerul sudului, un semn în forma unui romb din stele. Precum un prim ochi în nodul de plasă numita viață, univers în continuă mişcare, un fluid organic fascinant, modelabil. Gânduri formă, plasmatice făuriri din materie trimit gândul într-o călătorie de la micro spre macro universuri care, atinse, pot naşte relații şi posibilități multiple de expresie şi compoziție. Sunt forme care s-au născut unele din altele şi te invită la joc, cu participare directă în compoziția expusă. Sculptura, asemeni unei ființe vii, îşi schimbă compoziția şi relația obiectelor care o compun prin acțiunea directă a privitorului.”

Momentul de început, în care a avut prima chemare către sculpură a avut loc mai devreme decât ne așteptam. Astfel, la vârsta de zece ani, a luat în mână un cuțin de bucătărie și a început să scrijelească o bucată de lemn de brad. Din lemn se nasc și lucrările inconfundabile ca poartă numele de tainițe.

“Tainița, loc ascuns din casele strămosești unde se ascundeau valorile, certificatele de naștere, banii, aurul familie, ca în timp de asediu, război, incendiu, acestea rămâneau la loc sigur adăpostite sub pământ. Sunt vise care ne reapar cu insistențe, aproape obsedant încă din copilarie. Așa am devenit colecționară de bani-monede de prin anticariate. Mergeam iar și iar în acelasi spatiu intunecos cu pereti de pamant. Nu păstrarea lor era subiectul visului meu, ci descoperirea lor, atingerea și cercetarea îndeaproape a gravurilor și stantarilor-presarilor fine în diferite metale. Acum tainitele mele sunt grădini cu flori, fie că cele de perete fie cele care au sertare, uși și secrete.”

Tainițele stau și la baza expoziției găzduite de Galeria TINY GRIFFON din Nurnberg în perioada 30 Oct – 27 Nov 2015 realizată alături de Octavian Sever Coifan, singurul parfumier român între cei 400 de parfumieri brevetați din lume. Cei doi artiști au creat împreună sculpture parfumate. „Mirosul e mult mai subtil și misterios decât orice alt simț, el e muzică, compoziție, încălzește și purifică spațiul ce îl inspiră, este acel labirint de care nu te saturi niciodată. Sus, jos, stânga, dreapta, spiralat dansează, se infiltrează în fiecare celulă și persistă în memorie pentru totdeauna până completam tot alfabetul.”

Întrebată de artiștii preferați, Nada spune că sunt mulți pe care îi admiră, dar cel mai important, și-a amintit că a avut o perioadă în care a avut un blocaj creativ. „înțelegeam totul ca pe o radiografie. În toate lucrările artiștilor analizam doar tehnica. Dispăruse misterul și bucuria formelor sau a culorilor. Dar atunci m-a ajutat dorința de a lucra și de a fi creativ. ”

Nada Stojici este absolventă a secției de sculptură a Facultății de Arte şi Design a Universității din Timişoara şi membră a U.A.P. Timişoara din 2004. Încă din perioada liceului, începând cu 1997, ea a participat la expoziții colective, iar începând din 2002 a avut și expoziții personale.

Cea mai recentă expoziție, Reticulum, rămâne deschisă la Calpe Gallery în perioada 22 martie – 8 aprilie 2016.
Back Published 28 Mar 2016 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose