Străzile Timișoarei în alb negru

Experiente / by Roxana Moraru

Timișoara este un oraș plin de farmec. Pe lângă clădiri vechi, parcuri mari și pereți cu grafitti, străzile ei adună oameni curioși, momente magice și proiecții ale unor personaje intersante. “4 street TM”, expoziția de fotografie care reunește lucrările a patru timișoreni:Lucian Husac, Mihai Fodor, Oliver Merce și Zorislav Stojanović și ne explică pe îndelete ce înseamnă toate acestea. 

Fotografii ne propun, prin lucrările lor, să scanăm mai atent spațiul public și străzile pe care pășim zilnic, uitând uneori să le acordăm atenție. Zeci de curioși au spus deja „da” acestei provocări, vineri, 4 martie, la vernisajul expoziției, care a avut loc la Librăria Cărturești. 

Și nu trebuie să fii timișorean sau să locuiești în oraș pentru ca fotografiile să-ți provoace emoție. Ele vorbesc într-un limbaj comun, ne povestesc situații ilare, suprarealiste, misterioase. Altele poate creionează personalitatea personajelor sau ne oferă bucăți din viața lor. 

Fotograful Gabriel Amza în deschiderea evenimentului: „Mă bucur mult că am ocazia să venisez această expoziție. Unele dintre fotografii sunt de o complexitate pe care mi-ar placea să o văd mai des. Foarte multe sunt și un fel de jocuri de cuvinte vizuale, care mi-au amintit de fotografiile lui Martin Parr, mai ales din prima lui carte, „Bad weather”, dar și de „Grim street” a lui Cohen.”

„Jocurile alea de cuvinte mi se par faine, pentru că trec de impactul vizual instant, care e deseori singurul lucru pe care mizează fotografiile din unele expoziții. Complexitatea le face pe cele de aici mult mai contemplative și mai umane pentru că îți permit un dialog de lungă durată.”

Așa că dacă vreți să vedeți o altfel de Timișoara, sunteți așteptați la expoziția de fotografie “4 street TM”  până 31 martie 2016 la librăria Cărturești – strada Florimund Mercy.
Back Published 14 Mar 2016 Experiente
0 comments
Choose a cover
Choose