Experimentalist Gallery

/ by Grolsch RO

Experimentalist.RO are o nouă față, motiv excelent pentru o reuniune cu artiștii. Ei sunt cei pentru care această platformă a fost creată. Ne-am propus să aducem într-o expoziție mai mulți artiști tineri care sunt relevanți pentru modul în care se manifestă creativitatea românească. Pictură, sculptură, instalație, street art, ilustrație au fost expuse la The Ark timp de trei zile în cadrul Experimentalist Gallery.

Joi seara (10 decembrie), la The Ark a avut loc vernisajul Experimentalist Gallery. A fost o seară dedicată scenei creativității românești pe care au stralucit 30 de artiști români. Expozitia a adus împreună artiști din București, Timișoara, Brașov, Cluj și Constanța într-un mix de stiluri, medii și mesaje. Le mulțumim tuturor pentru prezența unică și le urăm vânt prielnic în pânzele creativității.

Artistii invitați, Serebe si Robert Obert, au desenat live. În aproximativ trei ore, din mâinile lui SeReBe a ieșit ceva absolut “Dubios”. Așa și-a intitulat artista lucrarea despre care ne-a spus că e “un boom de culoare garnisit cu mult contur, o lucrare care permite recompunerea compozitiei. Consider această imagine ca fiind o esență a stilului meu (culori puternice +contur =love).”

Autorul “Profeției urbane”, Robert Obert, a realizat la Experimentalist Gallery, o lucrare care îl reprezintă fără niciun dubiu. Analizând neobosit percepția realităților în care trăim, Robert Obert a adăugat stilistic un accent personal de industrial și cyberpunk. Așteptăm cu interes următoarele doua capitole ale "Profeției urbane" care sunt acum în lucru. 

Suntem siguri că artiștii au avut spor la lucru și datorită lui Charlie Boy The Rabbit King care a generat o coloană sonoră inspirațională. 

În zona dedicată proiectului #FastArt au fost expuse într-un format mixed media, seria lucrărilor realizate de artisti invitati sub obiectivul camerei de filmat ExperimentalistRO. Mulțumim tuturor artiștilor care au fost de acord să deseneze sub obiectivul camerei de filmat în 2015. Experimentul continuă și la anul. 

Vizitatorii Experimentalist Gallery au avut ocazia să vadă o sculptură impresionantă. Autoarea Andra-Simina Mocanu a avut o viziune când a făcut “Desăvârșire”

Personajul adus la viață formează un “cerc” cu propriul corp, unindu-și creștetul capului cu picioarele. Această uniune sugerează lungul drum al josului către sus, al umanului către divin, al ordinarului către desăvârșire, contopirea începutului cu sfârșitul, întruparea tiparului de perfecțiune în care am fost creați.

Un al doilea element pe care nu aveai cum să-l ignori, cu magnetism și volum consistente, a fost instalația lui Alin Carpen, Trojan Horse. Artistul explică:

"Metaforic “Calul Troian” are astăzi semnificatia unui dușman necunoscut ascuns în spatele unui program ce nu poate acționa fără să fie activat de către utilizator. Acest lucru ne arată cât de vulnerabili suntem și cât de interconectați și dependenți am devenit față de calculatoare și telefonie. “Dușmanul necunoscut” îmi aduce aminte de Emil Cioran care scria: “Răul, spre deosebire de bine, are dublul privilegiu de a fi fascinant și contagios.”

Lucrările Ioanei Harasim sunt rezultatul unui experiment pe care l-am încerca și noi. 

“Fără să mă gândesc la un subiect anume, am luat penița în mână și am dat play melodiei preferate. Rezultatul? Mi-a dansat mâna pe muzică și am făcut asta.”

Cele mai fragile exponate au fost cu siguranță zburătoarele lui Cristian Marianciuc

"Fiecare cocor este o filă a unui “jurnal personal, dar și public, prin intermediul căruia am încercat să-mi descriu fiecare zi, începând cu 1 ianuarie 2005.”- ICARUS.MID.AIR. 

Instagramul lui este probabil unul dintre cele mai frumoase “out there”. Enjoy!

Unul dintre artiștii clujeni prezenți în Experimentalist Gallery a construit un portal. Așa se cheamă instalația care problematizează condiția autoimpusă a privării de libertate în cotidian. 

“Portal pune accentul pe problemele contemporane: #JOB, #WORK, #NETWORK, #GADGET. Lucrarea prezintă dorința de a depăși cotidianul în care suntem prinși involuntar. Elementul de limbaj platic “ușa” subliniază ideea de portal. Utilizare frecventă a gadget-urilor se transformă în instinct. Folosind propriile invenții am ajuns ca acestea să ne controleze gândirea. De aici, ne-am privat de libertate.”- Mara Andrei 

Wood Be Nice și-au mutat atelierul la The Ark pentru câteva ore cu tot arsenalul de zgomote și operațiuni ingenioase de asamblare a unor obiecte aparent fără legătură într-o lucrare de artă steam punk. Așa se face că dupa câteva ore de operație a văzut lumina zilei (mai degrabă a reflectoarelor) Afrodita 2.0 - o prezență feminină compusă din fotografii transferate pe lemn, mecanisme de ceas, lămpi tesla, piese de bicicletă, becuri arse, un ventilator, cuie, tablă, vopsea și lista continuă.  

“Lucrarea e gândită ca un simbol al femeii de azi: femeia de fier, femeia din spatele bărbatului de succes, femeia care duce tot greul. Fiecare parte a corpului Afroditei este construită din elemente ce sugerează acest lucru.” - Andrei Cornea și Daniel Loagar 

Nimeni n-a rezistat tentației de a-și vedea fotografia “pimped”. Unii s-au trezit cu o nouă înfățișare de scafandru, înconjurați de fluturi sau de albine năștrușnice, toate imaginate de condeiul creativ a lui Gabi Toma.

Expoziția a putut fi vizitată până duminică, inclusiv, cu acces liber. În weekendul care se apropie, Experimentalist Gallery se mută la Timișoara, găzduit de Ambasada

Revenim cu povești de la fața locului și despre artiștii expozanți pe care nu vi i-am povestit încă. 

Dedicat creativității made in RO, Experimentalist.RO a fost inventat pentru artisti, ca spațiu de întâlnire, galerie de artă virtuală și laborator de căutări. Este doza noastră cotidiană de inspirație și muzeu deschis 24/7. Evoluția este alimentată de creativitate, așa că ne-am reinventat și noi. 

Platforma Experimentalist.RO are o nouă față și o chemare nouă: mesager al creativității românești în lume. Street art, muzică, ilustrație, instalație, sculptură și pictură, toți artiștii care integrează experimentul în procesul lor de creație sunt invitați să își expună lucrările pe Experimentalist.RO. 

Credit foto: Ioana Raluca/Năluca și Constantin Iordache.

- VA URMA - 
Back Published 16 Dec 2015
0 comments
Choose a cover
Choose