Expoziție, discuții și petrecere cu designerul britanic Ian Anderson

Experiente / by Roxana Moraru

Fondatorul studioului The Designers Republic, graphic designerul Britanic, Ian Anderson a adus la Timișoara „Athoms Vectors Pixels Ghosts”, o expoziție dialog, cu proiecții și muzică.

Curtea cafenelei D'arc a fost, începând cu ora 17:00, plină de pixeli, dar și de ochi curioși, care voiau să știe ce înseamnă adunătura de pete albe și negre proiectată și expusă. N-au aflat prea multe despre asta, pentru că „multe dintre ele nu înseamnă nimic”, dar curiozitatea le-a fost satisfăcută de multe alte detalii savuroase.

„N-am să vă explic lucrările, pentru multe nici nu există o explicație. Nu toate, de fapt, nici una dintre lucrări nu sunt reprezentații ale titlului și nici titlurile nu descriu ce găsește în lucrări”.

 „E ca atunci când asculți un cântec și vrei să cânți și tu, dar nu știi cuvintele. Îți alegi propriile cuvinte, pe care crezi că le auzi.”

„Atoms Vectors Pictures Ghost a fost răspunsul pe care i l-am dat unei jurnaliste care m-a întrebat despre procesul meu creativ. Trebuia să-i spun ceva, fără să-i spun nimic. Pentru că eu lucrez intuitiv. Așa că a fost primul lucru care mi-a venit în minte. Dacă încerci să analizezi ce faci, cum faci și de ce faci, devine plictisitor. Nu-mi place să știu ce voi face mâine sau peste o săptămână.”

„Vorbeam despre vise la un moment dat. Astfel, procesul meu creativ e ca un vis. Te trezești dimineață cu sentimentul că ai visat ceva frumos, dar apoi, cu cât încerci mai tare să ți-l amintești, cu atât mai greu devine. Cam asta se întâmplă și pe plan profesional. Lucrez de foarte, foarte mulți ani și e foarte greu să-mi amintesc exact la ce mă gândeam când am făcut o lucrare.”

„AVPG poate însemna și o amintire ilustrată. De fapt, reprezintă sentimentul de amintire care devine istorie.”

După dialog, am făcut o pauză de la privit și am ascultat muzică pusă de însuși Ian Anderson. Apoi, pixelii și-au făcut loc printre sunete și au fost proiectați. Între toate asta, Ian a stat de vorbă cu fiecare om care îi ieșea în cale, chiar dacă dialogul dintre el și cei prezenți a durat mai bine de o oră.

După modelul întâlnirii de anul trecut, evenimentul a continuat cu muzică bună marca AnonimTM.

Ian Anderson a fondat studioul The Designers Republic acum aproximativ trei decenii, studio care a ajuns să fie considerat unul dintre cele mai copiate birouri de design din întreaga lume. TDR are în portofoliu nume precum Coca-Cola, Sony, WARP Records, Aphex Twin, Autechre sau Jarvis Cocker.

Expoziția găzduită de Typopassage, un micromuzeu deschis al literelor, poate fi vizitată în Piața Unirii nr. 5. Typopassage a fost inițiat în colaborare cu Typopassage Vienna, de către Ovidiu Hrin, Synopsis / Timișoara, Bauer concept & design / Viena  și cafeneaua D'arc și își propune să aducă în atenția publicului larg designul grafic și arta tipografică
Back Published 20 Sep 2015 Experiente
0 comments
Choose a cover
Choose